ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu:
Göç, geri kalmışlıktan kaynaklanıyor
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu, göçün geri kalmışlığın göstergesi olduğunu belirterek, doğu ile batı bölgeleri arasındaki kalkınmışlık farkının iklim olumsuzluklarından dolayı her geçen gün arttığını kaydetti.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, göçün geri kalmışlığın göstergesi olduğunu belirterek, doğu ile bat arasındaki kalkınmışlık farkının iklim şartlarından dolayı her geçen gün arttığını kaydetti.
İKLİM ŞEHRİN KALKINMASINDA BÜYÜK ENGEL
Doğu'da kömürün , mazotun ve diğer maddelerin daha pahalı olduğuna dikkati çeken Hınıslıoğlu, ikliminde şehrin kalkınmasında ciddi bir engel oluşturduğunu bildirdi.
Bölge de tarım ve hayvancılığın yaygın olduğuna da işaret eden Hınıslıoğlu, “Nüfusun yüzde 45 'i tarımla uğraşıyor. Bu kadar büyük bir potansiyele sahip olan tarım sektörü hak ettiği konuma gelebilmelidir " diye konuştu.
PAZAR SORUNU AŞILMALI
Tarım ürünlerinin pazar bulmadığını, kriterlere göre ürün elde edilemediğinin altını çizen Hınıslıoğlu, yöre de buğday , şeker pancarı ve ayçiçeği üretimi yapıldığını , bunun yanında mısır gibi alternatif ürünlerin de üretilmesinin şart olduğunu kaydetti.
TEŞVİK KOMEDİSİ
Ticaret Borsası Başkanı Hınıslıoğlu, geri kalmış illere verilen teşvik kredisinin de bir komediye dönüştüğünü , bu teşvikten 49 ilin yararlandığını bildirdi. Teşvik kredisi alarak hiçbir yatırımcının 49 il içerisinde Erzurum'u veya Doğu'da bir ili seçmeyeceğini kaydeden Hınıslıoğlu, "Benim bildiğim bir Doğu var, o da Türkiye'nin doğusudur.Yani bizim yaşadığımız bölgedir.İzmir'in doğusu da Ankara'nın doğusu da var.Bu teşvik kredilerinin yeni baştan düzenlenmesi gerekir” dedi.
YANLIŞ İTHAL POLİTİKALARI HAYVANCILIĞI BİTİRDİ
Hayvancılık sektörünün sorunlarına da değinene Hınıslıoğlu, “Bugünkü hale gelişimizin en birinci sebeplerinden biri, geçmiş dönemlerde uygulanan yanlış ithal politikalarıdır. İşte bu ithal politikaları, ülkedeki hem hayvan sayısında hem de hayvanın verimliliğinde kayba sebep olmuştur. bölgemizde insanların yüzde 45’inin geçim kaynağını temin ettiği sektör tarım ve hayvancılık sektörüdür. Ayakta durabilmek için, yaşamını idame ettirebilmek için devamlılık arz eden sektör hizmet sektörüdür. Eğer bu bölgelerde, bugünden sonra da hizmet sektörüyle bu bölgeyi ayakta tutmaya gayret gösterirsek, geleceğimiz noktanın şu anda maksimum noktasındayız, bundan sonra da bu hizmet sektörüyle gelebileceğimiz bir yer yoktur. geçmişte olduğu gibi, ülkemizi gerek koyun gerekse sığırda etinde besleyen bir depo vazifesi gören bu bölgede hayvancılık ön plana çıkarmak lazım” dedi.
BÖLGEDEKİ ARAZİLER TOPLULAŞTIRILMALI
Bölgedeki arazilerin toplulaştırılmasının önemine değinen Hınıslıoğlu, “Öncelikle miras hukukunda bir değişiklik yapmak lazım. gibi bölgede geniş araziler zaman içerisinde miras hukukuyla küçülerek gerek tarım gerekse hayvancılıkta son jenerasyonun hiçbir şey yapmasına imkân vermeyen küçük araziler haline gelmektedir. öncelikle bölgede arazi toplulaştırmasını ortaya getirmek lazım.Bunun dışında, hayvancılığı aile işletmesi halinden çıkarıp, küçük ve orta ölçekli işletmeler haline getirmek gerekmektedir” dedi.