DOĞU ANADOLU EKONOMİSİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÖNERİSİNE
ETSO’DAN DESTEK
DOSİAD tarafından “Bölge ekonomisi ve Katma Değer Sorunu” başlıklı istişare toplantılarında deklare edilen, 2008 yılının “Doğu Anadolu Bölgesini Kalkındırma Yılı” olarak vurgulanması önerisine destek yağıyor.
CİNDİLLİ:DOĞU EKONOMİSİ İÇİNE KAPANIK
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli, bölgenin beşeri sermaye, doğal kaynaklar bakımından önemli özellikler barındırmasına rağmen, büyüyen ve çözümsüzlük içindeki ekonomik sorunları yüzünden geri kalmışlığa mahkum bir görüntü verdiğini belirtti. Cindilli Anadolu bütününde bölgenin kendisini ifade edecek ve değerlerini ekonomiye kazandıracak bir yapılanmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
MAHRUMİYET BÖLGESİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerinin hala mahrumiyet bölgesi olarak algılandığını, bölge illerine atanan bürokratlar kadar yatırımcının da kayıt ve çekimserlikle yaklaşım sergilediğini anlatan Cindilli bölgenin, yaşanabilir hale gelebilmesi için tarım ve turizm alanında marka haline getirilmesi gerektiğini, bunun gerçekleşmesi için de bölgesel desteklerin uygulanmasının şart olduğunu kaydetti.
TEŞVİK UYGULAMALARI YEREL ODAKLI OLMALI
2008 yılında sona erecek olan Teşvik uygulamasının güncelleştirilerek yenilenmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Cindilli, yeni düzenlemenin yerel ve sektörel ağırlıklı olmasıyla, bölge illerinde “yatırım cazibe alanları” oluşabileceğini dile getirdi. Cindilli, “Doğu Anadolu Bölge ekonomisinin yeniden dizayn edilmesi ve ufuk çizilmesi, ihmal edilemez bir görev olmuştur. Doğu Anadolu ekonomisini ayağa kaldırmak ve bölge illerinin sosyo ekonomik performanslarını artırmak yolunda yeni TBMM’ye de hükümete de önemli görevler düşmektedir” dedi.
BÖLGE EKONOMİSİ AÇMAZDA
Erzurum Gazetesi’ne özel bir açıklama yapan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin sosyo ekonomik durumu hakkında bilgiler verdi. İllerin Gelişmişlik Sıralaması 2003 yılı DPT verilerine göre Bölge illerinden 7’sinin 2’inci, 5’inin 3’ünca ve 2’sinin de 4’üncü gelişmişlik gurubunda yer aldığını hatırlatan Cindilli “Türkiye’nin 872 ilçesi içinde gelişmişlik sıralamasında Malatya 37, Erzurum 41, Elazığ 71, Tunceli 97, Erzincan 139, Van 149, Kars 189, Hakkari 308, Iğdır 334, Bitlis 338, Bingöl 344, Ağrı 352, Ardahan 486 ve Muş 649’uncu sırada yer alıyor. Manzara iç karartıcı. Veriler bölge ekonomisinin hastalıklı olduğunu gösteriyor. Bu durumdan vazife çıkarmak da Hükümetlere düşüyor” şeklinde konuştu.
DOSİAD ÖNERİSİNİ PAYLAŞIYORUZ
İllerin Gelişmişlik Sıralaması verilerinde teşvik kapsamında bulunan illerden 18’inin ilk yüz içinde yer aldığını, Doğu Anadolu Bölgesinden sadece 4 ilin ilk yüz içinde bulunduğunu ifade eden Cindilli, bölgeler arası kalkınmışlık farkının doğu için uçuruma dönüştüğünü, bu durumun sosyal yaşam biçim, üslup ve çizgisini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Cindilli “DOSİAD’ın 2008 yılının Doğu ekonomisini gündeme taşıma ve güçlendirme dönemi olması önerisini, yürekten paylaşıyoruz” dedi.