ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
15 Nisan 2010 Perşembe - 04:13

Çocuklarda omurga problemine dikkat...

AYHAN ÖNCÜ(İHA) - Çocuklarda küçük yaşta sık rastlanan omurga problemlerinin erken tanı konulduğunda korse, fizyoterapi uygulamaları ve eğitim ile eğriliğin kontrol altına alınabileceği açıklandı.

Çocuklarda omurga problemine dikkat...

Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Zateri çocuklarda sıkça görülen omurga problemlerinin önemine dikkat çekerek, "Çocuklarda küçük yaşta sık rastlanan omurga problemleri erken tanı konulduğunda korse, fizyoterapi uygulamaları ve eğitim ile eğriliğin kontrol altına alınabilir. Fakat ilerlemiş eğrilikler cerrahi müdahale gerektirir. Bu nedenle bütün ailelerin 9-10 yaşlarında başlayan ve kızlarda biraz daha sık ve daha fazla ilerleme gösteren bu durum için bilgili olması, çocuklarının omurgasını ve duruşlarını kontrol etmeleri ve en ufak bir şüphede hekime başvurmaları gereklidir" dedi.
//"OMURGA PROBLEMLERİ 10 YAŞ CİVARINDA SIK ORTAYA ÇIKIYOR"
Skolyoz adı verilen omurganın 10 dereceden büyük sağa veya sola doğru sapmasının genellikle 10 yaş civarında sık rastlandığını ve nedeninin tam olarak bilinmeyen genetik özellik olabileceğini belirten Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Zateri, "Skolyoz ayrıca omurga tümörleri, nöromüsküler hastalıklar, bacak kısalığı ve travma gibi başka nedenlere bağlı da ortaya çıkabilir. Erken yaşta başlayan skolyozda ise neden omurga kemiklerindeki yapısal gelişim problemleridir ve bunlara konjenital skolyoz denir. Skolyoz kolay tanı konulamayıp gözden kaçırılabilir. Çünkü bu çocuklar genellikle sağlıklıdır, ağrı yoktur ve sadece eğriliğin derecesine bağlı vücut duruşunda değişiklik oluşur. Bir omuzun yukarda olması, kalçanın bir tarafa kayması, sırt veya belde bir kabarıklık ve çıkıntılı görünüm ve öne eğilmekle artan paket denilen kabarık görüntü ile tanı kolaylıkla konulur. Bu çocuklarda çekilen basit bir omurga grafisi ile tanı kesinleşir. Nadiren ileri vakalarda ağrı,solunum zorluğu ve aktivite problemi olabilir" dedi.
//"TEDAVİ EDİLMEYEN SKOLYOZDA EĞRİLİK KALICIDIR"
Omurga problemlerinin zamanında tedavi edilmemesi halinde kalıcı eğiriklere neden olabileceğini de belirten Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Zateri, "Adölasan idiyopatik skolyoz denen bu durum çocukların büyümesinin en hızlı olduğu dönemde ilk belirtilerini verir ve bu büyüme evresinde de ilerler. Özellikle kız çocuklarda ilk adetten sonraki 2 yıl skolyozda ilerlemenin en önemli evresidir. Bu ilerlemenin kimde ne kadar olacağına ilişkin kesin bir bilgi yoktur, bu nedenle skolyoz tanısı alan çocukların sık aralıklarla hekim tarafından takibi ve gerekli evrelerde önerilen tedavilerin sürdürülmesi ilerdeki şekil bozukluğunu kontrol altına almak için önemlidir. Tedavi edilmeyen skolyozda eğrilik kalıcıdır ve ileri eğrilik kozmetik ve zamanla diğer sorunlarla sakatlık nedeni olabilir" şeklinde konuştu.
//"SKOLYOZDA UYGUN VE EĞRİLİĞİ KONTROL EDECEK ÖZELLİKLERİ OLAN İYİ BİR KORSE İLE AÇI KONTROL ALTINA ALINIR"
Skolyozda tedavi eğriliğin derecesine, yapısına, çocuğun yaşına bağlı farklılıklar gösterdiğini de belirten Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Zateri, "Genel olarak gelişim çağında olan ve kemikleşmenin tamamlanmadığı çocuklarda 20-40 derece eğrilikte korse ve özel skolyoz rehabilitasyon programları ile başarılı sonuçlar alınır. 50 derece üzerinde kozmetik olarak problemli çocuklarda cerrahi tedavi gerekir. Skolyozda uygun ve eğriliği kontrol edecek özellikleri olan iyi bir korse ile açı kontrol altına alınır. Fakat korse mutlaka 23 saate yakın süre kullanılmalıdır. Bu nedenle çocuğun ve ailenin konu ile ilgili ciddi olarak eğitilmesi gerekir. İyi yapılmış fakat giyilmeyen bir korse veya etkili ve doğru olmayan uygun süre giyilen korse gibi durumlarda sonuç başarısız olacaktır. İyi korse uygulamaları ile skolyoz açısı kontrol edilir ve son zamanlardaki birçok çalışma korse tedavisi ile skolyoz açısının azaltıldığını göstermektedir. Aileler olarak mutlaka çocuğun soyunuk olarak duruş açısından gözlemeli, öne eğerek omurganın düz bir hatta olup olmadığına bakılmalı, eğer bir şüphe varsa çocuğun mutlaka bir fizik tedavi rehabilitasyon veya orteopedi uzmanına götürülmesi gerekir" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlardan kene uyarısı
AHMET AKBUĞA(İHA) - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon ...
TEMA’dan HES açılımı
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Halk arasında ‘Erozyon Dede’ olarak bilinen TEMA Vakfı ...
Erzurum Ovası’na “Mutlak Koruma”
DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığı Yeraltısuyu ...
 
Verimliliğin yolu iş güvenliğinden geçiyor
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü personeline; ...
“Alpin Çiçekleri” doğu turunda
BÜLENT MAVZER(İHA) – İlki Erzurum Atatürk üniversitesinde gerçekleştirilen ...
Tortum Çayı rafting alanı oldu
Erzurum’un Tortum ve Uzundere ilçelerinde rafting start aldı.
 
Randevu sistemine alışamadık
Orhan YILDIRIM/CİHAN/Sağlık Bakanlığı'nın Erzurum ve Kayseri'de başlattığı ...
Korkut’tan torunları için park istedi
AHMET AKBUĞA/İHA/Erzurum’da ilk kez bir belediye başkanını karşısında ...
Hıfzısıhha’dan yeni atılım
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erzurum’da keneler tarafından ısırılan vatandaşlar için, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva