ETB BAŞKANI HINISLIOĞLU
“ERZURUM ORGANİK TARIM MERKEZİ OLMALI”
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, organik tarımın AB’ye giriş sürecinde büyük önem taşıdığını belirterek, Erzurum’un organik tarım potansiyeli açısıdan önemli bir kent olduğunu ifade etti.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, organik tarımın kent ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, AB’ye girişte organik tarımın önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
AB ülkelerindeki organik tarım potansiyelini değerlendiren Hınıslıoğlu, “Ülkemizin organik tarım ürünleri yetiştirme açısından en uygun ülkelerden biri olduğu ve bunda Türkiye ikliminin ve kullanılan geleneksel tarım metotlarının rolü olduğu belirlenmiştir. Ülke içerisinde en uygun yerin Erzurum ili olduğunu iddia etmekteyiz.Bu konuyla ilgili belgeler Avrupa’da 1910’lu yıllarda başladığını göstermektedir. Asıl gelişmenin 1972 yılında kurulan Uluslararası Ekolojik Tarım Federasyonu’nun çalışmalarıyla sağlandığı ortaya çıkmıştır. Bugün başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa Ülkesi ve ABD’de tahıllardan, meyve ve sebzeye hatta süt ürünlerine kadar çeşitli alanlarda ekolojik tarım ürünlerine rastlanmaktadır. Biz bunlara kırmızı et, yumurta, bal gibi ürünleri de ilave edebiliriz.AB ülkelerinde 1986 ‘da 7 bin işletmede 120 bin hektarlık bir alanda ekolojik tarım yapılırken yıllık yüzde 25 ‘lik bir artışla 1998 yılında bu rakam 85 bin işletmedeki 2 milyon hektar seviyesine ulaşmıştır.
Ülkemizde ise ilk kez 15 – 20 yıl önce bu kavramla tanışılmış ve 1992 yılında da Tarım ve Köyişleri Bakanlığının sorumluluğunda resmi çalışmalara başlanmıştır.1998’de İzmir’de kurulan Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) öncülüğünde özel sektörün devreye girmesiyle sevindirici çalışmalar sergilemeye başlanmış 1998 yılı rakamlarıyla 8300 işletmede 65 değişik ürün üzerinde çalışılarak 25 bin hektarlık alandan 91 bin tonluk ekolojik ürünün üretimi sağlanmıştır” dedi.
ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİNİN YETİŞME ALANLARI
Türkiye’de ki organik tarım ürünlerinin Ege ve Akdeniz bölgesinde yoğunlaştığını belirten Hınıslıoğlu, “Organik üretim modelleri yakın dönemde Çukurova bölgesinde de uygulama sahası bulmaya başlamıştır. Elde edilen ürünlerin büyük bir kısmı ihraç için üretilmişse de son dönemlerde iç piyasaya hitap eden üretim miktarlarında da artış olmaktadır. Tahminler 5 – 10 yıl içersinde ülkemizde de hatırı sayılır oranda bir ekolojik üretim seviyesine ulaşabileceği yönündedir.1984 – 1985 yıllarında ülkemizde başlayan ekolojik tarım bu yıllardaki Türkiye’nin ihraç ürünlerinden kuru incir, kuru üzüm ile Ege bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Daha sonra kuru kaysı fındık ile farklı bölgelere yayılmıştır. Son zamanlarda domates ,salata olmak üzere hemen hemen bütün tarımsal ürünlerde ekolojik tarım ürünleri üretilmektedir. Hatta bazı büyük marketlerde ekolojik tarım ürünleri satış reyonları görülmektedir.
İlk yıllarda Avrupa kökenli bazı firmalar kendi ihtiyaçları olan ürünleri sözleşmeli çiftçilerle yetiştirerek elde edilen ürünleri Türk ihracatçıları vasıtasıyla kendi ülkelerine ithal edebilmek için Türkiye ‘de ekolojik üretim projeleri tesis etmişlerdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
SAĞLIK NEDENLERİ ORGANİK TARIMA TEŞVİK EDİYOR
Organik tarımın tüketici tercihlerinden doğduğunu anlatan Hınıslıoğlu, “Dünyadaki tüketici taleplerinin önemli bir kısmını sağlık nedenleri oluşturmakta ve daha sonra çevre koruması ve lezzet arayışı gelmektedir. Ciddi ve disiplinli çalışmalar gerektiren bu sistemi diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de tarım alanlarının tümünü kapsayamayacağı düşünüldüğünde kalan büyük miktardaki üretim alanlarında da sağlığımızı tehdit eden yüksek dozlu girdi kullanımından kaçınılması yönünde eğitim çalışmalarına hız verilmelidir. Tarımsal üretimin zahmetli bir uğraş olduğu unutulmamalıdır. Ülke insanlarının ihtiyaçlarının karşılamaya yönelik olarak daha fazla verim almak üzere kolay uygulanan tarımsal girdileri kullanmaya alışmış üreticilere biraz teşvikle bu konuya özendirilmesi gerekmektedir.İşte bundan yola çıkarak ilimizin kalkınmasının temel dinamiği gördüğümüz tarım ve hayvancılığın gelişmesi için Erzurum ilinin pilot il olarak; Ekolojik tarım alanı ilan edilmesi ilimize, bölgemize ve ülkemize gerek Tarım ve Hayvancılık gerekse sanayileşme ve ihracat konularında çok büyük yararlar sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.