BU SORUN ERTELENEMEZ
Erzurum kent merkezindeki alt yapı sorunu, kalıcı çözümler üretilmediği ve alt yapı yatırımlarla güncelleştirilmediği için büyümeye ve halkın gündelik yaşamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. 1960’lı yıllarda yapılan ve daha sonraki dönemlerde sadece onarımlarla desteklenen alt yapı, Erzurum’un çağdaş kent örgüsüne dönüşümünü de engelliyor. Sorunun giderilmesi Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı yatırımlarına yoğunlaşmasıyla mümkün.
GELEN YÖNETİM, SONRAKİNE DEVREDİYOR
Alt yapının yenilenmesi, artan nüfus ve büyüyen kentin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasiteye getirilebilmesi için, yeni ve büyük çaplı yatırımlara ihtiyaç var. Yerel yönetimlerce giderilmesi gereken alt yapı sorunu, her seçim döneminde dile getirilmesine rağmen, işbaşına gelen yönetimlerce bir sonraki döneme devrediliyor. Sorun ertelendikçe büyüyor, sorun büyüdükçe Erzurum’da sağlıklı şehirleşme olmuyor, vatandaş çile çekiyor.
ÇEKİRDEK KENTİN ALTYAPISI YOK
Kent merkezinin çekirdek bölümünü oluşturan Yakutiye etabında, alt yapı tamamen yenilenmeye muhtaç durumda. Belediye Başkanı Nalbantoğlu döneminde kurulan alt yapı, artık ihtiyaçlara cevap veremiyor. Kanalizasyon ağı, yağmur sularını çekmiyor, su şebekesi ise yenilenmediğinden su kaçakları artıyor, bu durum kesintilere yol açıyor.
ALTYAPI YATIRIMI GEREKLİ
Erzurum’da altyapı sorunun olmadığı yerleşim alanları oldukça az. 1981’de yapılandırılan Yenişehir, Yıldızkent, Kayakyolu gurubu ile Dadaşkent dışındaki bütün yerleşim alanlarındaki altyapı eski ve bozuk. Kentte altyapının güncel bir hale getirilebilmesi için ciddi bir yatırıma gerek var. İller Bankası kanalıyla yapılabilecek bu yatırım, belediye gelirlerinde borçlanma sebebiyle azalmaya yol açacağından yerel yönetimler bu yatırımdan kaçınıyor.
DÖRT DÖNEMDİR SORUN ERTELENİYOR
Erzurum’da altyapının yenilenmesi adına en son yatırım 1985 yılında iller Bankası kanalıyla gerçekleştirilmiş, Erzurum kanalizasyon kolektör ağı kurulmuştu. Kolektörün şehir içi şebeke bölümü sonraki belediye yönetimlerince ertelenmiş, bazı etapları da devre dışı bırakılmıştı. 1986 yılı rakamlarıyla 1 trilyona mal olan yatırım projesi, kent merkeziyle bağlantı sağlanmadığı ve tamamlanmadığı için kadük kaldı, olan da Erzurum’a oldu.
BÜYÜKŞEHİR, ÖYDEN FARKSIZ
Anaarterleri geçilmez hale getiren, şehir trafiğini alt üst eden, işyerlerinde su baskınlarına yol açan alt yapı eksikliği, Erzurum’da yaşamın bütün yönlerini olumsuz etkiliyor. Yağmur ve kar yağışının etkili olduğu dönemlerde ticaret sektörü resmen duruyor, ulaşım kontakt kapıyor. Büyükşehir sıfatıyla örtüşmeyen bir sefaletle baş başa bırakılan Erzurum, artık bu sorundan kurtarılmayı bekliyor.
YÖNETİMLER, GÖRÜNMEYEN HİZMETTEN KAÇINIYORLAR
Altyapı yatırımları, seçimlerle gelen yönetimlerin genelde itibar etmediği bir hizmet. Görünmediği, yeraltında kaldığı için, Belediye yönetimleri gelirlerinin bu harcama kalemine gitmesini istemiyorlar. Oysa, alt yapı olmadan ne çağdaş şehircilik, ne mükemmel bir çevre ve ne de kentsel dönüşüm yapılamıyor. Bu sorun dünyada artık üçüncü dünya ülkeleri şehirlerinde yaşanırken, Erzurum taşın altına elini sokmayanların kaçınması yüzünden alt yapı problemiyle baş başa bırakılıyor.