Elazığ’da 41 kişinin hayatını kaybettiği deprem, Erzurum’daki deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde bulunan Erzurum’da, son 25 yıl içerisinde çeşitli büyüklüklerde yüzlerce deprem meydana geldi. Söz konusu süre zarfında en büyük yıkıma neden olan depremlerin başında, 1983 yılında yaşanan Köprüköy depremi geliyor. 6.8 büyüklüğündeki depremde, bin 155 kişi hayatını kaybederken, yaralananların sayısı ise, bin 142 olarak kaydedildi. Erzurum’da can kaybının meydana geldiği diğer iki deprem ise, Balkaya ve Çat’ta meydana geldi. 1984 yılında Balkaya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde 3 kişi hayatını kaybederken, 2004 yılında Çat ilçesinde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremde ise, 9 kişi can verdi.
Öte yandan 2006 yılının Mart ayından günümüze kadar geçen süre zarfında, büyüklüğü 3’ün üzerinde toplam 114 depremin meydana geldiği Erzurum’da, sadece 2010 yılı Mart ayında büyüklüğü 2 ve üzerinde 3 ayrı deprem kaydedildi. Merkez üsleri Aşkale Çiftlik, Köprüköy Söylemez ve Horasan olarak tespit edilen depremlerin büyüklükleri, 2,7, 2,8 ve 2,9 olarak ölçülürken, 2010 yılı başından bu zamana kadar büyüklüğü 3 ve üzeri olan herhangi bir deprem meydana gelmedi.
//AİGM KAYITLARINA GÖRE, ERZURUM’UN DEPREM HARİTASI…
Öte yandan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü raporlarına göre, Erzurum Doğu Anadolu sıkışma bölgesinde Karlıova ile Ermenistan arasında kalan Kuzeydoğu Anadolu Fayı üzerinde bulunuyor. İl merkezinin yanı sıra Tortum ilçesinin güneybatısı ile Aşkale ilçesi arasında uzanan Aşkale fayı, Çat civarından başlayan Erzurum, Dumlu, Tortum ve Oltu ilçeleri boyunca uzanan Dumlu fay zonu, Tekman ile Gaziler arasında uzanan Çobandede fayı, Narman-Şenkaya ve Horasan Fay zonları Erzurum’un deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu gösteriyor.
Bu arada afet istatistikleri, deprem konusunda riskli bir bölgede yer alan Erzurum’un ilçelerinin, çeşitli afetler konusunda da tehlike altında olduğunu gösteriyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğü (AİGM) raporlarına göre; İspir, Oltu, Aşkale ve Narman ilçelerinde heyelan olayları gözlenirken, kentin kuzeydoğusunda yer alan Oltu, Olur, Şenkaya, Narman ve Tortum ilçelerinde kaya düşmesi olayları yoğunlukla gözleniyor.