ABDURRAHMAN GAZİ TÜRBESİ, ERZURUM’UN SİMGESİ
Erzurum´un tarihi mekanları bakımından en kutsal yerlerinden birisi Abdurrahman Gazi Türbesidir. Abdurrahman Gazi ismi Erzurum'da büyük izler bırakmış. Abdurrahman Gazi´nin Hazreti Peygamber´in ashabından olup savaşlarda İslam sancağını taşıdığı söyleniyor. Halk arasında yaygın olan Abdurrahman Gazi rivayeti şöyle:Hazreti Peygamberin İslam orduları Erzurum’u fethederken, Sancaktarı Abdurrahman Gazi'nin kellesi bir düşman kılıcı tarafından koparılır ve yere düşer. Kellesini koltuğuna alan Abdurrahman Gazi elinde bulunan İslam’ın Sancağını Palandöken dağının en yüce noktasına dikmek üzere dağa yokuşa koşmaya başlar. Kellesi koltuğunda, sancağı elinde olan Abdurrahman Gazi, Palandöken Dağı'ndaki “Şığveler" Mevkii'ne geldiğinde dağda bulunan çobanlar onu görünce dona kalırlar, sonra biri dayanamayıp ´Kellesi koltuğunda hala koşuyor.´ diyerek bağırır. Kem göz orada onu nazara getirir ve olduğu yerde düşer kalır. Gazilik ve şehitlik rütbesiyle ruhunu teslim eder. Abdurrahman Gazi, Palandöken'in "Şığveler" Tepesi denilen Sultan Sekisi yamaçlarında defnedilir. O tarihten sonra da Abdurrahman Gazi'nin Kabri Erzurum için büyük bir ziyaret merkezi olur.
TÜRBE ÇEVRESİ 12 KEZ ONARILDI
Abdurrahman Gazi' nin Türbesi 1794 yılında Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa'nın eşi Ayşe Hanım tarafından baştan yaptırıldı. Abdurrahman Gazi' nin büyük bir ziyaretgah olduğunu gören Ahmet izzet Paşa da 1797 tarihinde Müslümanların burada cemaatle namazlarını kılmaları için bir de cami yaptırdı.
Bir diğer rivayet ise Erzurum'a gelip, Abdurrahman Gazi'yi ziyaret etmeyenlerin bir daha Erzurum'a geleceği düşüncesidir. Abdurrahman Gazi´nin hikayesi, Erzurum´da halk arasında dilden dile anlatılıyor. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından pek çok ziyaretçi akınına uğrayan türbe, aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılıyor. Genelde hafta sonları daha kalabalık olan türbede ziyaretçiler, isterlerse piknik de yapabiliyor.