DAİB İhracatın sorunlarını analiz etti
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Efendioğlu, doğuda ihracatçının sorunlarını değerlendirdi.
DAİB Başkanı Hüseyin Efendioğlu, ihracatın sorunlarını ve çözüm önerilerini açıkladı.
Komşu ve çevre ülkelerle ticaretin geliştirilmesine yönelik yoğun çalışmalar sonucunda 2004 yılında ihracatın yüzde 95 arttığını belirten Efendioğlu, “ 2005 yılında Ocak ile Mart ayları içerisinde 202 milyon 172 bin 151 dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş olup, 2004 yılının aynı aylarına göre yüzde 53 artmıştır. Ülkemizde bazı komşu ülkeler arasında geçmişte olduğu gibi bugünde çeşitli sorunlar yaşanmaya devam etmektedir” dedi.
ULAŞIM SORUNU AŞILMALI
Komşumuz olan ülkelerle yaşanan siyasi sorunlara rağmen bazı komşularımızla, ticari ilişkilerimiz normal düzeylerde yürütüldüğünü belirten Efendioğlu, “Bazı komşu ülkelerimizle konan ticari yasaklamalar nedeniyle Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’ne ülkelerine ulaşımda büyük problemler yaşanmakta bunun sonucunda Bölgemizin Türk Cumhuriyetleri ile olan dış ticareti olumsuz yönde etkilemektedir. Komşu ülkelerle olan ticaretin artırılması için sınır ticaret merkezleri projesi geliştirilmiştir. Bu sorunların aşılması için tarım ve sanayi ürünlerinin muayene ve tahlilleri için ihtiyaç duyulan laboratuarlar kurulmalıdır. Sınır ticaret merkez kapsamında ithal edilen ürünler, il ihtiyacına göre değil de bölge ihtiyacı düşünülerek kotalar artırılmalıdır. Yolcu beraberinde getirilen eşyalardaki vergi muafiyet değerleri kadar sınır ticaret merkezi kapsamında yapılan ticaret içinde tanımladır. TCDD ‘nin ihracatçıya koyduğu yük engeli kaldırılmalıdır. Bazı illerde bulunan bankalarda kombiyo servislerinin bulunmaması sorunu, , teşviklerin yetersizliği ve özel fatura sorunudur. Söz konusu sorunlarını aşılmasını istiyoruz” dedi.
HEDEF 5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
İhracatta ki sorunların aşılması ile ihracat oranının 5 milyar doları bulacağını belirten
Efendioğlu, “ sorunların aşılması ile bölgemizden yapılan dış ticaret hacminin yaklaşık 5 milyar doları bulacağı, STM’ler kanalı ile yapılan dış ticaret hacmi artarak amacına ulaşacağı, bölgemizde atıl kapasite ile çalışan fabrikaların rantabl hale geleceği ve yeni sanayi kollarının gelişeceği, tarımsal üretimin artacağı, hayvancılığın gelişeceği, komşu ilişkilerle olan iyi ilişkilerimizin daha da artacağı ve böylece istihdam artarak işsizliğin önleneceği gibi bölgede refahında artacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.