Erzurum’da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında;
ÇİFTÇİ SORUNLARINA, ÇAĞDAŞ ÇÖZÜMLER ÜRETİLİYOR
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında Oltu Kaymakamlığında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Erzurum İl Tarım Müdürü Bektaş, domuzların verdiği zararların Tarım Sigortası kapsamı dışında olduğunu söyledi. Erdoğan, tarım sigortası yaptırmayan çiftçilerin 2090 sayılı hibe programından yararlanamayacaklarını söyledi.
OLTULU ÇİFTÇİLER SORUNLARINI AKTARDILAR
Oltu Kaymakamlığı’nda yapılan, Devlet Destekli Tarım Sigortası hakkında slayt eşliğinde bir sunumun da gerçekleştirildiği bilgilendirme toplantısında çiftçilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, tarım sektörünü tehdit eden risklerin belirli bir kısmının teminat altına alınabilmesi amacıyla 2005 yılında 5363 sayılı “Tarım Sigorta Kanunu” çıkarılmak suretiyle sigorta mekanizmasının devreye sokulduğunu aktardı.
Devletin 2006 yılı için sigorta primine katkısının bölge ve sigorta türü ayrımı yapılmaksızın yüzde 50 olarak belirlendiğini aktaran Erzurum İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, “Örneğin ödenmesi gereken toplam prim tutarı 200 YTL ise, çiftçi bunun 100 YTL’sini sigorta şirketine ödeyecek, kalan 100 YTL’yi ise Devlet çiftçi adına havuza ödeyecektir” dedi.
“DOMUZ ZARARLARI SİGORTA KAPSAMI DIŞINDA”
Devlet destekli tarım sigortasının Her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceğini anlatan Erdoğan, 2006 yılı için dolu, yangın, fırtına, heyelan, hortum ve don (sadece 90 ilçede) risklerine karşı ülke genelindeki tüm bitkisel ürünler ve seraların yanı sıra ölüm ve mecburi kesim risklerine karşı süt sığırları ve kümes hayvanlarının kapsama alındığını, yabani hayvanlardan özellikle domuzların vermiş olduğu zararların kapsamın dışında yer aldığını ifade etti. Meydana gelen zararın çiftçinin tüm mal varlığının yüzde 40’ını aşması halinde kapsama gireceğini belirten Erdoğan, henüz bu rakama ulaşılan bir kaybın olmadığını da sözlerine ekledi.
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ
2006 yılında başlayan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının 2010 yılına kadar süreceğinin altını çizen Erzurum İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, bu programın gerçek ve tüzel kişilerin yatırımlarını teşvik etme ve desteklemeye yönelik bir hibe programı olduğunu anlattı.
PAZAR SORUNUNA ÇARE ARANIYOR
“Bu programın amacın üretimin değil, üretilmiş ürünlerin işlenmesi yoluyla pazara sunulabilecek hale getirilmesidir” diyen Erdoğan, üretim sonrası aşamalarına destek olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda ekonomik ve altyapı yatırımlarının desteklendiğini aktaran Erdoğan, “2006 yılında 2 etap halinde devam eden programın ilk etabında, il müdürlüğümüze sunulan 13 projeden 9’u değerlendirmeler sonucu uygun görülerek Bakanlığa gönderildi ve Bakanlık tarafından uygun görülen 5 proje hibe destek programına alındı. Birinci etap sonunda Doğu ve Güney Doğu Anadolu’dan gönderilen ve hibe kapsamına alınan en fazla proje Erzurum ilinden verilmiştir.” diye konuştu.
İkinci etap projelerde de 17 adet projeden 16’sının Bakanlığa gönderildiğini söyleyen Erdoğan bu projelerinde tamamının hibe kapsamına alınarak toplam 21 proje ile 3 bin 146 YTL’lik bir desteğin Erzurum iline ayrıldığını ve böylelikle 331 ailenin iş istihdamının sağlanacağını ifade etti.
2007 yılı uygulamalarının ise 14 Şubat’ta yayınlanan Resmi Gazete ile başlatıldığını kaydeden Erzurum İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, başvuruların bu tarih itibariyle başladığını ve 14 Nisan 2007 tarihine kadar süreceğini hatırlattı.
ÇİFTÇİLER, TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN BİLGİ ALABİLECEKLER
“Geçtiğimiz yıl sadece yeni yatırım tesislerinin yapılmasına yönelik olan bu uygulama, bu yıl mevcut olan ya da olmayan, yarım kalmış, tamamlanamamış tesislerin yenilenmesi ve rehabilitasyon kapsamına alınması şeklinde hibe programına alınacak. Geçen yıl proje başvurusu yapan yatırımcıların Erzurum’da yerleşik olmaları ve Erzurum’da yetiştirilen ürünleri yetiştirmesi şartı aranırken 2007 yılında bu zorunluluk kapsam dışı bırakılmıştır.” diyen Erdoğan, detaylı bilgi alabilmek için il ve ilçe Tarım Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Toplantıya Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’ın yanısıra İlçe Tarım Müdürü İbrahim Karahasanoğlu, Oltu Ticaret Odası Başkanı Baki Karaca, Ziraat Odası Başkanı Ümit Çelebi, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.