DATÜB Genel Başkanı Ilıcalı:
“Doğu çiftçisiyle batı çiftçisiaynı şartlarda değil”
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, doğudaki çiftçi ve besicinin katma değer üretir hale gelebilmesi için örgütlenmenin önemine değinerek, yanlış tarım politikalarının göçün en büyük nedeni olduğunu ifade etti.
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, doğudaki illerdeki çiftçi ve besicilerin örgütlenmesinin üretimin artması ve söz konusu sektörlerde etkinliğin artması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Doğunun ekonomik alanda kalkınması için organik ürünlerin önemine değinen Ilıcalı, “Çünkü organik tarım üreticilerinin büyük bir çoğunluğu küçük çiftçilerdir. Bu çiftçiler örgütlenmeden kontrol sertifikasyon ücretini , organik gübreyi, organik tohumu, mazotu ucuza alamaz., kullanamaz, Bu girdileri ucuza alıp, kullanmayınca verimini artıramaz, gelirini çoğaltamaz. Bu üreteciler örgütlenmeden tefecinin karşında duramaz. Örgütlenmeden ürünlerin değeri fiyattan pazarlayamaz, borsaya piyasaya ulayamaz. İhracat yapamaz, ürünü sanayisini hiç kullanamaz. Ekonomiye katılamaz, yönetime giremez, siyasete iştirak edemez., karnını doyuramaz, bu nedenle üreticinin özgürleşmesi için örgütlenmesi şarttır” dedi.
BÖLGESEL KALKINMA ŞART
Doğu Anadolu’da bölgesel kalkınmaya önem verilmesinin büyük gereklikli arz ettiğini belirten Ilıcalı, “ Kentlerde göçün tek nedeni yanlış tarım politikaları ve geçim sıkıntısıdır. Batı Anadolu’da aynı tarladan bir yılda üç ürün kaldırılırken, üretim miktarı bire otuz, bire kırk verimden aşağı düşmüyor. Tarımsal kredileri üç üründe aynı faizle kullanan üretici ile Doğu Anadolu da tarlasından don riskine karşılık zar zor bir ürün kaldırabilen ve yıllar ortalaması olarak üretim miktarı bire beş, bire sekiz verim alan zirai kredi borcunu ödeme zorluğu çeken Doğu üreticisi girdi fiyatlarını batı üreticisi ile aynı maliyette kullanmaktadır. Gübreyi mazotu tohumu, tarım alet ve makinelerini batı üreticisi ile aynı fiyatta kullanan ve verimi düşük doğu üreticisine “köyünde istihdam et, kentlere göç etme, geçimini köyünde sağla” diyen tarım politikaları üreticileri doğu üreticisinin yaşam şartlarını bilmiyor demektir. Doğu üreticisinin inandığı tek gerçek var; oda örgütlenmeden sorunların çözülemeyeceğidir. Birliğimizi de örgütlenmeye verdiğimiz önemden dolayı faaliyete geçirdik” diye konuştu.
ABYE GİRİŞ SÜRECİNDE ORGANİK TARIM ÖNEMLİ
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, organik tarımın kent ekonomisine 3 trilyonluk kaynak oluşturduğunu da belirterek, 600 çiftçinin 3 bin ton organik ürün üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.
Organik tarımın bölge ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ilıcalı, “ Organik tarım, kent ekonomisine yaklaşık 3 trilyonluk kaynak oluşturdu. Organik tarımla ihracat artarak, işsizlik azalacaktır. AB’ye giriş sürecinde organik tarım önemli bir yere sahip” dedi.