ENTEGRE İLÇE HASTANELERİNİN AÇILMASINA YENİ DÜZENLEME
Valilikler, asgari bulunması gereken fiziki şartlarla malzemeleri dikkate alarak değerlendirme yaptıktan sonra uygun bulunan sağlık birimlerini ''entegre ilçe hastanesi'' olarak teklif edebilecek. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, ilçe hastanelerinin açılabilmesi için gerekli kriterlerle ilgili bir genelge yayınladı.
Genelgede, sağlık hizmetlerinin planlanması, kaynak tasarrufunun sağlanması, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin tek elden yürütülmesi amacıyla entegre ''İlçe Hastanesinin Açılması, Kapanması ve Buralarda Verilecek Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönerge''nin yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Söz konusu yönergede, ilçe hastanelerinin valiliklerin teklifi ve Bakanlığın onayı ile açılabileceğinin öngörüldüğüne dikkati çeken Ünüvar, bu hüküm doğrultusunda ilçe ve beldelerdeki sağlık hizmetlerinin kaynak israfına yol açmadan, yeterli ve kaliteyi düşürmeden verilebilmesi için valiliklerce asgari bulunması gereken fiziki şartlar ve malzemeler dikkate alınarak değerlendirme yapıldıktan sonra uygun bulunan birimlerin ilçe hastanesi olarak teklif edilebileceğini bildirdi.
Ünüvar, bu doğrultuda şu hususların yerine getirilmesini istedi: Teklifte belirlenen esaslar doğrultusunda gerekli personel, cihaz ve fiziki yapı planlamaları yapıldıktan sonra valilik onayıyla beraber hastane yerleşimini gösteren kroki gönderilecek. Hastanenin mühür ve tabelalarında hastane ismi, ilçenin ismi başta olacak şekilde 'İlçe Hastanesi' şeklinde kullanılacak. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde 'Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönerge' esaslarına göre işlem yapılacak.Daha önce gönderilen ilçe hastanesi teklifleri, yönerge ve yukarıdaki esaslar doğrultusunda tekrar değerlendirilerek gönderilecek.
ASGARİ BULUNMASI GEREKEN BİRİMLER
Genelgede, ilçe hastanelerinde asgari bulunması gereken birimler ve malzemeler de belirtildi. Buna göre söz konusu hastanelerde şu bölümlerin bulunması gerekiyor:
Poliklinik odası (Muayene odası, her hekim için), Cerrahi müdahale odası, Gözlem odası (2 adet), Acil ünitesi, Acil müdahale odası, laboratuarlar, Röntgen ünitesi, Doğum odası, Aşı odası, Baştabip odası, Hastane müdür odası,Hemşire odası, İdari bölüm (dosyalama, istatistik tutma, bildirim yapılacak çalışmaların yürütülebileceği) Bekleme ve kayıt odası, Hastaların kullanabileceği lavabo ve tuvaletler.
TIBBİ CİHAZLAR VE İHTİYAÇ MALZEMELERİ
Bu hastanelerin açılabilmesi için şu tıbbi cihaz, ilaç ve diğer ihtiyaç maddelerinden yeteri kadar bulundurulması gerekiyor: Stetoskop, Tansiyon aleti (en az iki boy olmak üzere muhtelif ebatta manşonlu), Otoskop, Oftalmoskop, Termometre, Dil basacağı (tek kullanımlık), Işık kaynağı, Küçük cerrahi seti, Paravan, Muayene masası, Refleks çekici, Mezura, Snellen eşeli, Tartı aleti (bebek, çocuk ve erişkin boy), Boy ölçer (bebek, çocuk ve erişkin boy), Pansuman seti, Keskin atık kabı, Entübasyon seti (laringoskop, pediatrik ve erişkin entübasyon tüpü), Ambu cihazı (erişkin ve çocuk için), Oksijen tüpü (taşınabilir), Seyyar lamba, Buzdolabı, Jinekolojik muayene masası, muayene ve RİA seti, İlaç ve malzeme dolabı, Sterilizatör, Temel acil ilaçlar ve aşılar, İhtiyaç duyulacak teknik, tıbbi cihaz, bilgisayar donanımları.
ENTEGRE İLÇE HASTANELERİ
Sağlık Bakanlığınca daha önce yayınlanan yönergeye göre, ulaşım imkanları, coğrafi şartlar gibi sebeplerle nüfus değişikliğinin beklenenden fazla olduğu yerleşim yerlerinde, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumunda verimliliğin artırılması amacıyla ilçe merkezindeki tüm sağlık hizmetleri birleştirilerek güçlendirilmiş ''Entegre İlçe Hastaneleri'' açılabilecek.
Entegre ilçe hastanesi coğrafi durum, ulaşım, nüfus, bölgenin alt yapı ve diğer özellikleri göz önüne alınarak valiliğin teklifi ve Sağlık Bakanlığının onayı ile açılacak ve aynı yolla kapatılacak.
Entegre ilçe hastanelerinin bulunduğu ilçe merkezindeki tüm sağlık hizmetleri birleştirilerek güçlendirilmiş entegre ilçe hastanesi tarafından yürütülecek.
İlçe merkezinde bulunan mevcut sağlık birimleri bina, araç, gereç, malzeme ve personeliyle beraber entegre ilçe hastanesine devredilecek.
Entegre ilçe hastanelerinde sağlıkta dönüşüm programının gereği olarak her hekime bir muayene odası açılırken, hekim seçme özgürlüğü tanınacak. Nöbet hizmetleri, 24 saat hizmet esasına ve ihtiyaçlara göre yürütülecek.