İSPİR, ERZURUM DOĞA TURİZMİNİN YÜZAKI
Rafting, yamaç paraşütü ve çim kayağı yapan doğa sporu tutkunlarının tercih ettiği Erzurum'un İspir ilçesinde, farklı kültürlere ait 20'nin üzerinde tarihi eser yer alıyor.
İspir Kaymakamı Ziya Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin farklı iklimi ve doğasının yanında tarihi eser varlığıyla da zengin bir yapıya sahip olduğunu söyledi.
İspir Kalesi ile ilgili restorasyon projesinin hazırlık aşamasında olduğunu, önümüzdeki yıl kalede gerekli çalışmalara başlamayı planladıklarını anlatan Polat, ''Herkesi İspir'de tarih ve doğa ile baş başa bir ortama bekliyoruz''dedi.
İSPİR TANITIMINA KATKI
Polat, ilçenin tarihi varlıklarının doğa sporları ile paralel tanıtımının sağlanması durumunda, turizm açısından ciddi kazanç sağlanabileceğini ifade etti.
Tarihin her döneminde, farklı toplumlar tarafından yerleşim yeri olarak tercih edilen İspir'de yer alan önemli tarihi eserlerden bazıları şöyle: İspir Kalesi ve Camisi, Tuğrulşah Camisi, Melik Halil Gazi Camisi, Kadıoğlu Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman Kitabesi, Yazıcızade Çeşmesi, Sandık Kalesi, Karakale Kalesi, Maden Kalesi, Cankurtaran Kalesi, Yedigöze Kalıntıları, Yağlı Viranşehir Harabeleri, Akkoyunlu Harabeleri, Saltuklu Mezarları, Zarbuna Bekir Paşa Mezarı, Numan Paşa Köyü Kalıntıları, Karahan Harabeleri, Alacabük Han Kalıntısı, Köprüköy Kilise Kalıntıları, Koç Köyü Tarihi Taş Kemer Köprüsü.
OSMANLI'DAN BİZANS'A BİRÇOK FARKLI ESER.
İspir'in doğusunda 30 kilometre uzaklıkta bulunan Devedağı Kalesi'nin inşasına 1071'de, Alparslan'ın Anadolu'nun kapılarını açmasıyla başlanmıştır. Stil itibariyle Selçuk yapısı olan Devedağı Kalesi, farklı dönemlerde yapılan restorasyon çalışmalarıyla varlığını sürdürerek, ilçenin önemli tarihi varlıkları arasında yer almaktadır.
İspir'deki önemli tarihi eserlerden bir diğeri ise Akkoyunlu Harabeleri'dir. Koç Köyü Yaylası'nda bulunan mevcut koç heykelleri ve koç kabartma resimli mezar taşları harabelerin, Akkoyunlu oymaklarına ait olduğunu gösteriyor. Söz konusu heykeller ve mezar taşları özelliklerini günümüze kadar korumuştur.
Köprüköy ile Cankurtaran Köyü arasında yer alan bir tepenin üzerine inşa edilmiş olan Köprüköy Kilisesi'nin, yöre kiliseleriyle aynı tarihlerde yapıldığı sanılmaktadır. Bütün tek şapellerde olduğu gibi içten yarım yuvarlak, dışa düz biçimde tek odalı bir kilise özelliği taşıyan Köprüköy Kilisesi'nin duvarları diğer kiliselere göre daha kalındır. Kilise, kireç harcı ve bölgedeki basit taşlar kullanılarak inşa edilmiştir.
Karahan Köyü yakınlarında bulunan, duvarları yıkılmış, temelleri belli olan eski bir saray veya şato kalıntısı halindeki Karahan Harabeleri, Bizanslılar zamanında bölgede yerleşik bulunan Bagaratiniler'e ait.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN KAYIP KİTABESİ.
İspir ilçe merkezinde, 25 Şubat İlköğretim Okulunda bulunan, ancak daha sonra kaybedilen 51 santimetre genişliğinde 69 santimetre uzunluğundaki Kanuni Sultan Süleyman Kitabesi, bölgede en eski Osmanlı kitabesi olma özelliğini taşımaktadır.
Kitabenin üzerinde yer alan yazıda şu ifadeler yer alıyor:
''Bu binanın yapılması 936 yıllarında Süleyman Han zamanında vaki oldu''