Çarşılarda Ramazan bereketi
Gıda ve eğlence sektörleri Ramazan ayının ilk günlerinde, Erzurum’da en fazla iş yapan sektörler durumunda. Kasaplar,Fırınlar, Sebze ve meyve satıcıları, Ramazan ayından oldukça memnun olduklarını, işlerinin arttığını söyleyerek, “Ramazan bereketinin çarşı ve pazara hakim olduğu” görüşünü belirtiyorlar.
ESNAFIN YÜZÜ GÜLÜYOR
Yılın büyük bir bölümünde siftahsız işyeri kapattıklarını, durgunluğun etkisi yüzünden zorunlu ödemelerini de yapamadıklarını söyleyen esnaf, Ramazan ayında ciddi bir talep artışı olduğunu, bunun da esnafın yüzünü güldürdüğünü kaydediyorlar.
Sebze ve meyve satıcıları, Ramazan ayında Maydanoz, Limon, ıspanak, Turp ve havuç gibi sebzelere yoğun talep olduğunu, Domates ve salatalık fiyatlarının yüksek olması yüzünden talebin düşük olduğunu belirtiyorlar.
ET FİYATLARININ ARTMAMASI VATANDAŞI SEVİNDİRİYOR
Erzurum’da bu sebzelerin üretiminin mevsim sebebiyle durduğunu, talebin Akdeniz Bölgesinden karşılandığını söyleyen Sebze ve meyve satıcıları, Ramazan ayı sonuna kadar satışların yüksek düzeyde kalmasını umduklarını söylediler.
KASAPLAR İŞLERDEN MEMNUN
Ramazan ayında yüzü gülen diğer bir esnaf kesimi de kasaplar ve beyaz et satıcıları. Erzurum geleneksel iftar sofralarının değişmez yemeği olan yumurtalı kıyma için, kasapları uğrak yeri haline getiren vatandaşlar, et fiyatlarının artmamasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtiyorlar.
FIRINLARDA KUYRUKLAR UZADIKÇA UZUYOR
Marketlerde hazır satılmasına rağmen, Erzurum iftar sofralarının değişmez yemeği kadayıfı, vatandaş üretim yerinden taze almayı tercih edince, kadayıf üretilen imalathanelerde izdiham yaşanıyor. Özellikle iftara yakın saatlerde kadayıfçılar kalabalık müşteri kitlesine hizmet veriyorlar. Bu tip bir yoğunluk fırınlarda da yaşanıyor. İftar sofralarında taze ve sıcak ekmek bulundurmak isteyen vatandaşlar, saatlerce ekmek kuyruğunda bekliyorlar. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan bazı fırınlarda, Ramazan ayında talebi artan yumurtalı ve susamlı pideleri önceden hazırlayarak müşterilerine sunuyorlar.
Öte yandan Ramazan başında üç ekmek fiyatına pide satışı uygulaması durduruldu. Fırınlar Ramazan ayı’nın ikinci gününden itibaren pideleri iki ekmek boyutunda üretmeye başladılar.
NÖBETÇİ LOKANTALAR
Ramazan ayında, vatandaşın iftarını evinde açma eğilimi yüzünden Lokantacı esnafın işinde kısmi bir durgunluk yaşanıyor. Lokanta işletmecileri bu durgunluğu fırsat bilerek, işyerlerinde tadilat ve onarım çalışmalarını Ramazan ayında yapıyorlar. Bazı semtlerde yoğunlaşan Lokantalar, durgunluktan etkilenmemek için nöbetçi lokanta uygulamasını yapıyorlar.
Kentte Ramazan ayıyla birlikte kendisini gösteren piyasa canlılığında üniversite öğrencilerinin kente gelmesinin de katkısı büyük. Öğrenciler iftar saatlerinde şehirdeki lokantaların baş müşterisi durumundalar.
KAHVELERDE İĞNE ATSAN YERE DÜŞMÜYOR
Erzurum’da Ramazan ayında işlerin en canlı olduğu sektör eğlence sektörü. Sahura kadar kahvehanelerin açık kalması şeklindeki gelenek, oyunlu kahveleri de kapsayınca, iftarını açan gençler bu mekanları dolduruyorlar. Sahur vaktine kadar oyun oynayarak vakit geçiren vatandaşların durumu, Erzurum’da işsizlik gerçeğini de daha bariz biçimde ortaya koyuyor.
Kahvelerin sahura kadar açık kalması adetinin yanlış bir uygulama olduğu görüşünü taşıyan bir kısım vatandaş da, kahvehane alışkanlığının oluşmasında Ramazan aylarında sahura kadar bu işletmelerin açık kalmasının etkisi olduğunu, sigara gibi kötü alışkanlıkların da burada başladığı görüşünü savunuyorlar.