Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), gelecek eğitim öğretim yılında 32 ilde başlatılmasını planladığı okul öncesinde zorunlu eğitim uygulamasının, 2013-2014 eğitim öğretim yılında tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması planlanıyor.
MEB, okul öncesinde 5 yaş (60-72 ay) grubunun zorunlu eğitime dahil edilmesine ilişkin projesini 5 yılda tamamlayacak.
Bu çerçevede hazırlanan takvime göre, ilk aşamada okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 50'nin üzerinde olan 32 ilde gelecek yıldan itibaren ''zorunlu eğitim'' uygulaması başlayacak.
ELAZIĞ, IĞDIR ERZURUM’U GEÇTİ
Projeye, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Mersin, Antalya, Balıkesir, Aydın, Elazığ, Manisa, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Kocaeli, Denizli, Afyonkarahisar, Yozgat; 2011-2012 eğitim öğretim yılında Iğdır, Erzincan, Tekirdağ, Malatya, Aksaray, Siirt, Tokat, İzmir, Zonguldak, Kayseri, Kastamonu, Ankara; 2012, 2013 eğitim-öğretim yılında Hatay, Çorum, Bursa, Bitlis, Sivas, Muş, Bingöl, Konya, Adıyaman, Batman, Ordu, Diyarbakır, Adana, Kahramanmaraş; 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Şırnak, Kars, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Mardin, Van, Şanlıurfa, Hakkari ve Ağrı dahil edilmesi öngörülüyor.
Bu illerdeki derslik, öğretmen, donatım ve materyal ihtiyacı eğitim-öğretim yılı başlamadan da ayrıca değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda gerekirse bazı iller daha önce, bazıları da daha sonraki eğitim-öğretim dönemlerinde zorunlu eğitim kapsamına alınabilecek.
Okul öncesi eğitimin zorunlu olması öğretmen ihtiyacını da artacağı için bu doğrultuda istihdam sağlanacak.
HER ÖĞRENCİ YURTLARDAN YARARLANDIRILACAK
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, üniversite öğrencilerine yurt temini konusunda planlamaların yapıldığını belirterek, üniversiteye yerleşen her öğrencinin bir şekilde yurt hizmetinden yararlanacağını söyledi.
Çubukçu, akademik kariyere yönelik sınavların üniversitelerde yapıldığı dönemlerde gelen şikayetlerin, bu sınavın da merkezi şekilde düzenlenmesi gerekliliğini doğurduğunu söyledi. Çubukçu, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın da (ALES) merkezi sistem olarak yapılması konusunda değişiklik düşünmediklerini ifade eti.
ÜNİVERSİTELERDE KADRO SORUNU
Çubukçu, üniversitelerde kadro sorununun çözüleceğini, YÖK'ün personel planlamasından sonra eksiklik olan kadroların hemen hemen tamamının verileceğini bildirdi.
Nimet Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin durumu ile ilgili bir soru üzerine, bu konuda Maliye nezdinde yapılan çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin eş durumundan tayininin, şartların uygun olması halinde yapılabileceğini kaydetti.
Üniversite öğrencilerine yurt temini konusunda planlamaların yapıldığını ifade eden Çubukçu, üniversiteye yerleşen her öğrencinin bir şekilde yurt hizmetinden yararlanacağını söyledi.