ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
İl Jandarmadan krizlere müdahale tatbikatı
İl Jandarmadan krizlere müdahale tatbikatı
9. Tematik Kış Kampı tamamlandı
9. Tematik Kış Kampı tamamlandı
Büyükşehir Tiyatrosu beğeni topladı
Büyükşehir Tiyatrosu beğeni topladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Kasım 2010 Pazartesi - 05:58

Edebiyat Kütüphanesi’ne kavuşuyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Bakanlık olarak yeni bir projeleri olduğunu belirterek, Türkiye'de ilk kez edebiyat kütüphaneleri ve yazar evleri açacaklarını, bunlardan birinin de Erzurum’da olacağını açıkladı.

Edebiyat Kütüphanesi’ne kavuşuyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Bakanlık olarak yeni bir projeleri olduğunu belirterek, Türkiye'de ilk kez edebiyat kütüphaneleri ve yazar evleri açacaklarını, bunlardan birinin de Erzurum’da olacağını açıkladı. Pilot olarak İstanbul'un seçildiğini bildiren Günay, daha sonra Adana'da açılacak edebiyat kütüphanesi ve yazar evine Yaşar Kemal, Diyarbakır'dakine Ahmet Arif, Ankara'dakine Mehmet Akif'in adının verileceğini söyledi. Günay, bir edebiyat kütüphanesi ve yazar evinin de Erzurum'a açılacağını ancak henüz isim belirlemediklerini kaydetti.
//DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Düşünce özgürlüğü konusunda, şiddeti desteklememek kaydıyla her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesi, söylenmesi, yazılması, açıklanması bizim inandığımız temel kuraldır' dedi.
Bakan Günay, İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzales-Sinde Reig ile birlikte TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki 29. İstanbul Kitap Fuarı ile 20. İstanbul Sanat Fuarı'nın açılışını yaptı. Günay, açılıştaki konuşmasında, yayın dünyasının eskiye göre geliştiğini belirterek, bir yılda 450 milyon kitap basıldığını, bunun da alıcı ve okuyucunun varlığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Günay, bunun, Cumhuriyet'in 100. yılına emin adımlarla, kararlılıkla yüründüğünü gösterdiğini bildirdi.
//KORSAN YAYINCILIĞA TEPKİ
Yazım yaşamındaki korsan yayıncılık tehlikesinin sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada olduğuna işaret eden Günay, şöyle konuştu:
'Bu konuda Türkiye'nin yasal düzenlemesi, Avrupa Birliği ölçütlerini yakaladı. Bunda sıkıntımız yok ama yasaların değişmesi her zaman uygulamanın değişmesini sağlamamıştır. Uygulayıcılar ne yazık ki yasal değişiklikleri arkadan takip ediyorlar. Hukukçular, kurallar içinde düşünmeye çok alışık oldukları için hayatı geriden takip ederler. Biraz da tutucudurlar. Bu yüzden bu konuda gerek düşünce, gerek yayın, gerekse düşünce özgürlüğünün korunması konusunda uygulama, mevzuatın arkasından gelmiştir. Maalesef böyle bir sıkıntımız var. Her yıl milyonlarca yasak yayın, kitap, CD ele geçiriyoruz. Şimdi bunları ne yapacağımızı düşünüyoruz. Çünkü depolarımız doldu. Bir korsan yayın, masum görülebilecek, küçük görülebilecek, basit bir suç değil. Bu bir emek, düşünce, fikir ve üretim hırsızlığı. Bununla ilgili ilköğretim okullarında temel bilgilendirme yapmaya ihtiyacımız var.'
Kitapların daha ulaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Günay, bunu çeşitli kültür sanat merkezlerini açarak gidermeye çalıştıklarını ifade etti.
//TÜRKİYE VE SOĞUK SAVAŞ-
Türkiye'nin nüfusunun 70 milyonu aştığını ve 40 milyon kişinin ise 30 yaş altı olduğunu belirten Bakan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bu genç nüfus, düşünce üretme talebinin çok arttığını gösteriyor. Bu talebi biz yeteri kadar karşılayamadığımızda, yasa dışı çalışanlar, buradaki büyük pazarı kullanmaya çalışıyorlar. Düşünce özgürlüğü konusunda, şiddeti desteklememek kaydıyla her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesi, söylenmesi, yazılması, açıklanması bizim inandığımız temel kuraldır ama şunu unutmayalım, Türkiye soğuk savaş mevzuatından çıkarılmaya çalışılıyor. Sadece mevzuatından değil, eğitiminden, yargısından, hukukundan, hukuk uygulamasından, güvenliğinden çıkarılmaya çalışılıyor. Bu soğuk savaşın hemen üstüne çöreklenmiş olan bir diktatörlük döneminin de izlerini silmeye çalışıyor. 12 Eylül korkularını hala yeterince silmiş değiliz. Anayasa değiştiriyoruz, yasa değiştiriyoruz ama zihniyet değiştirmek o kadar kolay değil. Bazen yasayla, anayasayı daha kolay değiştiriyoruz, fakat zihniyeti, yargıları, yasakçı bakış açılarını kafaların içinden kolayca çıkaramıyorsunuz. Bu sorunlarla karşı karşıyayız.'
EDEBİYAT KÜTÜPHANELERİ-
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Bakanlık olarak yeni bir projeleri olduğunu belirterek, Türkiye'de ilk kez edebiyat kütüphaneleri ve yazar evleri açacaklarını bildirdi.
Pilot olarak İstanbul'un seçildiğini bildiren Günay, daha sonra Adana'da açılacak edebiyat kütüphanesi ve yazar evine Yaşar Kemal, Diyarbakır'dakine Ahmet Arif, Ankara'dakine Mehmet Akif'in adının verileceğini söyledi. Günay, bir edebiyat kütüphanesi ve yazar evinin de Erzurum'a açılacağını ancak henüz isim belirlemediklerini kaydetti.
//REİG: 'KORSAN YAYINCILIK İSPANYA'DA DA BÜYÜK SORUN'-
İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzales-Sinde Reig de bu kitap fuarının İspanya ile Türkiye'yi daha da yakınlaştıracağına inandığını bildirdi.
Akdeniz ülkeleri olarak daha fazla kültürün paylaşılması gerektiğine inandığını ifade eden Reig, 'Birbirimizin hislerini çok daha iyi anlamamız gerekiyor. Bugün İstanbul'a gelerek çok önemli bir etkinlikte kültürlerimizi paylaşıyoruz. Korsan yayıncılık İspanya'da da büyük sorun. Bununla ilgili önemli çalışmalarımız var' diye konuştu.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner de yayıncılığın kendi işi gereği yayımlama özgürlüğünü hayata geçirirken, bireyin en temel özgürlüklerinden biri olan düşünce ve ifade özgürlüğünün de gerçekleşmesini sağladığını söyledi.
Bu nedenle yazarlar ve yayıncılar olarak düşünce ve ifade özgürlüğü ile buna bağlı olan yazma ve yayımlama özgürlüğüne yaşamsal bir önem verdiklerini bildiren Tüzüner, 'İnsanlarımızın yazma, yaratma ve bunları yazılı ve şifahi olarak başkalarına iletme özgürlüklerine getirilen her türlü sınırlamanın kaldırılmasını istiyoruz' dedi.
Törende, onursal yazar ve sanatçılar Hüsamettin Koçan, Doğan Hızlan, Ali Teoman Germaner ve Doğan Koban da konuşma yaptı.
Ana teması 'İstanbul'u yazmak' olan kitap fuarı, İstanbul'u yazan sanatçıları da bir araya getirecek. 108 sanat kurumu ve galerisinin katıldığı İstanbul Sanat Fuarı'nda ise yurt dışından gelen 18 sanat inisiyatifi ve 30'un üzerinde galeri yer alıyor. Fuar süresince bin sanatçı, resim, heykel, seramik, video-art, yerleştirme ve performans sergileyecek.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Beş Şehir 1 Kasım 2010 Pazartesi 18:56

