Doğu Anadolu Bölgesi illerinde başta Erzurum olmak üzere 14 ilde eczacılar bir günlük kepenk kapatma eylemi gerçekleştirecek.Eczacılar Odası Ağrı İl Temsilcisi Dilan Özmen Özgün, yurt genelinde olduğu gibi 4 Aralık'ta Ağrı'da da bir günlük kepenk kapatma eylemi yapacaklarını söyledi.
//AĞRI EYLEME HAZIRLANIYOR
Açıklamalarda bulunan Dilan Özmen Özgün, Türkiye geneli yürütülecek eyleme destek vereceklerini kaydetti. Vatandaşın mağdur olmaması için ilaçlarını önceden almalarını isteyen Özgün, "4 Aralık günü hep birlikte eczanelerimizi kapatacağız. Hastalarımızı mağdur etmek amacında değiliz. Bunun için özel önlemler alacak, nöbetçi sayılarını artıracağız. Ayrıca hep beraber mücadele verdiğimiz domuz gribi salgınına karşı da kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bu kapatma, bir uyarı mahiyetindedir. Bu bakımdan 4 Aralık önümüzdeki dönemin ilk günüdür. Sağlık ışığımızı söndürmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.
ERZİNCANLI ECZACILARDAN 4 ARALIK UYARISI
Erzincan Eczacı Odası Başkan Yardımcısı Saldıray Baydemir, 4 Aralık'tan itibaren geçerli olacak fiyat listelerinin yayımlanması ve kamu kurum indirimi uygulanacak olan 700 kalem ilaçta indirimlerin başlamasıyla, bütün eczacılar açısından yaşamanın son derece zorlaşacağı hatta bazı meslektaşlarını hemen ve doğrudan batma noktasına getirecek uygulamaların yürürlüğe gireceğini söyledi.
Türk Eczacıları Birliği'nin ilaç fiyat düşüşlerine karşı olmadığını, ancak bu düşüş sürecinde önlem alınmazsa ilk elden 3 bin, yıl sonuna kadar ise 7 bin eczanenin kapanabileceğini, diğerlerinin de bu düşüşlerden önemli ölçüde etkileneceğinin öngörülmekte olduğunu ifade eden Baydemir; “Bizim için, eczanelerimizi korumak ve halk sağlığını korumak arasında kopmaz bir bağ vardır. Zira, kapanacak eczanelerimizin 3 bini ilçe, belde ve semtlerde tek eczane olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda eczacı rafına ilaç koyamayacak kadar eritilmişse, ilaç yokluğunda yaşanacak sıkıntılar da hastalarımıza yansıyacaktır. Oysa, son dönem yaşanan gelişmeler açıkça göstermektedir ki, özellikle ekonomi alanındaki karar alıcıların amacı eczaneleri ve hasta sağlığını korumak değil, eczane sayısını azaltarak, büyük bir deprem yaratmak ve bu depremin yıkıntılarından piyasayı yeni baştan yapılandırmaktır. Bu, bugüne kadar mesleğimize yönelmiş en büyük tehdittir. Bu büyük, radikal, yıkıcı düzenlemeyi başka büyük, radikal ve yıkıcı değişimlerin izleyeceğinden endişe etmekteyiz. Sağlığı parayla bitiştirenler, sağlık alanını ekonominin insafına terk edenler, Sağlık Bakanlığı'nı bir tabelaya indirgeme mantığında olanlar, önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak sağlık sorunlarından da sorumlu olacaktır” dedi.
//STOK ZARARLARI
Stok zararlarının firmalar tarafından karşılanması ile ilgili genelgenin sorunlarını çözmek bir yana, eczacıların tepkisini hafifletmek ve sorunu perdelemek üzere kaleme alındığını iddia eden Saldıray Baydemir; “Genelge, stok zararı sorununu çözebilseydi, son beş yıldır aynen genelgede yazdığı gibi yapılmayan uygulama çözerdi. Üstelik, stok zararları buz dağının görünen yüzüdür. Daha önemli ve eczaneleri kapanma noktasına getirecek olan süreç, ilaç fiyat düşüşleri ve kamu kurum ıskonto artışlarıdır. Bizler, 'feda edecek tek bir eczanemiz yok' dedik, bugün daha da kararlı bir biçimde tekrar ifade ediyoruz. Eczanelerimizin teker teker kapanmasına izin vermeyeceğiz, seyirci kalmayacağız. Taleplerimizin yerine getirilmediği durumda 4 Aralık'tan itibaren teker teker kapatmaktansa, hep beraber kapatmayı tercih edeceğiz” diye konuştu.
