ERZURUM, HİZMET VERENLERİ TARİHİNİN ŞEREF SAYFALARINA NAKŞEDİYOR
PALANDÖKEN’DE TAMER DAMGASI
Erzurum’da 1990 ve 1993 yılları arasında Vali Yardımcılığı görevinde bulunan Mustafa Tamer Erzurum’da Kış Turizminin gelişmesine sağladığı katkılarla, Erzurumlu hafıza ve yüreğinde özel bir yer tutuyor.Tamer görevi sırasında atıl durumda bulunan Palandöken, Konaklı ve Gez Kış Turizmi ve Doğa Sporları Merkezi Komisyonu’nu kurarak başkanlığını yürütmüş; Kış turizmine yönelik; imar planı, otellerin özelleştirilmesi, elektrik, içmesuyu, yol, otopark, taşkından korunma ve dere ıslahı , ağaçlandırma, çalışmalarını başlatmış kar festivallerinin yapılması ve Palandöken'in ön plana çıkarılmasında aktif rol oynamıştı.
PALANDÖKEN’İ PROJELENDİRDİ
‘’Palandöken Bir Sevdadır’’ diyen Tamer, Erzurum Vali Yardımcılığı görevi boyunca, bu sevgiyi hizmetlerle ifade etti. Tamer, Ulukışla’dan sonra Elazığ’ın yeni ilçesi olan Kovancılar’ın ilk Kaymakamı olarak atanınca ilçenin kuruluşunu tamamladıktan sonra, 1990 yılında Erzurum Vali Yardımcılığı görevine getirildi. Daha göreve başladığı günlerde Erzurum Palandöken Kış Turizmi ve Master Planı hazırlıklarının yıllardır tamamlanamadığının tespiti üzerine bir an önce tamamlanarak fiiliyata dönüştürülebilmesi için Erzurum Valiliği bünyesinde yeni bir yapılanmaya gidildi ve Valilik Kış Turizmi Komisyonu kurularak adı geçen Komisyonun başkanlığına Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Tamer getirildi. Yani projenin bütün sorumluluğu Mustafa Tamer’ e verildi.
PALANDÖKEN’İ KIŞ TURİZMİNDE MARKA OLMA SÜRECİNE TAŞIDI
Tamer, memen işe başlayarak konunun ilgililerinden ve uzmanlarından oluşan kuvvetli bir ekip kurdu ve 6-7 senedir bitirilemeyen Master Plan çalışmalarına sürat verilerek bitirilmesi için kabul çalışmalarını başlattı. Amaç bir an önce yatırımlar başlamakdı. Çünkü işin sürüncemede bırakılması sonucunda; yıllardır ‘’hazırlanıyor, bitti bitecek’’, gibi söylemlerle Erzurum da kış turizmi projesinden beklentiler azalmış ve projeye olan inanırlık hemen hemen ortadan kalkmış bulunuyordu.
PALANDÖKEN SİNERJİSİ
Böylece, olayı tam tersine çevirerek bir sinerji yaratıldı ve hızla yatırımlara başlandı. 25.000’ lik, 5.000’lik ve 1.000’ lik imar planları yapıldı. Proje için üç bölge belirlendi. Palandöken Boğazı, Gez Platosu ve Konaklı Bölgesi olmak üzere üç alanlı ve üç kademeli bir planlama yapıldı. İlk aşamada Palandöken Boğazı’nda (Hınıs Boğazı da denir, Ejder Tepesi 3176) ki mevcut kurulu kapasiteden de faydalanılarak geliştirilmesi ve ileriye götürülmesi amaçlanmaktaydı. Bu bölge geliştirildikten sonra Uluslararası her türlü yarışmalara ve ölçülere sahip, emsali az bulunan ve olimpik özellikler taşıyan Konaklı Bölgesi daha ileriki bir aşamada ve geniş kapasiteli olarak planlandı. Beklemeye zaman yoktu ve biran önce somut adımlarında atılması gerektiği düşüncesinden hareketle, hemen altyapı yatırımlarına başlanıldı. Palandöken Boğazı’nda, yol, kanalizasyon, elektrik, telefon, içme suyu ve ağaçlandırma gibi konuları da süratle altyapılar tamamlandı.. Bütün bu çalışmalar Vali Yardımcısı ve Kış Turizmi Komisyonu Başkanı Tamer’in nezaretinde ve sorumluluğunda gerçekleşti. (1992) Arkasından İmar Planının onaylanması işleminden sonra, otellerin yapılması için arsa tahsisi çalışmalarına başlanıldı. Ayrıca, yoğun bir tanıtım kampanyası düzenlendi.
PALANDÖKEN’DE İLK ÖZEL YATIRIM
Diğer yandan, İl Özel İdaresi’nin elinde bulunan günübirlik tesisler ve mevcut 16 yataklı bina ülke çapında faaliyet gösteren büyük bir oteller zincirine Tamer’in başkanlığında açılan ihale sonucunda verildi. Bu otelin ve yatırımların yapımını müteakip diğerleri gelmeye başladı ve bugünkü haline kavuştu Palandöken. Mekanik Tesisleri’nin projesi ve ödenek işlemleri bitirildi ve inşası ise görevden ayrıldıktan sonra tamamlandı. 1993 yılında 5 ay süreyle yapmış olduğu Erzurum Vali Vekilliği görevi sırasında mevcut kapasiteyi kullanmak suretiyle ve Orman Bakanlığı’ndan alınan 10 milyar TL ödenekle (1993) Erzurum Gez Yaylası’nda Konaklı’ ya kadar olan bölgede yaklaşık 20 km.lik uzunluğundaki bir alanda teraslama ve ağaçlandırma çalışması o zamanki Erzurum vali Vekili Mustafa Tamer’in önderliğinde yapıldı. Bugün uçakla Erzurum’a inerken havadan dahi görünen Palandöken sıradağlarının yamaçlarındaki mevcut ağaçların büyük bir kısmı o zamanda dikilmiştir. Netice itibariyle Erzurum gözde bir kış turizmi merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Yapanları gururlandıran en önemli konu ise bunda katkılarının olmasıdır. Önümüzdeki yıllarda Erzurum Palandöken’de yapılacak olan Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları’nın yapılabilmesi için gereken hazırlıklar o zamanki çalışmalara ve atılan sağlam temellere dayanmaktadır.
ERÇİMSAN BAŞARISI VE TAMER’İN KATKISI
Erzurum’da Kış Turizmini temellendiren Tamer Türkiye’de ilk özelleştirme örneklerinden olan Erzurum Çimento Fabrikası’nın özelleştirilmesini sağlayan ortaklığını Erzurumluların ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın oluşturduğu ERÇİMSAN isimli şirketin kurulmasında ve fabrikanın satın alınmasında önemli roller üstlendi. Erzurum’un kış memleketi olması ve hava kirliliği nedeniyle her sene 45.000-50.000 ton civarında kükürt oranı düşük, yüksek kalorili kömürün teminini ve halka dağıtımını yürüttü. Erzurum Hava Alanına ILS cihazının monte edilmesi onun vali vekilliği döneminde oldu. İran, Nahçivan, Gürcistan ve Rusya ile Artvin Sarp Sınır Kapısı ve Ağrı Gürbulak Sınır Kapılarından yapılan sınır ticareti çalışmalarını yürüttü ve bu ülkelerde sınır ticareti ile ilgili fuarların açılmasına öncülük etti. Doğu Anadolu Projesi (DAP) ın hazırlanmasına katkı sağladı.
ŞEHİT AİLELERİ VAKFI TAMER’İN ESERİ
Erzurum Vali Yardımcılığı döneminde terör mağduru olan şehit ve gazilere yönelik olarak hayırsever Erzurumlulardan o dönemde toplanan bağış ve yardımları bir defa dağıtmak yerine, devamlı bir gelir olsun diye değerlendirmek üzere Türkiye'de O dönemde ilklerden olan Erzurum Şehit Ailelerine Yardım Vakfını Kurdu, çoğu şehit ailesinin ev sahibi olmasını sağladı ve vakıf başkanlığını yürüttü.