EKMEK TÜKETİMİNDE İLK SIRADAYIZ
Erzurum en çok ekmek tüketilen illerin başında geliyor. Kentte ortalama kişi başına günlük 2 ekmek tüketimi gerçekleşiyor. Fırıncılar, Erzurum’daki ekmek tüketimi fazlalığının, halkın alım gücü düşüklüğü ve yoksulluğun boyut büyütmesinden kaynaklandığı görüşünü taşıyorlar. Buna göre dar gelirliler günlük yiyecek ihtiyaçlarının önemli bir kısmını ekmekle gideriyorlar.
VAROŞLARDA EKMEK TÜKETİMİ FAZLA
Kentte ekmek tüketimi yoğunluğu en fazla varoşlarda görülüyor. Buralarda yaşayan ve çoğunluğu asgari ücretle geçinen dar gelirli kesim günlük kişi başına 3 ekmek tüketiyor. Varoşlarda yaşayanların önemli bir bölümü de daha ucuz olduğu için fırınlardan bir gün öncesinin ekmeğini talep ediyorlar.
AYLIK KAZANCIN BEŞTE BİRİ EKMEĞE GİDİYOR
Yoksulluğun boyut büyüttüğü varoşlarda yaşayanların aylık kazançlarının yüzde 20’lik bölümü ekmeğe gidiyor. Bu durumdaki vatandaşların giderleri içinde ev kirası ve yakacak giderleri önemli oran oluşturuyor. Varoşlarda et tüketimi ise aile başına aylık bir kiloya ulaşmıyor.
EKMEK İSRAFI DA BOYUT BÜYÜTÜYOR
Öte yandan Erzurum ekmek israfının da en fazla olduğu kentler içinde bulunuyor. Fırıncılar odasından yapılan açıklamaya göre, halkın bir bölümü ekmek alımında bile zorluk çekerken, önemli bir bölüm ise ekmeği çöpe döküyor. Belediye Temizlik işleri yetkilileri, çöp istasyonlarında diğer artıklar yanında ekmek atıklarının çoğunluğu teşkil ettiğini kaydediyorlar.