DOĞU İLLERİNDE ÖZEL İDARE VE BELEDİYELER KAR TASARRUFU YAPARKEN
ERZURUM BELEDİYELERİ GELİRLERİNİ KARA YATIRIYOR
Doğuanadolu bölgesinde kar yağışının az olduğu illerde kar temizleme çalışmalarına ayrılan kaynaklar tasarruf edilirken, Erzurum’da nisan ayı ortasında karla mücadele yaşanıyor. Diğer doğu illeri kar ederken, Erzurum’da belediyeler ve özel idarenin kaynakları karla mücadeleye harcanıyor.
BELEDİYELERE KAR TAZMİNATI BEKLENTİSİ
Doğu Anadolu bölgesinin diğer illerinde belediyeler bahar çalışmalarını yürütürken, Erzurum’daki yerel yönetimlerde kar sorun olmaya devam ediyor. Bahar çalışmalarını kar yüzünden başlatamayan belediyelerin kaynakları tarla mücadeleye ve temizliğe harcanıyor.
DOĞUNUN DİĞER İLLERİNDEKİ DURUM
Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Ardahan ve Erzincan illerinde bu yıl kar yağışı miktarının az olması sebebiyle özel idare köy hizmetleri ve belediyelerin ilgili birimlerinde yakıt ve yapılan toplam harcama miktarında geçen yıllara oranla tasarruf sağlandığı bildirildi.
BAYBURT
Bayburt İl Özel idaresi Genel Sekreteri Ziyaadin Babacan'dan alınan bilgiye göre, 2005-2006 kış sezonunda 5 bin 394 kilometre yol açma çalışması için ve 3 milyon 150 bin 635,40 ytl, 2006-2007 kış sezonunda ise mart ayı tarihi itibariyle 4 bin 617 kilometre yolda karla mücadele çalışması yapılarak 2 milyon 966 bin 468,67 ytl harcandı.
GÜMÜŞHANE'DE KAR GİDERİ: 360 BİN YTL
Gümüşhane Özel İdare Genel Sekreteri Hasan Pir, 2006-2007 kış sezonunda karla mücadele çalışmalarında 360 bin YTL harcandığını söyledi. Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Torul, Kelkit, Köse, Şiran ve Kürtün ilçelerine bağlı 322 köy yolunda karla mücadele çalışmaları yaptıklarını belirterek şunları söyledi:“Köy Hizmetleri Birim Müdürlüğümüz bünyesinde beşer personelden oluşmak üzere 18 karla mücadele ekibi kurduk. Ekiplerimiz sürekli olarak kapanan köy yollarını açmak için hazır durumda bekletildi. İlimiz genelinde sürdürdüğümüz karla mücadele çalışmalarında herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Ekiplerimiz, görevlerini titizlikle yerine getirmişlerdir.”
IĞDIR
Iğdır'da Belediye Başkanlığı'nca 2005-2006 kış sezonunda karla mücadele çalışması için 572 bin ytl, bu sezon ise 398 bin ytl harcama yapıldı.
İl Özel İdaresi Köy Hizmetleri birimlerince ise 2005-2006 sezonunda 2 milyon 23 bin 590 ytl, 2006-2007 sezonunda ise 1 milyon 968 bin 850 harcama yapıldı.
ARDAHAN
Ardahan İl Genel Sekreteri Hasan Dal, Köy Hizmetleri biriminin bin 72 kilometre yolda karla mücadele çalışması için geçen yıl 330 bin ytl bu yıl ise 272 bin ytl harcadığını belirtti.
Ardahan Belediyesi'nin karla mücadele çalışması için geçen yıl 90 bin, bu yıl ise 30 bin ytl harcama yaptığı, kar mücadelesi yapılan mesafenin 50 kilometre olduğunu kaydedildi.
ERZİNCAN'DA KARLA MÜCADELEYE 6 MİLYON YTL
Erzincan'da bu yıl kış sezonunda karla mücadele çalışmaları için 6 milyon ytl harcama yapıldığı bildirildi.
2005-2006 kış sezonunda 10 bin 843 kilometre yolda yapılan karla mücadele için 6 milyon 843 bin ytl harcayan Erzincan İl Özel İdaresi Köylere Yönelik Hizmet Birimi bu yıl da karla mücadele için bugüne kadar 6 milyon ytl harcadı.
Erzincan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Fazlı Yüksel, merkezde 58 köyde 329 kilometrelik, il genelinde ise 593 köyde 10 bin 787 kilometrelik yolu açık tutabilmek için her ilçede ihtiyaca göre arttırılmak üzere 9 ekiple birlikte 12 greyder, 2 dozer ve 6 bıçaklı kamyonun karla mücadele çalışmalarında görev yaptığını belirtti. Yüksel:" Söz konusu ekipler şantiye ve tesisimiz bulunan merkez başta olmak üzere Tercan, Çayırlı, Refahiye, Kemah, İliç ve Kemaliye ilçelerinden sevk ve idare edilmektedir. Çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Erzincan'da merkezde 329 kilometre, Çayırlı 674 kilometre, İliç bin 101 kilometre, Kemah bin 520 kilometre, Kemaliye bin 55 kilometre, Refahiye 2 bin 605, Tercan 2 bin 734 kilometre, Üzümlü 482 kilometre ve Otlukbeli 288 kilometre olmak üzere toplam 10 bin 787 kilometrelik yol açılmış olup, karşılığında ise 6 milyon ytl bir harcama yapılmıştır."dedi.
ERZİNCAN BELEDİYESİ, KARDAN KAR ETTİ
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan diğer illere göre daha az kar yağışı alan Erzincan'ın şehir merkezindeki karla mücadele çalışmalarında bir önceki yıla oranla 3'te 2 oranında daha az para harcandı.
Erzincan Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 2005-2006 kış sezonunda şehir merkezinde 90 gün boyunca kar mücadelesi yapıldı. Erzincan Belediyesi geçen yılki kar mücadelesinde 4 kamyon, 3 kepçe, 3 greyder, 3 traktör ve 120 ton tuz kullandı. Ayrıca 15 işçi, 3 vardiya üzerinden 24 saat görev yaptı. Erzincan Belediyesi, 2005-2006 kış sezonunda karla mücadele çalışmaları için toplam 1 milyon 685 bin ytl harcadı.
2006-2007 kış sezonunda şehir merkezinde kar yağışının yok denecek kadar az olması karla mücadele çalışması için harcanan parayı aynı oranda düşürdü. Bir önceki yılla aynı ekipman ve personelle karla mücadele eden Erzincan Belediyesi, toplamda 25 gün boyunca kar temizliği yaptı. Kar yağışının ardından yaşanan buzlanmaya karşı 20 ton tuz kullanan belediye, karla mücadele için şimdiye kadar araç ve işçilik dahil toplam 560 bin ytl harcama gerçekleştirdi.