//MALATYA EYLEME HAZIRLANIYOR
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, 4 Aralık Cuma günü işyeri kapatma eylemi yapacaklarını söyledi. Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, düzenlediği basın toplantısında, "Eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, son zamanlardaki düzenlemeler sonucunda ilaca erişimde büyük zorluklar yaşıyorlar. Bizlerse, hiç bizimle ilgisi olmayan muayene ücretlerini tahsil etmekle görevlendiriliyor, adeta kamunun tahsildarı haline getiriliyoruz. Son beş senedir, bir gecede çıkartılan kararname ve tebliğlerle gün geçtikçe eritiliyoruz, her gün kurallar değişiyor, reçete onay sistemi çalışmıyor, eczanelerimizde sürekli bir
gerginlik altında hizmet vermeye çalışıyoruz. Biz eczacılar, artık daha fazla bu tabloyu yaşamak, hastalarımızın ilaçlarını alamadan eczaneden çıktığına tanık olmak istemiyoruz. Kamunun sağlık hakkını, yaşama hakkını koruduğunu görmek istiyoruz, onu her geçen gün yerle bir ettiğini değil" ifadelerini kaydetti.
//ECZANELERİN YÜKÜ ARTACAK
Köse, "Ekonomi kurmayları eczanelerimize ve halk sağlığına esas darbeyi 4 Aralık'ta yürürlüğe girecek uygulamalarla vurdu. Bürokratlar, Sayın Bakanlar da dahil herkesin kabul ettiği gerçek şu: 4 Aralık'ta mali tedbirler bu haliyle başlayacak, bunun bedeli hastanın ve eczacının sırtına yıkılacak olursa ilk elden 3 bin eczane, yılsonuna kadar 7 bin eczane kapanacak. Bunu herkes biliyor. Ama anlaşılan kamu Türkiye'deki eczanelerin üçte birinin kapanmasında, geri kalanların da raflarının boşalmasında bir sakınca görmüyor. Halk sağlığı açısından bu tedbirlerin sonuçları ne olacak? Birincisi, kapanacak eczanelerimizin 3.000'i tek eczane olarak ilçe, belde ve mahallelerde hizmet veriyor. Buralarda yaşayan kişiler ilaçlarını almak için başka bir ilçeye ya da köye gitmek zorunda kalacaklar. İkincisi var olan eczaneler raflarında ilaç bulunamayacak kadar eriyecek, dolayısıyla hastalarımız da bu ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda bırakılacak. Üçüncüsü, bu ilk elden kapanacak eczanelerinhepsi, sermayesi olmayan, dayanma gücü zayıf eczaneler olacak. Güçlünün ayakta, zayıfın altta kaldığı bir dönem yaşanacak. Dördüncüsü, bu eczanelerde çalışan insanlar işsiz kalacak. Hepsinden önemlisi, sağlık sistemimize yapılan bu topyekun saldırıyı hep beraber durdurmazsak bunun arkası gelecek. Bizler hep çözümden yana olduk. 60 gün içerisinde sadece Sağlık Bakanlığı ile 11 kez görüşme yaparak belki de bir rekoru kırdık. Ama Sağlık Bakanlığımızın olumlu tutumuna rağmen, taleplerimiz hep ötelendi, sesimize kulak verilmedi" şeklinde konuştu.
//HASTALARA UYARI
Köse şunları söyledi: "Hastalarımızı ve özellikle kronik rahatsızlığı olanları uyarmak istiyoruz. 4 Aralık Cuma gününe kadar ilaçlarınızı eczanelerinizden alınız. Aksi halde, size hizmet vermek için gece gündüz nöbet tutan eczanelerimizi bulamayabilirsiniz. Eğer bunu yapmazsak 4 Aralık'tan sonra eczanelerimiz teker teker kapanacak. Bizler, bizi yok etmek isteyenlerin bu insafsız tavırlarına daha fazla boyun eğmeyeceğiz. Teker teker kapanmaktansa, 4 Aralık Günü hep birlikte eczanelerimizi kapatacağız. Bugün içinde bulunduğumuzdurum, bizleri kapanma noktasına getirenlerin ve her şeyden önemlisi sağlık alanını ekonominin insafına terk edenlerin ayıbıdır. Hastalarımızı mağdur etmek amacında değiliz. Bunun için özel önlemler alacak, nöbetçi sayılarını artıracağız. Ayrıca hep beraber mücadele verdiğimiz domuz gribi salgınına karşı da kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bu kapatma, bir uyarı mahiyetindedir. Bir yıl sonra meslektaşlarının üçte birini kaybedecek bir meslek örgütünün uyarısıdır. Bu bakımdan, 4 Aralık önümüzdeki dönemin ilk
günüdür. Bundan sonra yaşanacak durumun provasıdır. Belki ancak o zaman eczanelerin üçte birinin kapanmasının sağlık hizmetinde ne büyük bir kesintiye yol açacağını anlatabiliriz."
//ECZACILARIN TALEPLERİ
Köse taleplerinin ise şunlar olduğunu aktardı: "Stok zararlarımızın bundan böyle düzenli olarak, eksiksiz ve zaman geçirmeden karşılanması ve ilaç fiyat düşüşlerinden ve kamu kurum ıskontosu artışlarından kaynaklanan ciro düşüşüne bağlı küçülmenin eksiksiz ve zaman geçirmeden kalıcı biçimde telafisidir. Her iki talebimizin de yerine getirilmediği durumda, 4 Aralık'tan itibaren teker teker kapatmaktansa, 4 Aralık'ta hep beraber kapatmayı tercih edeceğiz."