Polis okulu dersbaşı yaptı
Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki Polis Meslek Yüksekokulları, 2007-2008 eğitim ve öğretim yılı törenlerle başladı.Doğu Anadolu Bölgesi illeri Erzurum ve Malatya’da Polis Meslek Yüksek okullarının yeni eğitim yılına başlaması dolayısıyla törenler düzenlendi.
Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO), düzenlenen törenle 2007-2008 eğitim-öğretim yılına başladı. Palandöken Semti'ndeki PMYO salonunda düzenlenen törende konuşan Erzurum PMYO Müdürü Erol Çöl, 2001 yılında Polis Akademisi'ne bağlı olarak 2 yıllık polis meslek yüksek okuluna dönüştürülen okuldan, geçen 5 başarılı eğitim öğretim dönemi sonunda toplam 919 öğrencinin mezun olduğunu belirtti. Müdür Çöl bu sezon 196 ilaveyle toplam öğrenci mevcudunun 427'e çıkarıldığını söyledi.
ÜNİVERSİTELİ POLİS
Erol Çöl, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bundan böyle hali hazırda hizmete açık bulunan 27 PMYO'dan, hir yıl 6 bin kişinin üzerinde yüksek öğrenimli polis memuru mezun olacağı düşünüldüğünde, ilerleyen yıllarda giderek Emniyet teşkilatındaki tüm personel; polis memurları dahil, yüksek öğrenimli olacaklardır. Bu gelişme hem teşkilatımız, hem de ulusumuz açısından önem arz etmektedir."
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ise yeni sezonun başarılı geçmesini diledi.
İLK DERSİ PROF. DR. KÖK VERDİ
Erzurum Polis Meslek Yüksekokulu'nun 2007-2008 eğitim öğretim yılına başlaması dolayısıyla düzenlenen törende ilk ders Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök tarafından verildi.
Prof. Dr. Kök, ''Hukukun Temel İlkeleri ve Polis'' konulu sunumunda, polis ve hukukun bir arada bulunan iki önemli kavram olduğunu belirtti.
Polisin görevini yaparken emin adım atması ve hukukun yolundan gitmesi gerektiğini dile getiren Kök, ''Polis, mutlaka hırsızı, teröristi yakalayacak ve güvenliği sağlayacak, ancak bu sonuca ulaşırken gittiği yol ve kullandığı yöntem çok önemlidir'' diye konuştu.
Polisin hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini ifade eden Kök, şunları söyledi:
''Eğer polis yetkisini aşarsa bir hukuk devletinin kabul etmediği işler yapar. Böyle bir durumda hukuk devleti zarar görür. Polis attığını vuran, vurduğunu deviren olacak, ancak bunları yaparken hukukun izinden dışarı çıkmayacak.''
POLİSİN BAŞARISI HALKLA DİYALOĞUYLA ORANTILI
Malatya Polis Meslek Yüksekokulu'nun eğitim-öğretim yılına başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, ''Polisin başarısı halkla arasındaki kuvvetli ve güven veren dostluğa bağlıdır'' dedi. Toplumsal destekli polis uygulamasının da bu anlayıştan doğduğunu belirten Daşöz, emniyet mensuplarının insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne bağlı ve halkla iyi ilişkiler içinde olması gerektiğini vurguladı.
Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Recep Özmen ise toplumun huzur ve güvenliğini sağlayan polis teşkilatının geçmiş dönemlerde fiziksel güçle yetiştirilmelerine karşılık modern dünyada bilgi ve teknolojiyle donatıldığına dikkati çekti.
Özmen, şunları kaydetti: ''Devletlerin, toplumların ve kurumların gelişmişlik seviyelerinin, eğitim düzeyiyle ölçüldüğü, bilginin sermaye ve zenginlik kabul edildiği bu dönemde, 2001 yılından itibaren yüksek okulumuz, bilgi toplumu polisini yetiştirmek amacıyla, beş dönemdir genç polis yetiştirerek ülkeye dağıtmıştır.''
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kılıç törende öğrencilere ''Bireylerde Ruh Sağlığı'' konulu ilk dersi verdi. Öğrenciler de törende Polis Marşı'nı söyledi.
POLİS EĞİTİMİNDE YÜKSEK KALİTE
Trabzon Valisi Nuri Okutan, disiplinsiz davranışların, toplu yaşamın ahengini bozacağını, bu sebeple toplumsal düzeni korumakla görevli polisin en önce kurallara uyması gerektiğini belirtti.
Vali Okutan, Trabzon Polis Meslek Yüksekokulunun 2007-2008 eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bir göstergesinin de bireyin hak ve özgürlüklerinin korunmasına verdikleri önem olduğunu vurguladı.
Gelişmiş toplumların bu sebeple önceliği bireyin eğitimine verdiklerini ifade eden Okutan, ''Nitelikli bir eğitimden geçen bireyler, o toplumun geleceğinin sigortası olacaktır. Bu bağlamda güvenliğimizi emanet ettiğimiz emniyet mensuplarının yetiştirilmesi başka bir önem taşımaktadır. İnanıyorum ki eğitim polis teşkilatının en öncelikli konusudur'' dedi.
Polisliğin disiplin mesleği olduğunu vurgulayan Okutan, ''sosyal yaşamın bir parçası da disiplin kurallarıdır. Disiplinsiz davranışlar, toplu yaşamın ahengini bozar. Bu sebeple toplumsal düzeni korumakla görevli polisin en önce kurallara uyması gerekir. Bir arada yaşamanızı kolaylaştıran kurallara uymanızı istiyorum. Hizmetin görülmesi esnasında karşılaşacağınız sorunları, anayasada belirlenen Cumhuriyetin temel nitelikleri doğrultusunda çözmeye çalışacak, mesleki kültürün ortam, maddi ve manevi değerlerini benimseyerek, hizmetin kanunlara uygun olarak yapılmasına özen göstereceksiniz'' diye konuştu.
Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürvekili Ahmet Uzunçakmak, en temel ihtiyaç olan toplumun güvenlik ihtiyacının arzulanan seviyede yerine getirilmesinin, teşkilata kaliteli polis yetiştirmek isteyen kurumun en önemli amaçlarından olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Trabzon Polis Meslek Yüksekokulu'na destek verenlere Vali Okutan ve Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu tarafından plaket verildi.