CEYLAN BİLGİ VERDİ
Erzurum, Erzincan, Kars ve Iğdır illerini kapsayan, 1988 yılında başlanarak, 2008 yılında tamamlanan Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları Projesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Atatürk Üniversitesi’nin destekleriyle 10 yıldır yürütüldüğünü kaydeden Ceylan, 1998 yılında başlatılan yüzey araştırmaları kapsamında 4 şehir, 36 ilçe ve 214 köyde arkeolojik kazılar gerçekleştirildiğini belirtti. Çalışmanın, 50 bin 784 kilometrekare alanda yürütüldüğüne dikkati çeken Ceylan, “Toplam 300 bin kilometre yol kat edilerek tamamlanan yüzey araştırmaları çalışmasının sonuçlarını kitap haline getirmeye başladık” dedi.
PROJE SÜRECİ
Proje çerçevesinde 325 bin 783 fotoğraf, 5 bin 800 dia, 800 video görüntüsü, bin 86 mimari ve 4 bin 823 materyal çizim elde edildiğini anlatan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ayrıca çalışmalarla ilgili olarak olarak 11 yüksek lisans, 4 doktora, 5 kitap, 63 makale hazırlandığını dile getirdi.
35 SİMPOZYUM. 102 KONFERANS
Prof. Dr. Ceylan, “Ayrıca araştırma ekibimizde bulunan bilim adamlarımız, projenin uygulama sürecinde 35 sempozyuma katılırken, 102 de konferans verilmiştir” diye konuştu.
DYAP kapsamında elde edilen bilgi ve bulguların toplanarak bir bilgi hazinesine dönüştürüldüğünü ifade eden Ceylan, çalışmanın, bölgenin yüzyıllar öncesine dayanan geçmişiyle ilgili olarak elde edilen şifrelerin adeta çözümü niteliğinde olduğunu belirtti. Çalışmanın, 5 ayrı ansiklopedi halinde kitaplaştırılacağını kaydeden Ceylan, ilk cildin baskıdan çıktığını ve kitaplıklardaki yerini aldığını vurgulayarak, “Zaman içerisinde geri kalan 4 cildi daha bilimin hizmetine sunacağız. Ayrıca bu eserler, Türkiye’nin bütün üniversitelerine ve araştırma merkezlerine gönderilecek. Böylesine kapsamlı bir çalışmanın, bölgenin geçmişine ışık tutacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.