DOĞU ANADOLU KAPLICA ZENGİNİ
Erzurum Türkiye’nin en yüksek kalite ve verimlilikteki termal kaynakları barındırıyor. Su kaynakları zenginliği bakımından “su Şehri” ünvanına sahip bulunan Erzurum termal kaynaklar bakımından da Türkiye’de marka il durumunda. Ne var ki, kaynakların çoğu modern tesisler ve çağdaş işletmecilik anlayışıyla desteklenmediğinden ülke ve il turizmine yeterli oranda katma değer üretemiyor.
DOĞUNUN EN YÜKSEK POTANSİYELİ ERZURUM’DA
Erzurum’un Ilıca, Pasinler, Horasan, Köprüköy, Çat ilçelerinde, alternatif tıp desteği sağlayacağı uzmanlarca belgelendirilmiş kaplıcalar bulunuyor. Çat Hölenk kaplıcaları yeterli ölçüde tanıtılmadığı, kaplıca modernize edilemediği için atıl durumda. Yine Erzurum’un merkez ilçesinde yer alan soğuk çermikler ilkel konumunu muhafaza ediyor. Termal kaynakların il ve ülke ekonomisine katma değer üretebilmesi için, Erzurum’da termal kaynaklar envanterinin çıkarılmasına ve ciddi şekilde yapılandırmaya ihtiyaç var.
TESİSLER MODERNİZE EDİLMEYE MUHTAÇ
Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok termal kaynağın tesis olmadığından hizmete açılamadığı bildirildi.
Erzurum'a yaklaşık 18 kilometre uzaklıktaki Ilıca ilçesindeki kaplıcaların suyunun mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, şeker ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği ifade ediliyor.
Ilıca Belediye Başkanı İsmail Efe, yaklaşık 4 milyon YTL yatırımla Ilıca'da Doğu Anadolu'nun en büyük termal tesisini yapmaya başladıklarını belirtti. Efe, yapım aşamasına gelen modern tesisin tamamlanmasıyla Erzurum'un termal turizmde hak ettiği yeri alacağını kaydetti.
PASİNLER VE KÖPRÜKÖY KAYNAKLARI
Erzurum'un Pasinler ilçesindeki 39 derece sıcaklıktaki kaplıca sularının mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, şeker ve kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor.
Erzurum'a 56 kilometre uzaklıktaki Köprüköy ilçesinde bulunan kaplıcalar ise çamuruyla ünlü. Kaplıca sularının sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizmal rahatsızlıklara olumlu etkide bulunduğu söyleniyor.
Erzurum merkeze bağlı Akdağ köyündeki kaplıca sularının da mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve şeker hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
BİNGÖL ILICALAR
Bingöl-Erzurum kara yolunun 20. kilometresinde bulunan Ilıcalar beldesindeki kaplıcalar, kentin en önemli termal kaynağı olarak dikkat çekiyor.
Sağlık Bakanlığı onaylı Bingöl Kaplıca Termal Hotel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin (BİNKAP) bulunduğu beldeye yerli ve yabancı turistler ilgi gösteriyor.
Ortalama sıcaklığı 48 derece olan kaplıca sularının romatizma, kalp ve kadın hastalıkları ile kan dolaşımına iyi geldiği belirtiliyor. Suyun içilmesi halinde idrar yolları ve böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olduğuna inanılıyor.
Bingöl'de Göynük Hacıyan, Kığı Hapur, Hozavit Kaplıcası, Hasköy ve Yedisu İkievler bölgelerindeki termal kaynakların kullanımı için tesis bulunmuyor.
GURBETÇİLER İLGİ GÖSTERİYOR
Kars'ın Akyaka ve Susuz ilçelerindeki termal kaynaklar da yeterince değerlendirilemiyor. İki ilçedeki termal kaynaklar, sadece yaz aylarında kullanılıyor. Bu kaplıcaların suyunun romatizma, sinir ve deri hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
Erzincan'da merkeze 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve 30 yıldır hizmet veren kaplıcalara özellikle gurbetçiler ilgi gösteriyor.
Erzincan Belediyesi yetkilileri, küresel ısınmadan dolayı birçok yerde suların azaldığını, kaplıca sularının ise arttığını ifade ettiler.
Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Dedebağ köyündeki romatizmal hastalıklara, kırık-çıkıklara ve kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtilen kaplıcanın suyunda azalma olmadığı belirtildi.
Tunceli'ye 4 kilometre uzaklıktaki Sütlüce, Nazımiye ilçesine bağlı Aşağı Doluca kaplıcaları ile Pülümür ilçesi Karaderbent ve Tunceli-Ovacık kara yolunda bulunan kaplıcaların sularında da bu yıl azalma görülmediği bildirildi.
DÜNYADA 7.SIRADA
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan ve dünyadaki şifalı sular arasında 7. sırada yer alan kaplıcalarda, küresel ısınmaya bağlı sıcaklık artışı yaşandığı bildirildi.
Belediye Başkanı Seyfettin Yaşlı, ilçeye 7 kilometre uzaklıkta, Murat Nehri kıyısında bulunan Davut, Yılanlı ve Köprü kaplıcalarının belediye bünyesinde hizmet verdiğini belirtti.
Belediye Başkanı Yaşlı, kaplıcaların cilt hastalığı, sinir buhranları, mide, bağırsak, böbrek rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, solunum yolu rahatsızlıkları, romatizma ve siyatik için şifa kaynağı olduğunu söyledi.