İlla Erzurumlu olması gerekmez, edebiyat alanında Erzurum'a en büyük hizmeti Ahmet Hamdi Tanpınar yapmıştır. Bence onun adı verilmeli.

Yorumu oyla      6      4  
murat 1 Kasım 2010 Pazartesi 15:03

Erzurum daha çok fikir alanında önce gelir. ama hem fikir hem de edebiyat alanın da öyle ünlü bir adam olsa olsa aslen ispir li olan Ziya paşa olsun

Yorumu oyla      6      4  
hatmigül 1 Kasım 2010 Pazartesi 13:34

refik durbaş'ın Erzuruma ne karı olmuş,kaç kere toplumda gmrdük, Bar şiirinin şairi rahmetli "Saadettin Akatay"'ın adını versinler..Erzurum gibi zor bir şehirde 7 basılmış kitabı olan "Zekiye Abla Kütüphane" si desinler,bunları takdir etmek için ille de ölmelerini mi bekleyelim...

Yorumu oyla      6      4  
ardıç 1 Kasım 2010 Pazartesi 11:32

henüz bir isim belirlenmedi. çünkü erzurumdan ne mehmet akif, ne yaşar kemal, ne de ahmet arif çapında bir edebiyatçı yetişmemiştir. ibrahim hakkı da Z. F. fındıkoğlu da edebiyatçı değildir. onların adlarını yazıp komikleşmeyin, her şeye ibrahim hakkının adını, nene hatunun adını vermeyin. ille de ölmüş birinin ismini vermek de şar değil. Refik Durbaş'ın ismi de verilebilir.

Yorumu oyla      6      4  
Muzaffer taşyürek 1 Kasım 2010 Pazartesi 08:17

İbrahim Hakkı Erzurumî veya Ziyaeddin fahri Fındıkoğlu ismi verilebilir

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken milli coşku yaşadı
Erzurum Valiliği tarafından geleneksel olarak düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet ...
Erzurum Kültürü’ne koleksiyonlu hizmet
Erzurum’da Caferiye Mahallesi'nde bulunan 7 eski evi bir araya getirerek, ...
İbrahim Hakkı Hz.leri rahmetle anıldı
Büyük İslam Mütefekkiri İbrahim Hakkı Hazretleri, vefatının 230. yılında ...
 
Hükümet Konağı'na tarih makyajı
Erzurum'da 185 yıldır hizmet veren tarihi Hükümet Konağı aslına uygun ...
Utku, “Bir eylem olarak okumak”ı anlatacak
Erzurum’da kültürel faaliyetlere ağırlık veren Üniversite Kitabevi’nde ...
Türkiye Türkü Bayramı başladı
Türkiye Türkü Bayramı yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.
 
Arslantepe Höyüğü tarih hazinesi çıktı
Malatya Aslantepe Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazılarda 21 eserin gün ışığına çıkarıldığı bildirildi.
Erzurumlu Ciritçiler nefes kesti
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ile Elbistan Gençlik ve Spor Müdürlüğünün ...
Nenehatun Filmi gösterimde
Osmanlı ve Rus Devletleri arasında 1877- 1878 yılları arasında yapılan, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva