DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İLLERİNDE SU YATIRIMI BİRİNCİ PLANDA
ERZURUM PALANDÖKEN’LE BÖLGEDE ÖNCÜ
Türkiye genelinde su kaynaklarının azalması ve yaşanan kuraklık, belediyeler tarafından hazırlanan içme suyu projelerinin önemini daha da artırdı. Doğu Anadolu Bölgesi illerinde içme suyu sıkıntısı bulunmuyor. Buna rağmen başta Erzurum olmak üzere bölge illerinde uzun vadeye yönelik olarak içme suyu yatırımları da sürdürülüyor. Doğu Anadolu Bölgesindeki Belediyeler, olası kuraklığa karşı mevcutlarının korunmasının yanı sıra ek su kaynaklarını da değerlendiriyorlar.
Bölgede en büyük su yatırımını yapan il ise Palandöken içme suyu barajıyla Erzurum.
İçme suyu hatlarındaki kaçakların önüne geçilmesi ve daha sağlıklı hale getirilmesi için çalışma yürüten, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nün hedefi Palandöken Barajını öncelikli olarak devreye sokmak ve kentte içme suyu şebekesi güncelleştirme çalışmalarını sürdürmek olarak açıklandı.
ERZURUM'DA PALANDÖKEN BARAJ PROJESİ
Erzurum'da Palandöken Baraj projesi ile şehrin 25 yıllık su ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Vahit Kılınboz, kentte su sıkıntısı çekilmediğini belirtti.
Erzurum'un içme suyunun yüzde 95'inin açılan kuyulardan sağlandığını ifade eden Kılınboz, şöyle konuştu:
''Erzurum'da her yere 24 saat su verilemiyor. Bu sorunun giderilmesi için DSİ ile birlikte Palandöken Barajı projesini yürütüyoruz. İçme suyu sağlanması için yapılan barajın inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Projenin tamamlanmasıyla her yere 24 saat su vereceğiz.''
TUNCELİ'DE SU ŞEBEKESİ YENİLEME PROJESİ-
Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, su şebekesinin yenilenmesine ilişkin Tunceli İçme Suyu Projesi'nin yüzde 90'ının AB fonlarından, geri kalanının ise belediye kaynaklarından karşılanacağını belirtti. Abdil, ''Proje kapsamında İnönü, Esentepe ve Alibaba mahallesine yeni şebeke hattı döşenecek. Proje ile birlikte 700 metreküp, 500 metreküp, 100 metreküp su servis depoları, 10 metreküp maslak, 2 adet terfi merkezi ve yaklaşık 33 kilometre şebeke yapılacak. 4 kilometrelik asbestli borudan oluşan şebeke hattı da değiştirilecek'' dedi. Öte yandan, DSİ tarafından Tunceli'de açılan 2 sondaj kuyusundan çıkan suyun Tunceli'nin 25 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı belirtildi.
IĞDIR'DA YIL SONUNA KADAR İKİ KUYU DAHA AÇILACAK
Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, yılın ilk yarısında açtıkları 2 su kuyusunun saniyede 55 litre su üretme kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Aras, ''Iğdır da su konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Yıl sonuna kadar 2 içme suyu kuyusu daha açacağız'' diye konuştu.
Aras, Ünlendi Barajı'ndaki suyun Iğdır'a getirilmesi konusunda çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
ERZİNCAN'DA ŞEBEKE YENİLENİYOR
Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, yaptığı açıklamada, hazırlanan içme suyu projesinin AB fonlarına kabul edilmesiyle başlayan çalışma kapsamında, yıl sonuna kadar şehrin büyük bölümüne şebekeli içme suyu bağlanacağını belirtti.
İçme suyu projesinin 2 aşamalı yapılacağını kaydeden Buyruk, ''İlk olarak Beytahtı Projesi'ni tamamlayacağız. Bu proje ile şebekenin yüzde 17'sini yenileyeceğiz. Daha sonra yapımına başlayacağımız Cansuyu Projesi ile şebekenin yüzde 83'lük bölümü yenilenecek'' diye konuştu.
MUŞ'TA ŞEBEKE YENİLEME ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK
Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, yaptığı açıklamada, merkeze 7 ve 8 kilometre uzaklıkta açılan kuyulardan çelik borularla getirilen suyun klorlanıp, dinlendirildikten şehre verildiğini anlattı.
Dede, ''Muş merkeze bağlı 13 mahallenin su ihtiyacı Muş-Bitlis karayolundaki şeker fabrikası mevkisinde açılan kuyulardan sağlanıyor. Şebekelerin eski olmasından dolayı dağıtım konusunda bazen sıkıntı yaşıyoruz'' dedi.
ARDAHAN'DA ŞEBEKE YENİLENDİ
Ardahan Belediye Başkanı Mikail Kayatürk, su şebekesinin yenilenmesine yönelik yaptıkları çalışmaları bir ay önce tamamladıklarını belirtti.
11 milyon YTL'ye mal olan proje ile tüm şehre kaynak suyunu daha sağlıklı ve hızlı vermeye başladıklarını ifade eden Kayatürk, ''Ardahan'ın 40 yıllık verimli olmayan eski şebekesini tamamen yeniledik. Sınırlarımız içindeki tüm yerlere kaynak suyu veriyoruz'' diye konuştu.
KARS, ÇALIŞMALARI BİTİRDİ
Kars Belediyesi tarafından yapılan içme suyu çalışmalarının 2004 yılında tamamlandığı ifade edildi. Kars Belediyesi Su işleri Müdürü Kutfettin Çelebi, 2004'te yapılan Çerme İçme Suyu Projesi ile şehrin içme suyu ihtiyacının karşılandığını söyledi. DSİ ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında 21 kilometrelik isale hattından suyun Kars'a getirildiğini belirten Çelebi, suyun çeşitli işlemlerden geçtikten sonra şehre dağıtıldığını sözlerine ekledi.
MALATYA'DAKİ ÇALIŞMALAR...
Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Müdürü Oktay Özelçi, kaçak ve kayıpların önlenmesi halinde mevcut su kaynağının 2014 yılına kadar yeteceğini açıkladı.
Kentin suyunun Gündüzbey beldesinin Kozluk mevkisinden geldiğini ve rezervlerin yeterli olduğunu belirten Özelçi, ''Uzun yıllar kuraklık olmaz ve nüfus artış hızı aynı oranda kalırsa Malatya'nın suyu nüfus bir milyon olana kadar yani 2032 yılına kadar yetecek'' diye konuştu.
Kentin suyunun 2032 yılında bitmesi halinde Çat Barajı'ndan su alınabileceğini belirten Özelçi, ''Kaptaj'daki su nüfus artış hızı daha fazla olması halinde biterse, Çat Barajı'ndaki suyu arıtma tesisi ile projelendirip Kaptaj'a dahil edeceğiz'' dedi.