Erzurum Turizm sektörünün örnek ve öncü kuruluşlarından
OTEL POLAT
Erzurum’un saygın konaklama işletmelerinden olan Otel Polat 36 yıllık bir geçmişe sahip. Polat Kardeşler Hamza, Remzi, Osman ve Haydar Polat 1960’lı yılların başında Erzurum’da ciddi bir turizm yatırımı gerçekleştirme kararı alırlar. Hamza ve Remzi Polat'ın vefat etmesinden sonra Otel 1968 yılında Osman ve Haydar Polat tarafından hizmete açılır. O yıllarda Otel Polat Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli konaklama tesisidir.
446 metre kare alan üzerine kurulu olan Otel Polat, 6 kattan oluşmakta. Otelde 3 suit olmak üzere toplam 60 oda bulunuyor. 120 yatak kapasitesine sahip olan otel müştemilatı bakımından da çağdaş donanıma sahip.. Otelin 80 kişilik kahvaltı, 60 kişilik toplantı salonu var.
Otel Polat, 2004 yılı içerisinde 20 bin yerli, bin 100'ü de yabancı olmak üzere toplam 21 bin 100 turist ağırladı. Otel Polat’ta 17 kişi istihdam edilmekte.
Erzurum urizm sektöründe önemli bir yere sahip olan Otel Polat’ın vizyonu, Erzurum’da turizm olgusu ve kentte turizmin geleceği üzerine Otel işletmecilerinden Fevzi Polat’la görüştük. Onun aktarımıyla Otel Polat’ı tanıtıyor, hayırlı haftalar diliyoruz.
ERZURUM TURİZM KAYNAKLARI BAKIMINDAN ZENGİN, SORUN DEĞERLENDİRMEDEKİ YETERSİZLİK
“Otel Polat'ın vizyonu, Erzurum'un kültür evi olması; hedefleri ise, hizmet kalitesini bozmadan devam ettirmek. Bunun için öncülüğümüz kalite ”diyerek söze başlıyor Fevzi Polat.
Erzurum’da Turizm olgusunun nasıl olduğunu sorduğumuz Otel sahiplerinden Fevzi Polat sorumuza şöyle cevap veriyor: "Erzurum'da turizm olgusu Kış Turizmi üzerine kurulu. Erzurum, bölge merkezi olmasından dolayı İç Turizm kapasitesi de yüksek olan bir il. Turizm kaynakları açısından Erzurum çok zengin. Ancak bu zenginliği iyi tanıtamıyoruz. İstediğimiz gibi şehrin tanıtımı yapılırsa Erzurum'da turizm sadece Kış Turizminden ibaret kalmayacak. 10’dan fazla turizm çeşidinin yapılabileceği kentte, turizm bir kalkınma davasına dönüştürülürse hem kent ekonomisi düzlüğe çıkacak ve hem de bölge ekonomisi.”
HALK VE ESNAFIN TURİZM KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMESİ ŞART
Turizm nasıl gelişir, diye başka bir soru yöneltiyoruz Polat’a. Şöyle diyor: “Erzurum'da Turizmin gelişmesi için yeterli konaklama tesislerinin açılmasının yanı sıra Halkın Turizm konusunda bilinçlendirilmesi gerekmekte. Kültürel etkinliklere önem verilmeli. Erzurum'un yöresel Turizm olgusu mesela tandır başı kültürü var, bunu tanıtmış mıyız?. Bunun için Başta Valilik ve Belediyeler olmak üzere Turizm İl Müdürlüğü ve Sivil Kitle Örgütlerine büyük görevler düşüyor. Mesela Erzurum'da Tortum göleti civarında bulunan Öşvank ile Haho kiliseleri değerlendirilirse İnanç turizmi şehre katkı sağlar. Bunun yanı sıra Yayla Turizmi, Avcılık Turizmi, Kongre Turizmi de yapılabilir. Bundan dolayı şehrimiz gerçekten turizm için elverişli bir il.”
ERZURUM’DA TURİZM SEKTÖRÜ DESTEĞE MUHTAÇ
Erzurum'da yeterli konaklama tesisinin bulunmadığını vurgulayan Polat, bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor. Polat, "Erzurum'da turizmin gelişmesi için Konaklama tesisinin yeterli sayıda olması gerekmekte. Tabi kapasiteleri de yeterli ve düzeyli olmalı. Çünkü şehrimize gelen turist konaklama tesislerinin istenilen düzeyde olmadığını görünce şehirde kış turizminin önemsenmediğini görüyor. Bu da Turizmin gelişmesinde olumsuzluk getiriyor. Erzurum'da konaklama tesisinin yeterli olmamasında önemli etkenlerden birisi işletmecilere kolaylık tanınmıyor. Yani tesis kurmanın maliyeti oldukça yüksek.” şeklinde tespitlerini aktarıyor.
EĞLENCE SEKTÖRÜ YETERSİZ HALDE
"Eğlence Sektörü Erzurum'da gelişmedi" diyen Polat, bunun turizme yansıttığı olumsuzlukları şöyle ifade ediyor: "Turist eğlenmek için gelir. Geldiği yerde ilginç şeyler görmek ister. Erzurum bu konuda duyarlı değil. Erzurum eski kültürel yapısını Turistlerde yansıtsa, şehir turizm olgusuna büyük katkısı olur. Mesela Turistlerin eğlenebileceği ve ilgisini çekebileceği yerler yapılmalı. Örneğin Eski Erzurum evleri restore edilerek ilgi odağı haline getirilmeli.”
DAĞA GELEN TURİST HAVA KİRLİLİĞİNDEN DOLAYI KENTE GELMİYOR
Kış Turizmi’nin kentteki otellere katkısının ne derecede olduğunu öğrenmek istiyor ve Polat’a bunu soruyoruz. Polat, Kış Turizmi’nin kentteki otellere istenilen düzeyde katkı sağlamadığını söylüyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor: "Kış turizmi için şehre gelen insanlar zengin olduğundan dolayı genelde 5 yıldızlı otelleri tercih ediyor. Daha öncede belirttiğim gibi kentte Erzurum kültürünü tam manasıyla tanıtabilecek mekanların olmayışı ve hava kirliliğinin korkunç boyuta varması turistleri olumsuz etkiliyor, bu olumsuz etkenler yüzünden de kış turizmi hem şehrimizde bulunan esnafa, hem de otellere istenilen düzeyde katkı sağlamıyor.”
KONAKLI ACİLEN AÇILMALI
Kış Turizminin şehre katkı sağlaması için Konaklı bölgesinin acilen açılması, Ilıca'da yeni Termal Tesislerin yapılması gerektiğini söyleyen Polat görüşlerini aktarmayı sürdürüyor:” Turistin kent merkezinde gezebileceği yerlerin çevre düzenlemeleri tamamlanmalı ve temizliğe dikkat edilmeli. Saçaklarda oluşan buz sarkıntılarının insan hayatını tehdit edicilikten çıkarılması için çatı sistemleri değiştirilerek özgün imar uygulamaları gerçekleştirilmeli.Ve en önemlisi de Esnaf ve Sanatkarlar Odası şehirde bulunan esnafın eğitimden geçirilmesi için çeşitli çalışmalar yapmalı.”
KONGRE TURİZMİ GELİŞTİRİLMELİ
Erzurum'un kongre Turizmi için çok önemli bir yere ve imkanlara sahip olduğunu dile getiren Polat, "Kongre Turizmi şehrimizde maalesef hiç yok denecek kadar. Doğu Anadolu Bölgesi'nin merkezi ili olmasına rağmen, Erzurum’da bu turizmde gelişemedik. Bu çok önemli turizm çeşidinin gelişmesi için; bölgesel fuarların geliştirilmesi, Uluslararası standartlarda kapalı fuar alanlarının yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Sağlık tesislerinin de şehrimizde yoğunlaşması Kongre turizmine ciddi manada katkı sağlar. Bunun için Başta Siyasiler olmak üzere, Sivil Toplum Örgütleri, Sendikalar, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşlar kongre turizmini desteklemeliler.”