Kamu kuruluşları ve Atatürk Üniversitesi öğrencilerine dayalı bir konum gösteren kent ticaret sektörü, okulların tatile girme dönemiyle birlikte durgunluk sürecine girdi. AVM yapılanmasından olumsuz etkilenen esnaf, Üniversitenin tatil dönemi dolayısıyla ikinci sadmeye uğradı.
2011 ÇARE OLMADI
2011 üniversite kış oyunları sürecinde ciddi beklentileri olan kent esnafı, umduğunu bulamadı. Olimpik tesis yapım malzemelerinin dışarıdan getirilmesi, inşaat sektörüne yönelik ticaret yapan esnafı hayal kırıklığına uğrattı. 2011 süreci ticaret sektörüne getiri sağlamadı. Üniversitenin de eğitim dönemini kapatma döneminde olması esnafın mağduriyetini artırdı.
DOSİAD’IN İKİ ÖNERİSİ
Önceki yıllarda, yaz durgunluğunun aşılması noktasında Doğu Anadolu Sanayici ve işadamları Derneği (DOSİAD) tarafından gündeme getirilen “Yayla ve Kongre Turizmi” konsepti, esnaf tarafından yegane çare kapısı olarak görülüyor. Kongre Turizminin geliştirilmesi ve Yayla turizminin başlatılması için yetkililerden çare bekleyen esnaf, tükenişe ancak bu organizasyonlarla dur denilebileceğini savunuyor.
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, esnafın, okulların tatil olmasına sayılı günler kala durgunluğa teslim olduğunu söyledi. Özellikle üniversite noktasında Erzurum’un çok şanssız bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Fırat, “Erzurum’a yaz geliyor, insanlar kapalı mekanlardan dışarıya doğru taşmaya başlıyor ve şehir tam hareketleniyor derken, bu kez de araya yaz tatili giriyor.” dedi.
//ARTIK SOMUT ADIMLAR ATILMALI
Başkan Fırat, Erzurum’da yaz sezonunda yaşanan durgunluğun önüne geçebilmek için yıllardır birtakım çözümler arandığını, fakat bu anlamda somut bir adım atılamadığını belirterek, “Erzurum’da üniversite ve öğrenci madem ekonomik bir potansiyel ve güç kaynağımız, o halde bu potansiyelden yazın da istifade edebilmenin yollarını aramalıyız. Bunun için yaz okulları bence biçilmiş bir kaftan olur.” diye konuştu.
//YAZ OKULU BEKLENTİSİ
Atatürk Üniversitesi bünyesinde yaz okulları açılarak, öğrencilerin yıl, esnafın da güç kaybının önlenebileceğini vurgulayan Başkan Rasim Fırat, “Eğitim öğretim döneminde olduğu kadar ekonomik bir canlılık olmayabilir belki ama en azından şehirde yaz mevsimlerinde yaşanan durgunluk ortadan bu yolla kaldırılabilinir. Üniversite yönetimi Erzurum için böyle bir formülü gündemine almalı ve hayata geçirmelidir.” ifadelerini kullandı.
//KONGRE TURİZMİ ÇAĞRISI
Atatürk Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve yüksekokulların 20 Haziran itibariyle resmen tatile gireceğine dikkati çeken Başkan Rasim Fırat, bu dönemin, Erzurum’da ekonomik durgunluk anlamına geldiğini hatırlatarak, yaz okullarının yanında kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının da, Erzurum’u bir kongre merkezi haline getirmeleri çağrısında bulundu. Fırat, “Yaz sezonundaki durgunluğu, ancak Erzurum’da gerçekleştirilecek çeşitli organizasyonlarla aşabiliriz. Seminerler, bölge toplantıları, konferanslar, kongreler ve daha çeşitli toplantıların Erzurum’da yapılmasını temin edebilirsek, şehirdeki durgunluğu büyük ölçüde aşabiliriz. Bunun yanında yaz sporları ve doğa turizmi açısından da Erzurum’u değerlendirebiliriz. Çünkü yaz mevsiminde Erzurum, serin iklimiyle tatil ve konaklama için oldukça güzel avantajlar sunuyor.” ifadelerini kullandı.
REFAKATÇİ OTELİ PROJESİNE TEPKİ…
Öte yandan ESOB Başkanı Rasim Fırat, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu bölgede devlet eliyle kurulacağı ifade edilen refakatçi oteline de karşı olduklarını vurgulayarak, “Devletin sağlık hizmetleri sunmasını takdirle karşılarız, ancak devletin otel işletmek suretiyle ticarete kalkışmasına müsaade edemeyiz. Çünkü şehrimizdeki esnafın da hakkını gözetmek durumundayız.” dedi.