DİLİNİ, ELİNİ, BELİNİ TUTMAK DA ORUÇTUR
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, ''bazı şeylere bağımlılığı olanların oruç tuttukları zaman sinirli, agresif olduklarını'' belirterek, ''Oysa oruç onların bu hallerini tutmalarıdır. Sadece yemek yememek değil dilini, elini, belini tutmak da oruçtur. Aksi halde sabahtan akşama kadar aç kalmanın çok bir faydası olmaz'' dedi.
ORUCUN FAYDALARI TARTIŞILAMAZ
Prof. Dr. Yeprem, orucun, beden sıhhati yanında ruh sağlığının geliştirilmesi açısından da çok önemli olduğunu söyledi.
Bazı vatandaşların oruç tuttukları zaman sinirli olabildiklerini ifade eden Yeprem, ''Bazı alışkanlıklarını frenlemek zorunda kalan kişinin öfkeli, sinirli olması belki biyolojik, belki tıbbi bir olaydır. Ama bunun da insan iradesiyle giderilmesi lazım. Yani bir sigara tiryakisinin ben oruçluyum diye herkesi haşlaması, ortalığı kasıp kavurması oruçlu için mazur görülmez'' dedi.
ORUÇ BİLİNÇ GEREKTİRİR
Orucun bir anlamda bu halleri gidermek için de yapılan bir ibadet olduğunu kaydeden Yeprem, sinirli olan kişinin bu durumunu gidermeye çalışmasının da orucun bir parçası olduğunu söyledi.
Yeprem, ''Oruçlunun 'ben oruçluyum, tabii böyle davranacağım' şeklindeki bir davranışını normal kabul etmek mümkün değil. Oruç pek çok anlamda nefse de hakim olmaktır. Arapça 'İmsak' kelimesi ''kendini tutmaya başlamak'' anlamına gelir. Oruç anlamındaki 'Savm' kelimesinin de bir başka anlamı kendini, dilini tutmaktır'' diye konuştu.