Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), din görevlilerinin eğitilmesi ve imamlarla öğretmenlerin kaynaştırılması noktasında ilginç bir çalışmaya imzasını attı. Birbirinden ayrı konuların işlendiği 120 Yeşilçam yapımı sinema filmlerini incelemeye alan Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, ilginç sonuçlara ulaştı.
TÜRK SİNEMASINDA İMAMLARIN ÜSTLENDİĞİ GÖREV
Erzurum’daki din görevlilerinin hizmet içi eğitim seminerine katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, imam ve öğretmen ilişkilerini geliştirme amacıyla 120 Yeşilçam yapımı sinema filmini inceleme altına aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Mehmet Görmez, konusu savaş ve kahramanlık olan filmlerde, imamların ve din görevlilerinin üstlendiği rollerin hep kahramanlık düzeyinde olduğunu belirterek, “Hepimiz biliyoruz ki, İstiklal mücadelesinde din adamlarına çok büyük görevler düşmüştür.” diyerek, bunun tam tersi kompozisyonların işlendiği yapımların da bulunduğunu dile getirdi.
İMAMLIĞIN ÖZÜYLE ÖRTÜŞMEYEN GÖRÜNTÜLER
Konusu aydınlanma ve çağdaşlık olan sinema filmlerinde ise, öğretmenin imama, imamın da öğretmene karşı rollere büründürüldüğüne vurgu yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Filmde, öğretmenin savunduğu şeylerin imam karşısında duruyor; imamın doğruları öğretmene ters düşüyor. Filmlerde bu tür kompozisyonlara da sıklıkla rastladık. Mesela ‘Vurun Kahpeye’ isimli film, din görevlisi ve öğretmen tezatlığının görüldüğü yapımlar arasındadır.” diye konuştu.
İMAMHATİPLER TOPLUMUN AYDINLIK YÜZÜ
İşi eğitim ve öğretim olan öğretmenlerin, din görevlilerinden farklı bir amaç için hizmet etmediklerini, her iki meslek mensubunun da, ilim tahsilini amaç edindiğini vurgulayan Görmez, “Bir öğretmenin yüklenmiş olduğu sorumluluk ve bu mesleğin kutsiyeti, ‘öğreten’ olmaları açısından dinimizce önemli kabul edilmiştir. İmamlar ve din adamları da öyledir. Onlar da önder olmaları ve yine öğretmenler gibi öğretmeleri nedeniyle, aynı amacın unsurlarıdırlar. Fakat bu güzellikler, maalesef sinema filmlerinde hep birbirlerinin karşısına dikilmişlerdir.” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütmekteki amaçlarının, din görevlileri ve öğretmenlerin, toplumun doğru bilgilendirilmesi ve yetiştirilmesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Görmez, “Köy ve mahallelerdeki imamlarla öğretmenlerin bir arada ve uyum içerisinde topluma önderlik etmelerini bu yüzden önemsiyoruz.” dedi,