Doludan zarar gören çiftçiler destek bekliyor
Erzurum da yoğun yağan dolu sebze üreticilerini önemli ölçüde zarara uğrattı. Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Necati Yıldızer, Erzurum da 2 bin 500 dönümlük arazide üretilen sebzelerin tüketilemeyecek duruma geldiğini söyledi.
ÜRETİCİ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Çiftçilerin uğradığı zararla kent ekonomisinin büyük bir darbe alacağını belirten Yıldızer, “Erzurum’da böylesi bir olumsuzluğa ilk kez tanık oluyoruz. 2 bin 500 dönüm arazideki sebzeler tüketilemeyecek duruma geldi. 24 saat dolu yağması sonucu büyük olumsuzluklar yaşandı. Yaşanan olumsuzlukla sebze fiyatları ve dışa bağımlılık aratacaktır. Pazarlarda önemli sorunlar yaşanacaktır” dedi.
AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYORUZ
Sebze üreticilerinin ayakta akamla mücadelesi verdiğini belirten Yıldızer, “Tarım üreticisi ayakta kalma mücadelesi veriyor. Üretici önemli sorunlar yaşıyor. Birde dolu sorunuyla uğraşıyoruz” diye konuştu. Zirai girdilerinin maliyetlerinin yüksek olduğuna da dikkat çeken Yıldızer, üreticilerin büyük zarara uğradığını ve zararın her geçen gün arttığını kaydetti. Buluşan, destek verilmemesi durumunda önümüzdeki yıllarda üreticinin, ekim yapamayabileceğinin de altını çizdi.
‘KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’
Üreticinin birçok sorunu olduğunu belirten Yıldızer konuyla ilgili şunları söyledi: “Devlet desteği verilmediği için yok olma tehlikesiyle karşıyayız. İthal sebze tohumlarının fiyatları pahalı ve bu yüzden biz zarar ediyoruz. Büyük bir maddi zarara uğruyoruz. Devletin bize destek vermezi gerekiyor.
Yıdızer, 2090 sayılı yasanın iyi işlememesi nedeniyle tabi afetlerden zarar gören çiftçilerin son yıllarda yeterince devlet desteği alamadıklarına işaret eden Yıldızer, bu yasada bulunan ve çiftçilerin destekten yararlanmada tüm tarımsal varlığının yüzde 40’ını kaybetme koşulunun düzeltilmesini istedi.
HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILACAK
Vali Celalettin Güvenç ve Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan’ı makamında ziyaret eden çiftçiler sorunları konusunda destek istedi
2090 sayılı kanun gereği hasar tespit çalışması yapılacağını belirten Erdoğan, çiftçinin tarım sigortası yaptırma bilincinin artması gerektiğini ifade etti.
2006 yılı için yüzde 50 prim desteği verildiğini belirten Erdoğan, hayvanları, seralarını sigortaladıklarını takdirde sigorta primin yarasının ödeyeceklerini, diğer yarısını da devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
TARIM SİGORTASININ KRİTERLERİ
Erdoğan tarım sigortası ile ilgili şu bilgileri verdi; “Tarım üreticilerinin her türlü bağ - bahçe ve sera ürünlerini, dolu zararlarına karşı teminat altına alan sigortadır. Sigortanın konusu hasadı yapılmamış ürünlerdir. Bu sigorta ile dolu tanelerinin vuruşunun doğrudan doğruya ürün miktarında meydana getirdiği eksilme yani sadece miktar azalmasına (ürün kaybı) neden olan zararlar güvence altına alınır. İstenildiği takdirde, dolu ile birlikte yangına karşı da teminat verilmektedir. Her farklı ürün poliçede belirtilmelidir.Sigorta ettirilen tarla, bağ ve bahçelerin hudutları poliçede yer almalı, parsel ve pafta numaraları yazılmalıdır. Sigortalı tarlasının bir dekarından alacağı ürün miktarlarını tam ve eksiksiz olarak bildirmelidir. Meyve sigortalarında bahçenin dekarı ile birlikte ağaç adetleri de yazılmalıdır. Beyan edilen veriler normal düzeyde olmalı, aşırı veya düşük verim beyanlarında bulunulmamalıdır” dedi.