ANKA/ERZURUM
Ankara Emniyeti'nce başlatılan Kurban Operasyonu çerçevesinde gözaltın alınan aralarında LÖSEV, Deniz Feneri Derneği ve Mehmetçik Vakfı başkanlarının da bulunduğu kişi 31 kişi adliyeye sevk edildi. Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın serbest bırakıldığı operasyonda gözaltına alınanlar vatandaşlar tarafından bağışlanan 215 bin hayvanın sadece 3'te birini keserek yaklaşık 60 milyon TL haksız kazanç elde ettikleri iddia ediliyor.
Emniyet Amiri Başından Vuruldu
//YOLSUZLUK İDDİASI
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Organize Suçlar Büro Amirliğinden yapılan açıklamada, bir ihbar üzerine 6 ay önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emriyle başlatılan çalışmada kurban kesimi için hayır kurumu ile anlaşan kişilerin yolsuzluk yaptıkları iddiası araştırıldı.
Çalışmada Y.E. firması yetkilisi F.Y. ve M.E. firması yetkilisi M.A'nın yeterli rekabet ortamı olmaksızın ve şartnamede belirtilen yeterliliğe sahip olmamalarına rağmen Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Mehmetçik Vakfı ve Lösemili Çocuklar Vakfı'nın kurban kesim ihalelerini kazandıkları iddia edildi.
//İHALE OLAYI
Firmanın vergi borcu olmasına rağmen ihalelere 2008 yılının yazılarıyla girdiği, ayrıca vakıf ve derneklerle sözleşme imzalayan et firmalarının evrakta sahtecilik yaptıkları, hileli yollara başvurarak dini vecibeleri yerine getirmedikleri ifade edilen açıklamada polis bu kişilerin sözleşmelerde belirtilen miktarların çok altında hayvan kesimi yaptıklarının da belirlendiği açıkladı.
Kurban kesimleri sırasında ayrıca noter vekillerinin, vakıf denetçilerinin, veteriner hekimlerin, din görevlileri ile kombina sahipleri çalışanlarının da görevlerini yerine getirmeyerek sahte belge düzenleyerek suça karıştıkları öne sürüldü. Suç grubunun kesilmesi gereken hayvan sayısını kesilmiş gösterdikleri ve buna uygun sahte belge tanzim ettikleri de ifade edildi.
//POLİS AÇIKLAMASI
Polis açıklamasında, Türk Hava Kurumu yetkililerinin de vakıflar için sözleşmede kesilmesi öngörülen kesim sonrası kurban derilerinin ve bağırsaklarının SGK kaydı bulunmayan, vergi borcu olan, adresi belli olmayan aynı zamanda kurban kesim ihalelerini kazanan firma yetkililerince kurulmuş olan bir firmaya satıldığına dair işlem yaptırarak rekabet koşullarına uymadıkları aynı firmanın ihaleyi kazanmak amacıyla 3 farklı teklif verdikleri iddia edildi.Â
Kurban kesimlerinde Mehmetçik Vakfı adına kesilmesi gereken 156 bin 134, Lösemili Çocuklar Vakfı adına kesilmesi gereken 52 bin 10, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adına kesilmesi gereken 7 bin 289 hissenin tam olarak kesilmediği kaydedildi. Zanlıların bu hayvanların 3'te birini keserek, 3'te ikisini zimmetlerine geçirmek suretiyle yaklaşık 40 milyon TL haksız kazanç elde ettikleri kaydedildi.
//BÜYÜK OPERASYON
Operasyon kapsamında Sakarya, Balıkesir, Isparta, Erzurum, Gaziantep, Diyarbakır ve Ankara'da eş zamanlı operasyonlar başlatıldığı ve vakıf, dernek yöneticileri, çalışanları, veteriner hekimler, din görevlileri, noter vekilleri, et şirketi sahipleri, yöneticileri ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 63 kişi gözaltına alındı.
Zanlıların takibi sırasında kamera ve ses kayıtları kullanıldığı, Kazan'daki kesim sırasında denetlemeye gelen görevlileri engellemek amacıyla içeceklerine ilaç konulduğu ifade edildi. Zanlıların ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde envanteri tutulan ve numaralandırılan hayvanlarla ilgili de sahtecilik yaptıkları vurgulandı. Zanlıların hayvanların kulak küpesi numaralarını kendileri kesmiş gibi gösterdileri kaydedilen açıklamada ifadesi alınan kişilerden THK Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın aralarında bulunduğu 32 kişinin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey tarafından serbest bırakıldığını bildirildi. Soruşturma kapsamında sabah saatlerinde Adli Tıp'ta sağlık kontrolünden geçen LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güroğlu'nun da aralarında bulunduğu 31 Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.