Kaplıcalarda küresel ısınmaya bağlı sıcaklık artışı yaşandığını ifade eden Yaşlı, şöyle konuştu:
''Kaplıcalarda önceki yıllarda su sıcaklığı 80-85 derece olarak ölçülüyordu. Bu yıl küresel ısınmanın da etkisiyle sıcaklığının 95-100 derece arasında seyrettiğini gördük. Kaplıca suyunda hem buharlaşma hem de ısınmanın etkisiyle gözle görülür eksilme var. Ancak sudaki azalma kaplıca turizmini etkileyecek boyutta değil.''
İlçedeki bazı tapulu arazilerde de kaplıcalar ortaya çıktığını bildiren Yaşlı, arazi sahiplerinin İl Özel İdaresinden aldığı izinle bu kaplıcaların da turizme kazandırıldığını sözlerine ekledi.
ELAZIĞ GOLAN KAPLICALARI
Elazığ'ın Karakoçan ilçesine bağlı Yoğunağaç köyü mevkisindeki Golan Kaplıcaları, suyunun sıcaklığının 43 derece olması dolayısıyla özellikle romatizmal rahatsızlıkları bulunanlar tarafından tercih ediliyor.
Malatya'da bulunan İspendere Kaplıcası'nın suyu bağırsak, karaciğer ve safra yolları hastalıklarına iyi geliyor, Balaban Kaplıcası'nın çamur banyosu ise cildi gençleştiriyor.
Merkeze yakın Aşağı İspendere köyündeki İspendere Kaplıcaları'nın suyu mide, bağırsak, karaciğer ve safra yolları hastalıklarına iyi geliyor. Su, yumuşatıcı özelliğe de sahip.
Darende ilçesine bağlı Balaban beldesinde bulunan Balaban Kaplıcası'nın suyunun şeker, astım, böbrek, karaciğer ve safra yolları rahatsızlıklarına iyi geldiği, çamur banyosunun ise cildi gençleştirdiği ifade ediliyor.
Çamur banyosu, romatizma hastalıklarını iyileştirmede de etkili oluyor.
GÜNEYDOĞU ANADOLU
Şanlıurfa'da, Harran Ovası'nda, sulama kuyusu açmak isteyen bir çiftçi tarafından Karaali köyünde birkaç yıl önce sondaj çalışması sırasında gün yüzüne çıkarılan sıcak suyun kükürt, flüorür ve mineral maddeler içerdiğinin belirlenmesi üzerine Şanlıurfa Valiliği, bölgede apart otel ve alışveriş merkezi inşa ettirerek termal kaplıcayı özel bir şirket aracılığıyla işletmeye açtı.
İlk dönemlerde yalnızca Şanlıurfa ve ilçelerinden vatandaşların ilgi gösterdiği Karaali Kaplıcaları, Sağlık Bakanlığından ruhsat alınmasının ardından çevre illerden hafta sonları düzenlenen turlarla, pek çok kişinin uğrak yeri haline geldi.
Karaali Kaplıcaları İşletme Müdürü Mehmet İnan, 49 derece olan kaplıca suyuna özellikle romatizmal ve deri hastalıkları ile nörolojik rahatsızlıkları bulunan vatandaşların ilgi gösterdiğini söyledi.
16.YÜZYILDAN BERİ KULLANILIYOR
Diyarbakır'ın Çermik ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Akdağ, 2 bölümden oluşan Çermik Kaplıcaları'nda saniyede 50 litre sıcak su aktığını belirterek, bu kaplıcaların 16. yüzyıldan bu yana kullanıldığını söyledi.
Akdağ, ''Kaplıca için ilçemize her yıl yaklaşık 250 bin kişi geliyor. Kaplıcalar ilçemize yıllık yaklaşık 5 milyon YTL katkı sağlıyor. İlçemizin en büyük gelir kaynağı kaplıca turizmidir. Kaplıcanın termal banyo haline getirilmesi için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunduk'' dedi.
Akdağ, Çermik Kaplıcaları'nın suyundan iltihaplı romatizma, kadın hastalıkları, üst teneffüs yolları ve deri hastalıklarının tedavisinde faydalanıldığını kaydetti.
Siirt-Eruh yolunun 25. kilometresindeki Botan Çayı kıyısındaki Sağlarca (Billoris) Kaplıcası, bir mağarada buluyor. 36 derece sıcaklıktaki kaplıcanın suyu romatizma, deri, solunum yolları, kadın, sinir ve kas yorgunluğu hastalıklarının tedavisinde etkili oluyor.
Kışlacık köyü yakınlarındaki Lif Kaplıcası'nın suyunun da romatizma ve solunum yolları rahatsızlıklarını giderdiği belirtiliyor.
Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinden geçen Dicle Irmağı'nın kenarında bulunan Hista Kaplıcası'nın ısısı 60 derece olan suyu, romatizma ve kadın hastalıklarının tedavisine iyi geliyor. Kaplıcada, 2 Türk hamamı bulunuyor.
Beytüşşebap ilçesine bağlı Ilıcak köyündeki Zümrüt Kaplıcaları'nın suyu ise 40 derece sıcaklıkta olup cilt ve kadın hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde etkili oluyor.
Mardin'in Dargeçit ilçesi yakınlarında bulunan Ilıksu (Germiab) Kaplıcası'nın 40 derece sıcaklıktaki suyu, romatizma ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.