Erzurum’un uygulama kapsamında bulunduğu, ‘Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi’, Valilik, Belediye ve sivil toplum örgütlerinin proje birimlerini bir araya getiriyor.
İlgili kurumların proje birimleri ve STK’lara, 19 Kasım- 21 Kasım 2008 tarihleri arasında “Proje Döngüsü Yönetimi” eğitimi verilecek. Uzmanların yönetiminde verilecek Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi süresince Erzurum’u ilgilendiren sorunlar tartışılarak, yapılan sorun analizlerine uygun projeler üretilecek. Açıklanacak fon kaynaklarına uygun olarak projelerin bütçelerinin de hazırlanacağı 3 günlük eğitim programı çerçevesinde, 1 ay içinde de kurum ve kuruluşları adına proje üretecek katılımcılara sertifika verilecek.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Türkiye’de ilk kez kentsel alanlarda göçün olumsuz etkilerinin azaltılmasını hedefleyen (EKOSEP) adlı projenin, ana göç alan merkezlerden biri olan Erzurum’da başarıyla yürütüldüğünü söyledi.
PROJEYİ ERZURUM’LA BİRLİKTE 4 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FİNANSE EDİYOR
Avrupa Birliği, Erzurum, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa Belediyeleri tarafından finanse edilen programın, göçle gelenlerin kentsel yaşama katılımlarının sağlanmasını hedefleyen ve Türkiye’de ilk kez uygulanan doğrudan müdahale projesi olduğunu vurgulayan Başkan Küçükler, “4 ilde yürütülen 18 pilot proje aracılığıyla, göç ve kentleşme ilişkisinde ekonomik, sosyo-kültürel, altyapı sorunlarının çözümü hedeflenmektedir. Kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, bakıma ihtiyaç duyan kişiler ve toplum gönüllülerini hedefleyen 18 pilot proje ile dezavantajlı grupların kentin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına katılımları sağlanabilecektir. Proje dahilinde eğitim, sağlık, rehabilitasyon hizmetleri ile spor ve kültür aktivitelerinin gerçekleştirileceği merkezlerin, inşaatı ve renovasyonu çalışmalarının sonuçlandırılması ve ekipman alımının tamamlanması ile 2009 yılında hizmete açılması planlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Belediye ve Valilik işbirliği ile yürütülen projede, merkezlerde hizmet verecek kişilere eğitim verilmesinin amaçlandığını aktaran Küçükler, bunun yanında var olan kent bilgi sisteminin güçlendirilmesi ve ile göçün olumsuz sonuçları ile mücadelede stratejik planlama yaparak yeni projeler üretilmesinin de hedeflendiğini sözlerine ekledi.