ERDAL İNÖNÜ FİZİK
KULÜBÜNÜN KONUĞUYDU
Dışişleri eski Bakanı, SHP Genel Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal İnönü, Erzurum'da Atatürk Üniversitesi öğrencileri ile biraraya geldi. Üniversitenin Fizik Kulübü'nce düzenlenen programda konuşan Erdal İnönü, "Din ve bilim farklı alanlardır. " dedi.
Dün akşam saatlerinde uçakla Erzurum'a gelen Erdal İnönü'yü havalanında Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz karşıladı. Buradan Atatürk Üniversitesi kampusuna geçen Erdal İnönü Fizik Kulübünce düzenlenen söyleşi programına katıldı. Bilim tarihi konusunda değerlendirmelerde bulunan İnönü, daha sonra toplantıya katılan öğretim üyesi ve öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
BİLİM ARKA PLANDA KALIRSA, GERİLEME BAŞLAR
Fizik alanında uzun yıllar araştırmalar yaptığını hatırlatan İnönü, siyasetten ayrıldıktan sonraki dönemlerde bilim tarihi konusunda araştırmalara ağırlık verdiğini söyledi. Dünyada bilim devriminin 16-17'nci yüzyıllarda başladığını hatırlatan İnönü, Osmanlı'nın bu dönemlerde bilim devrimini kabul etmediği için geri kaldığını belirtti. Osmanlı'nın eğitim politikasında araştırmalara yer verilmediği için Batı Avrupanın bu alanda yaptığı çalışmaların gerisinde kalındığını dile getiren İnönü, gelinen noktada yeni bilgilere ulaşmak için araştırmalara ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.
BİLİMSEL DEVRİMLER SÜREKLİLİK ARZEDER
Siyasal devrimlerin biteceğini ancak bilimsel devrimlerin sürekli kalacağını kaydeden İnönü, gençlerin yeni bilimsel arayışlara yönelmesini ve yeni bilgilere ulaşmasını istedi.
Bilimsel devrimlerde dünyanın bir yarış içerisinde olduğunu ifade eden İnönü, son yıllarda Türkiye'de önemli araştırmalar yapılmasına rağmen Dünyadaki bilimsel gelişmeleri etkileyecek sonuçlara ulaşılamadığına dikkat çekti.
ÖĞRENCİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDI
Erdal İnönü, yaklaşık iki saat süren programın son bölümünde ise öğrencilerin soruların cevaplandırdı. Erdal İnönü, bir öğrencinin, "Kutsal kitapların bilim üzerinde etkisi var mıdır?" şeklindeki sorusuna ise "Kutsal kitapların bilime katkısı yoktur. Din ve bilim ayrı alanlardır. Bu kitapların bilimle ilgisi yoktur. Serbest bir alanda bilim mümkündür. Bilim için çıkış noktanız önemli değildir. Nereden hareket ederseniz edin ortaya bilgiyi koymak durumundasınız." şeklinde cevap verdi.