KOBİ KREDİLERİ İZLEME RAPORU
Hazine Müsteşarlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre Doğu Anadolu Bölgesinde 2006 döneminde 6 KOBİ Kredi kullandı. Bölgede kullanılan kredinin Türkiye toplamındaki payı yüzde 1.7 olarak gerçekleşti. Bölgenin toplam içindeki payı 1999-2006 döneminde ise yüzde 1.3 olarak ölçüldü.
SEKTÖREL DAĞILIM
Bölgelerin kendi içerisindeki sektörel dağılımı göz önüne alındığında, Doğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde sanayi sektörünün, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise enerji sektörünün ağırlıklı olarak kredi kullandığı ortaya çıktı,. Hizmetler sektöründe en fazla kredi ise Marmara Bölgesi’nin ardından Akdeniz Bölgesi’nde kullanıldı.
KREDİLERİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Kredi Sayısının Bölgeler Bazında Sektörlere Göre Dağılımı sonuçlarına göre 2006 bazında Doğu Anadolu Bölgesinde sanayi sektöründe 2, enerji sektöründe ise 4 KOBİ kredi kullandı.Bölge Kredi kullanan KOBİ sayısında bölgeler sıralamasında Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin ardından sonuncu oldu.
İŞLETME BÜYÜKLÜKLERİ
Kredi Sayısının Bölgeler Bazında İşletme Büyüklüğüne Göre Dağılımı sonuçları irdelendiğinde, Doğu Anadolu Bölgesinde kredi kullanan işletmelerin yüzde 66’lık diliminin 10 ile 49 işçi çalıştıran küçük işletmeler, yüzde 33’lük bölümünü ise 50 ile 250 işçi çalıştıran orta büyüklükteki işletmeler olduğu belirlendi. Bölgede 250 ve üzeri işçi çalıştıran büyük işletmeler ise kredi kullanmadı.
KOBİLERİN İSTİHDAM YAPISI VE DOĞU
2006 yılı KOBİ Kredileri İzleme Raporu Kredi Kullanan İşletmelerin İstihdam Yapısındaki Gelişmeler ve Bölgelere Göre Dağılım bölümünde: “ 2006 yılında, kredi kullanan KOBİ’lerin dönem başı ve dönem sonu istihdam rakamlarına göre çalıştırılan kişi sayısı en fazla Marmara Bölgesi’ndedir. Bu durum kullandırılan kredilerin yoğunlukla Marmara Bölgesi’nde olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan, istihdam artışları incelendiğinde Karadeniz, Akdeniz ve Ege Bölgeleri ortalama istihdam artış oranının üzerinde bir performans gösterirken, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgeleri’nde istihdam artış performansının ortalama istihdam artış oranının gerisinde kaldığı görülmektedir.” tespitine yer verildi.