ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV’de Erzurum kültürel değerleri gündemi
ATAUNİV’de Erzurum kültürel değerleri gündemi
Nişan yüzüklerini Vali Çiftçi taktı
Nişan yüzüklerini Vali Çiftçi taktı
Akpunar çocukları sevindirdi
Akpunar çocukları sevindirdi
Baro'dan 'Avukatlar Günü'ne coşkulu kutlama
Baro'dan 'Avukatlar Günü'ne coşkulu kutlama
Palandöken GM’den ‘Zamanın dehlizinde bir kurşun’
Palandöken GM’den ‘Zamanın dehlizinde bir kurşun’
HABERLER>BÖLGEDEN
30 Haziran 2010 Çarşamba - 04:14

Doğu’da sigorta bilinci zayıf

ATO verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesinde konutların yüzde 85’inin deprem sigortası yok.Son yıllarda sigorta sektörünün büyük bölümü yabancıların eline geçen Türkiye’de, sigorta sektörüyle ilgili istatistikler, ’’Türkiye’nin sigortası yok’’ dedirtiyor.

Doğu’da sigorta bilinci zayıf

ATO verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesinde konutların yüzde 85’inin deprem sigortası yok.Son yıllarda sigorta sektörünün büyük bölümü yabancıların eline geçen Türkiye’de, sigorta sektörüyle ilgili istatistikler, ’’Türkiye’nin sigortası yok’’ dedirtiyor.
Deprem ve trafik gibi zorunlu sigortalarda bile sigortalılık oranı çok düşük kalan Türkiye’de kişi başına toplanan sigorta primi ise Avrupa ülkelerinin 20’de biri kadar bile etmiyor.
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Hazine Müsteşarlığı, TÜİK, Emeklilik Gözetim Merkezi ve sigorta sektöründeki diğer kuruluşlardan derlediği verilere göre, deprem ve trafik gibi zorunlu alanlarda bile Türkiye’de sigortalılık oranı oldukça düşük kaldı.
KONUTLARIN YÜZDE 79’UNUN DEPREM SİGORTASI YOK
Türkiye, dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunuyor.
Ülke topraklarının % 96’sının farklı oranlarda tehlikeye sahip deprem bölgeleri içerisinde olduğu ve nüfusun yüzde 98’inin bu bölgelerde yaşadığı belirtiliyor.
Yasa gereğince ülke genelindeki belediye sınırları içerisinde bulunan 12 milyon 988 bin konuttan sadece 3 milyon 237 bin konutun zorunlu deprem sigortası bulunuyor.
Sigorta yapma zorunluluğu olan her 100 konuttan ise ancak 25’i için sigorta yaptırıldı.
//EN AZ KONUT SİGORTASI DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE
1999 yılında büyük bir deprem yaşanan Marmara Bölgesi’ndeki konutların yüzde 67,4’ü sigortasız. İç Anadolu Bölgesi’ndeki konutların yüzde 71,5’inin, Ege Bölgesi’nde yüzde 76,7’sinin, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 82,6’sının, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 82,7’sinin, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 88,2’sinin, Doğu Anadolu Bölgesi’nde de yüzde 85,5’inin deprem sigortası bulunmuyor.
İl bazında bakıldığında sigortalılık oranları çok daha düşük noktalara iniyor. Zorunlu deprem sigortası yapılması gereken konutların Şırnak’ta sadece yüzde 3,3’ü, Hakkari’de yüzde 4,2’si, Muş’ta yüzde 5,5’i, Mardin’de yüzde 7,9’u, Iğdır’da yüzde 8’i, Van’da yüzde 9’unun sigortası bulunuyor. Büyük bir deprem beklenen ve 2 milyon 714 bin konut bulunan İstanbul’da bile her 100 konuttan sadece 34,8’i için zorunlu deprem sigortası yaptırıldı.
Marmara Depreminin çok büyük zarar verdiği Kocaeli’de sigortalı konut oranı yüzde 31,8, Yalova’da yüzde 42,9, Sakarya’da yüzde 38,2 düzeyinde seyrediyor.
//ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI YAPTIRMAYANLAR DA VAR
Diğer bir zorunlu sigorta dalı olan Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortası (zorunlu trafik sigortası) kapsamında trafikteki tüm araçlar için sigorta yaptırılma zorunluluğu bulunuyor.
TRAMER verilerine göre, Türkiye’deki 14 milyon 474 bin motorlu taşıta rağmen Mayıs 2010 itibariyle yürürlükteki poliçe sayısı 11 milyon 60 binde kalıyor. Buna göre motorlu taşıtların yüzde 23,6’sının zorunlu sigortası bulunmuyor. Zorunlu sigortası bulunmayan taşıt oranı otomobillerde yüzde 6,33 gibi makul bir oranda kalırken, otobüslerde yüzde 21,5, minibüslerde yüzde 18,5, kamyonlarda yüzde 23,8 civarında seyrediyor.
