Doğu Anadolu zenaatlarını kaybediyor
Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni meslekler ortaya çıkarken bazı meslekler de kayboluyor.
Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi'nde de teknolojinin gelişmesi bilgisayar ağırlıklı mesleklerde artışa yol açtı, özellikle el becerilerine dayalı mesleklerde gerilemeye neden oldu. Bir zamanlar geçim kaynağı olan deri dabakçılığı, kalaycılık, demircilik, ahşap oymacılığı, zığvacılık, mescilik, bakırcılık, saraççılık, halı ve kilim dokumacılığı altın ve gümüş işlemeciliği teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan meslekler arasında yer alıyor.
SANATKARLAR İŞSİZ KALDI
Bölgede el sanatları teknolojik gelişmelerden olumsuz etkilenirken, beden gücüyle yapılan işlerde yeni makinelerin devreye girmesiyle insan gücü azalıyor, bu da çırak ve kalfa yetiştiriciliği gibi istihdam oluşturan yapılanmayı olumsuz bir duruma soktu.
Erzurum gelişen teknolojinin el sanat ve zenaatkarlığını en yoğun biçimde olumsuz etkilediği iller arasında bulunuyor. Kıyafetten kullanılan aksesuarlara kadar hemen her alanda hakim duruma geçen teknoloji, geçmişin önemli sanatlarını tarihe gömerken, çok sayıda insanın da işsiz kalmasına neden oldu. Ustalık kalktı, imalathaneler birer ikişer kapandı.
RÖTÜŞÇULAR İŞSİZ KALDI
Özellikle büyük fotoğraf stüdyolarının olmazsa olmazları arasında bulunan ve kendilerine en fazla ihtiyaç duyulduğu dönemlerde yüksek ücretle çalıştırılan rötuşçular, teknolijinin gelişmesiyle çağı yakalamaya çalışan stüdyolarda iş bulamaz duruma geldi.
Erzurum’da, 1990'lı yılların sonuna kadar yalnızca 10 kişinin rötuş ustası olarak görev yaptığı fotoğraf stüdyolarında, 2000 yılından itibaren başlayan bilgisayarlı sisteme geçiş sürecinde fotoşop tekniğinden anlayan az sayıdaki rötuşçu görevine devam ederken, mesleğe yıllarını veren ancak bilgisayar kullanmayı bilmeyen rötüşçular işsiz kaldı.
Fotoğraf stüdyolarının fotoşop programıyla tanışmasının ardından rötuş tahtasında 30 dakika süren zorlu işlem bilgisayar ortamında 2 dakikada yapılabiliyor artık.