ERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Güzel:
12 MART TARİHİMİZİN DÖNÜM NOKTASIDIR
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, 12 Martların anlamlı, daha bilimsel ve çağdaş normlarda kutlanmasını isteyerek, milli mücadele ruhunun kalkınma anlamında gösterilmesi gerektiğini söyledi.
ERZURUM TARİH HAZİNESİ
Erzurum’un beş bin yıllık tarihi ile medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Güzel, “İstilaları, göçleri, yağmaları, ihanetleri, katliamları ve soykırımları yaşamış olan bu güzide şehir her defasında olağanüstü bir güç yardımıyla yaralarını sarmış, var olma savaşlarında her zaman başı dik olarak öncekinden daha kuvvetli ve zinde bir şekilde ayağa kalkmış tarihte kendisinden övgü ile bahsedilmesini başarmıştır. Bilindiği gibi Erzurum karanlık günlerinin sonuncusunu 16 şubat 1916’da Rus istilasıyla yaşamış ve bu kabus dolu günler 12 Mart 1918 de Kazım Karabekir Paşa komutasındaki şanlı ordumuzun şehri işgalcilerden kurtarılması ile son bulmuştur. Bu iki yıllık işgal sırasında Erzurum’un yaşadığı acı tablo, ıstıraplı ve karanlık günler yüce Türk milletinin hafızalarından silinmemiştir. Bu kadar acıya ve çileye rağmen asil ruhlu dadaşlar, yaralarını barış kardeşlik ve sevgi gibi, ulvi gibi ulvi duygularla sarıp, dadaşlığın ruh ve disiplini içerisinde, asla yeri olamayan öfke kin ve intikam duygularına kapılmamışlardır. Erzurum ve Erzurumlunun tarihi, coğrafyasını kaplayan karlar gibi bembeyazdır. Bu sayfalar arasında dadaşların kemiklerini sızlatacak, biz torunlarının yüzünü kızartacak veya başını öne eğdirecek, hiçbir menfi olaya rastlamak mümkün değildir. 12 Mart 1918 den sonra hızla yaralarını saran Erzurum, hemen ulusal kurtuluş harekatı sırasında ülke savunmasına koşmuş, gazi Mustafa Kemal’i hemşehrisi ve milletvekili yaparak, Kuvayi milliye ruhuna sahip çıkmış milletçe emperyalist güçlere karşı, verdiğimiz milli mücadelenin ilk adımlarının atıldığı, şehir olmanın bahtiyarlığına erişmiştir” dedi.
GÖÇ EN BÜYÜK SORUN
Göç olgusuna da değinen Güzel, “12 Mart 1918 den sonra hızla yaralarını saran Erzurum, hemen ulusal kurtuluş hareketi sırasında ülke savunmasına koşmuş, Gazi Mustafa Kemal’i hemşerisi ve milletvekili yaparak, Kuvayi Milliye ruhuna sahip çıkmış, Milletçe emperyalist güçlere karşı verdiğimiz milli mücadelenin ilk adımlarının atıldığı şehir olmanın bahtiyarlığına erişmiştir. Cumhuriyetin ilanından 1970lere kadar süre gelen zamanda Parislik unvanı ile kendisinden hep bahsettirmeyi, başaran marka şehir Erzurum son yıllarda evlatlarını, sermayesini ve kültür birikimini gurbet ellere verecek kadar ciddi bir sarsıntı geçirmektedir. Köklerinden kopmayan dadaşlar ülkenin dört bir yanına ve ulaşmış oldukları coğrafyalara dadaşın asil ruhunu taşımışlardır ve şurası bir gerçektir ki köklerin sağlamlıkları gövdeyi ve gövdenin sağlamlığı da dalları besler. Kalkınma ve gelişme sıralamasında iller bazında 60. sırada olan eğitim ve öğretimde 56 da yer bulan, kişi başına bin 500 doların altında bir ortalamaya sahip, binlerce işsiz genci sokaklarda olan kültür erozyonuna uğramış, demografik yapısı sancılı bu güzide şehrin asıl unsurları olarak merhamet dilenmek, şikâyet etmek yahut avuç açmak gibi acziyeti ifade eden kavramaların dadaş kültürü içerisinde bulunmadığının şuurunu taşımaktadır. Bu münasebetiyle, ERVAK olarak 12 Martların anlamlı, daha bilimsel ve çağdaş normlara uygun şekilde dönüştürülmesinden yanayız. Ve diyoruz ki; 12 Martlar artık Ermeni askeri kıyafetine sokulmuş garibanların sözde milis kuvvetleri tarafından tahta tüfek ve sopalarla kovalandığı mizahsı bir yapıdan soyutlanarak, daha anlamlı günler biçiminde kutlanmalıdır. 12 Martlarda şehrimizin kalkınmada ve gelişmede kat ettiği yol sorgulanmalı, şehrimizin yaşamakta olduğu sıkıntıların sebepleri tespit edilip, problemlerin çözümlerinde izlenecek rasyonel metodlar ve radikal yollar ortaya konmalıdır. Düşmanlarımıza karşı vermiş olduğumuz mücadeleyi artık cehalete, yoksulluğa, geri kalmışlığa da vermeliyiz. Mesut, müreffeh ve dadaşlık ruhunun hakim kılındığını özlediğimiz bir erzuru için 12 Martların mana ve heyecanları çok iyi değerlendirilmelidir. Barı sahnede oynayan dadaşın artık barını sosyal hayat içerisinde oynamasına inanıyorum. Bu vesile ile tüm Erzurumlu kardeşlerimizin 12 Mart kurtuluş bayramlarını tebrik ediyorum” dedi.