SOFRANIN TADI KAÇTI
Kuraklık sofrayı da tarlayı da vurdu. Önemli üretim merkezleri Adana, Mersin, Hatay, Antalya, Bursa, Balıkesir, İzmir, Manisa, Samsun, Eskişehir, Konya ve Aydın'da sebze meyvede ciddi rekolte kayıpları yaşanırken, büyük üretim merkezlerinde fiyatlarda artış oldu.
İLDE ÜRETİM OLMAYINCA..
Sebze meyvede kuraklık nedeniyle yaşanan üretim düşüşü, tüketiciye ''yüksek fiyat'' olarak yansırken, kuraklık, bazı ''yöresel lezzetlerin'' üretimi de olumsuz etkiledi.
Erzurum’da sebze ve meyve fiyatlarında yükseliş sürüyor. Fiyatlardaki artışlarda ilde sebze ve meyve üretiminin düşük olması, tüketiciye sunulan malların il dışından gelmesinden kaynaklanıyor.
2006 FİYATLARI İKİYE KATLANDI
Erzurum’da mevsimi olmasına rağmen domatesin kilo fiyatı, geçen yılki rakamlara düşmedi. Geçen yaz Ağustos ayında kilosu 30 ile 500 Ykr arasında değişen fiyatlarla pazarlanan domates, 1 YTL’den başlayan kilo fiyatlarıyla tüketiciye sunuluyor.
Erzurum’da sivri biber, dolmalık biber ise fiyat artışında rekor kırıyor. Sivri biberin kilosu 1.25, Dolmalık biberin kilo fiyatı ise 1.20 YTL’den başlıyor. Urfa ve Diyarbakır ürünlerinin hakim olduğu karpuz piyasasında da fiyatlar bir türlü düşmüyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 25 Ykr olan karpuz halen 50 Ykr kilo fiyatıyla satılıyor.
Kuraklık Erzurum’a dökme ürün olarak adlandırılan üreticiden direkt tüketiciye kamyonlarla yapılan satışları da olumsuz etkiledi. 2006 yaz döneminde karpuz, kavun, domates, patlıcan ve biber gibi ürünleri kapsayan dökme ürünlerin satışı hemen hiç yok gibi.