//MOTORLU ARAÇLARIN YÜZDE 75’İNİN KASKOSU YOK
Her yıl yaklaşık 1,5 milyon aracın trafik kazasına katıldığı Türkiye’de araçların sadece yüzde 24,8’inin kaskosu bulunuyor. Trafiğe kayıtlı araç sayısının 14 milyon 316 bin olduğu 2009 yılı sonu itibariyle kasko sigortası poliçesi sayınının ise 3 milyon 544 binde kaldığı belirlendi. Buna göre trafikteki araçların yüzde 75,2’sinin kaskosu bulunmuyor.
//BİREYSEL EMEKLİLİKTE SADECE 2,1 MİLYON KİŞİ VAR
Zorunlu sosyal güvenlik sisteminin emeklilikte bireylere yeterince gelir sağlamadığı Türkiye’de bireysel emeklilik sistemine katılım oranı da oldukça düşük seyrediyor. Nüfusu 72,5 milyonu aşan Türkiye’de bireysel emeklilik sistemindeki katılımcıların sayısı Haziran 2010 itibariyle sadece 2 milyon 135 bin kişide kalıyor.
//DEVLET DESTEĞİNE RAĞMEN TARIMIN SİGORTASI YOK
Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25’inin ekmeğini yediği tarım sektöründe de sigorta yok denilecek bir düzeyde kalıyor. Her yıl büyük doğal afetlerin yaşandığı bir ülke olmasına rağmen 2008 yılı sonu verilerine göre Türkiye’deki sigortalı tarım alanı 4,5 milyon dekarda kalıyor.
Türkiye’de 250 milyon dekar alanda tarım yapıldığı tahmin ediliyor. Tarım sigortası yapılan alan tarım yapılan toplam alanın yüzde 2’sine bile ulaşmıyor.
//45 MİLYON KREDİ KARTININ SADECE 50 BİNİ SİGORTALI
Bankalar Arası Kart Merkezi’nin verilerine göre Türkiye’de vatandaşların cebinde 45 milyon adet kredi kartı bulunuyor. Yaklaşık 1 milyon 500 bin kişi kredi kartı borcunu ödeyemiyor. Buna rağmen kredi kartı borcunu ödeyememe riskine karşı düzenlenen sigorta poliçesi sayısı 50 binde kalıyor. Her yıl binlerce yangının yaşandığı Türkiye’de sivil yapılar, ticari yapılar ve sınai yapılar için düzenlenen yangın sigortası poliçesi ise 2 milyon 851 bin.
Küresel ısınmayla birlikte son yıllarda giderek artan sel felaketine karşı düzenlenen sigorta poliçesi sayısı da 46 bin civarında. Yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle birçok insanın beklemediği bir anda işini kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunduğu Türkiye’de istihdam sigortası poliçelerinin sayısı da 50 bin civarında bulunuyor.
//KİŞİ BAŞINA SİGORTA PRİMİ 109 DOLARA GERİLEDİ
Akla gelebilecek her türlü riskin sigortalanabildiği bir çağda Türkiye, kişi başına sigorta primi üretiminde dünyanın en düşük ülkeleri arasında kalıyor.
Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre 2008 yılında 116 dolar olan Türkiye’deki kişi başına prim üretimi 2009 yılında 109 dolara kadar geriledi.
Hazine’nin sigortacılık sektörüne ilişkin verilerine göre OECD ülkelerinde kişi başına ortalama prim üretimi 3 bin 15 dolar düzeyinde bulunuyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın en büyük İslam Mezarlığı ilgi odağı
GEYLANİ ADIYAMAN (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İmar, Ulaştırma ...
Çakır 'Yılın Başkanı' seçildi
ERZURUM(CİHAN)- Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, toplu taşıma alanında ...
Doğu’nun ilk Teknoloji Fakültesi Fırat’da
ERZURUM(İHA) - Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi'ndeki; Makine Mühendisliği, ...
 
Coşkun, terör olaylarını değerlendirdi
ABDULKERİM KANTARCIOĞLU (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ...
Bakan Eroğlu temel attı
AHMET GENÇ (İHA) - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ağrı Arıtılmış ...
Doğu, Kuran Yılı coşkusunu yaşıyor
COŞKUN MENEK(İHA) - Kur’an- Kerim’in dünyaya teşrifinin bin 400’ncü yıldönümü ...
 
Kars'ta terör operasyonu
IŞIK ÇAPANOĞLU(İHA) - Kars'ın Kağızman ilçesinde güvenlik güçleri ile ...
Erzincan yolunda 3 kaza: 1 ölü, 12 yaralı
COŞKUN MENEK(İHA) - Erzincan'da aynı gün içerisinde meydana gelen üç ayrı ...
Gençler şölende coştu
BÜLENT MAVZER(İHA) - Iğdır Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından Gençlik ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İlerlemenin Anlamlısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva