SINAVLAR SÜRÜYOR
2008-2009 eğitim-öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla yaptığı açıklamada sorunlara değinen Müfit Bayraktar, "12 Haziran itibariyle okullar kapandı ama öğrencilerimizin kaderini etkileyecek sınavlar hala devam ediyor, eğitim çalışanı arkadaşlarımızda 1 Temmuz itibariyle tatile çıkacaklar ama iller arası atamalar görev yeri değişikliği, yönetici atamaları gibi konular yaz boyunca devam edecek. Eğitim çalışanlarının ekonomik yönden sıkıntı yaşadık. Özellikle ekonomik krizin etkileri tüm ülkeyi olduğu gibi eğitim camiasında da ciddi anlamda hissedilmektedir. Eğitim çalışanları çarşıya, pazar çıktığı zaman, filesini dolduramadan evine dönmekte, ay sonunda sürekli açık vermektedir. Borçla yaşayan eğitimciler için ekonomik krizin etkisi artık sinir etkisi yapmaktadır. Hükümetin, parası olmayan ve dolayısıyla tüketemeyen eğitim çalışanlarının ücretlerine hatırı sayılır oranda zam yapması gerektiğini, ayrıca tüm emeklilere ve sabit gelirlilere 1 yıl süreyle harcama çeki verilmesi gerekir" dedi.
DERSLİK BAŞINA 33-35 ÖĞRENCİ DÜŞÜYOR
Türk Eğitim-Sen Erzurum Şube Başkanı Bayraktar, derslik başına düşen öğrenci sayılarına da açıklık getirdi. Bayraktar, "2008-2009 eğitim-öğretim yılı verilerine göre, okul öncesinde 39 bin 481 derslik, 804 bin 765 öğrenci, ilköğretimde 320 bin 393 derslik, 33 bin 769 okul, 10 milyon 709 bin 920 öğrenci, ortaöğretimde 109 bin 42 derslik, 3 milyon 837 bin 164 öğrenci bulunuyor. İlköğretimde derslik başına 33, ortaöğretimde 35 öğrenci düşüyor. Ancak bu rakamlar büyük şehirler ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha yüksektir. " dedi.
KIZ ÖĞRENCİLERİN OKULLAŞMA ORANI DÜŞÜK
Bayraktar, kız öğrencilerin okullaşma oranlarının düşük olduğunu belirtti. Bayraktar, "Okullaşma oranları Avrupa ülkelerinden daha düşüktür. Özellikle kız çocuklarının okullaşma oranları azdır. Okullaşma oranının düşüklüğü ve kız çocuklarının okula gönderilmemesi, devletin bu konudaki çaresizliğini de ortaya koymaktadır. Bu noktada çocukların okula gönderilmesi için yapılan kampanyaların yeterli olmadığı çok açıktır. Sonuç alıcı tedbirler alınmalı ve çocuğunu okula göndermeyen aileler tespit edilerek gerekli yasal uyarı yapılmalıdır" dedi.
TÜRK EĞİTİM-SEN’DEN ÇÖZÜLMESİNİ İSTENİLEN SORUNLAR
Bayraktar , bir çok sorunların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından giderilmesini istediklerini belirtti. Bayraktar " Örneğin, 76. madde atamaları, Özür grubu tayinler, Okuma-Yazma oranını düşüklüğü, Sınıflardaki öğrenci sayılarının yüksekliği, Vekaleten yürütülen görevler, Eşleri Başka İllerde çalışmakta olan eğitimcilerimiz, Sözleşmeli Öğretmenlerimizin durumları önemlidir. Öğretmenlerin yer değiştirme yönetmeliği acilen değiştirilmeli, bölünen, parçalanan aileler birleştirilmelidir. Ek ders esasları, sendikaların talepleri doğrultusunda yeniden belirlenmelidir. Bu konuda, yaşanan hak kayıpları, kazanılmış haklar gözetilerek sil baştan bir düzenleme yapılmalıdır. “dedi. Bayraktar, eğitim çalışanları huzurlu ve mutlu kılınmadan, eğitim öğretimde başarı yakalamanın da mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.