DOÇ. DR. KASIM:
"SOYKIRIM İDDİALARINI İSPAT EDEMEDİLER"
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamer Kasım, Birinci Dünya savaşı yıllarında İstanbul'u işgal eden İngilizlerin, devletin tüm imkanları ellerindeyken bile Ermeni soykırımı iddialarını ispat edemediklerini belirtti.
Kasım, Ermeni soykırımı olmadığı gibi soykırımın varlığına işaret edebilecek delil de bulunmadığını ifade etti.
TARİHİ GERÇEKLERDEN KAÇTILAR
Doç. Dr. Kasım, şunları söyledi: ''Birinci Dünya Savaşı bitti, Osmanlı yenildi, İstanbul işgal edildi. İngilizler, Ermeni olayları sırasında iş başında olan Osmanlı hanedanı mensuplarını cezalandırmak istiyordu. İşgal ettikleri başkentte, imparatorluğun bütün arşivleri ellerindeydi, her türlü delile rahatlıkla ulaşabilirlerdi. İşgalciler, imparatorluğun ileri gelenlerini, Ermeni olaylarıyla ilgili olarak suçlamak istediler ve Malta adasına sürgün ettiler. Bu insanlar yargılandılar, suçsuz bulundular. Hatta İngilizler bu konuda ABD'den de yardım istedi. Bundan anlıyoruz ki işgalci güçler bile devletin her türlü imkanı ellerinde olmasına rağmen, soykırım iddialarını kanıtlamayı isterken bunu yapamadılar. Niye bu zamana kadar Ermeniler bunu uluslararası yargıya taşımıyorlar, işte bu yüzden.''
ERMENİLER ARAŞTIRMA YAPILMASINDAN KAÇIYORLAR
2001-2003 arasında ASAM Ermeni Araştırmaları Enstitüsünde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Doç. Dr. Kasım, Türkiye'nin ''arşivlerimiz açık, gelin araştırma yapın'' çağrısının, Ermeni lobisini çok zorladığını belirterek, ''Niye Ermeniler bunun araştırılmasını istemiyorlar? Ermeniler 'soykırım bir gerçektir' diyorlar, tartışılmasını da istemiyorlar. Çünkü tartışılırsa gerçek olarak kabul ettikleri şeyin tartışılır hale gelmesinin ellerini zayıflatacağını düşünüyorlar. Kafalarda hatta bazı Ermenilerin de kafalarında soru işareti oluşur diye tartışılmasını istemiyorlar'' dedi.
''ASIL AMAÇ, BM KARARI HALİNE DÖNÜŞTÜREBİLMEK''
Soykırım kavramının iyi irdelenmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kamer Kasım, 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Suçlarının Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme'ye göre ortada objektif ve subjektif unsurların bulunması gerektiğini anlattı.
''Osmanlının bir kusuru, kastı yok, ortada soykırım yok. Türkiye'nin eli çok güçlü. Ermeni tarafı bir karar çıkartabileceğine emin olsaydı bu zamana kadar uluslararası hukuku zorlardı'' diyen Kasım sözlerini şöyle tamamladı: ''Ermenilerin bir stratejisi vardı. 1973'te başlayıp 1984'te biten bir terör dönemi vardı. Terör dönemi, Orly kabusundan (Ermeni militanların 1983'te Paris'teki Orly Havaalanı'nda gerçekleştirdikleri, 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı) sonra bitmek zorunda kaldı. Çünkü artık Fransa'nın da Ermenilere bakışı değişti. Bunun ardından taktik değiştirdiler, diğer ülkelerin parlamentolarında iddialarını kabul ettirmek istediler. Önce bunun dünyaya tanıtılmasını sağlamak, daha sonra Türkiye'nin tanımasını temin etmek, ardından tazminat ve toprak talebini yani ''4 T'' stratejisini uyguluyorlar. Şu anda ulusal parlamentolarda kabul ettirme yolunu izliyorlar. Lobinin asıl amacı bunu BM kararı haline dönüştürebilmek. Bazı ülkelere kabul ettirme konusunda sorun yaşıyorlar. Türkiye'nin ikili ilişkilerinin bozuk olduğu ülkelerde ve Avrupa'da Ermenilerin yoğun olduğu yerlerde başarı elde edebiliyorlar. Nitekim Avrupa'da en fazla Ermeni nüfusun bulunduğu Fransa'da 2001'de parlamentodan tek cümlelik karar çıkarttırabilmişlerdi. Şimdi de soykırımı reddedenlere ceza verilmesini içeren bir karar çıktı ama onay aşamasında.''