Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe gününün Dünya Böbrek Günü olarak kutlandığını hatırlatan Girgin, böbreklerin önemi, böbreklerin korunması için neler yapılması gerektiği, böbrekler çalışmadığı zaman nasıl tedavi görüleceği ve ilk bulguların neler olacağı gibi konularda bilgiler verdi. Türkiye’de yaklaşık 45 bin diyaliz hastası bulunduğunu belirten Uzman Dr. Girgin, kronik böbrek hastalığının Türkiye’de ve dünyada giderek arttığını, 2015 yılında Türkiye’de diyaliz hastası sayısının 100 bine yaklaşmasının beklendiğini ifade etti. Kronik böbrek hastalığının giderek arttığı gerçeğinden hareketle, bu ve benzeri günlerin toplumda sağlık bilincini artırmaya yönelik önemli katkılar sağlayacağını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Girgin, “Sıvı kaybı, bazı ilaçlar, yaygın enfeksiyon ve ağır yaralanmalar akut böbrek yetmezliğine, şeker, yüksek tansiyon ve üriner sistem taş hastalıkları da, kronik böbrek yetmezliğine neden olabilir. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı olanlar ve böbrek taşı hikayesi bulunanlar, risk altındadır. Hastalara böbrek yetmezliği tanısı, çoğu zaman belirgin bulguları olmadığından dolayı tesadüfen veya başka nedenlerle doktora gittiklerinde konulmaktadır.” diye konuştu.
//“HER İNSAN GÜNDE BİN 600 İLE 2 BİN 400 MİLİLİTRE SU TÜKETMELİ”
Vücutta şişlik, tansiyon yüksekliği, idrar miktarında azalma veya artma, gece idrara çıkma, sık idrar yapma, ağrılı idrar yapma, idrardan kan gelmesi ve renk değişikliği, bel, yan ve kasık ağrılarının böbrek rahatsızlığının belirtileri olduğunu ifade eden Alparslan Girgin, kan basıncı ölçümü, iyi bir muayene, tam idrar tetkiki ve kan biyokimyası ile böbrek hastalığının anlaşılabileceğini kaydetti.
Erken teşhis ve tedavi ile gerekli önlemler alındığı takdirde böbrek yetmezliğinin ilerlemesinin yavaşlatılabileceğini veya durdurulabileceğine dikkat çeken Girgin, böylece son dönem böbrek yetmezliğine ulaşacak hasta sayısının azaltılabileceğini söyledi. Sağlıklı her insanın, günde bin 600 ile 2 bin 400 mililitre arasında su tüketmesi gerektiğini vurgulayan Girgin, su ihtiyacının, günlük aktivitelere göre artabileceği gibi, azalmasının da söz konusu olacağını kaydetti. Erzurum’da ve bölgede görülen böbrek yetmezliği vakalarının büyük bir bölümüne, şeker hastalığının neden olduğunun bilindiğini anlatan Uzman Dr. Girgin, şeker hastalarına da, önemli bir uyarıda bulundu. Şeker hastalarının, her 3 ay ile 6 arasında mutlaka böbreklerini sağlık kontrolünden geçirmeleri çağrısında bulunan Girgin, ihmal edilebilecek bu kontrollerin, diyabet hastalarının böbrekleri ciddi tahribatlar meydana gelmesine neden olabileceğini ifade etti.
//BELİRLİ BİR YAŞTAN SONRA İDRAR HORMON TESTİ YAPTIRMALI
Ayrıca erkeklerde 45, kadınlarda da 55 yaşından sonra düzenli bir biçimde idrar hormon testleri yaptırılmasının büyük fayda doğuracağını anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alparslan Girgin, yine Erzurum’da bu çerçevede en sık görülen vakaların başında, idrar yollarının ve mesanenin iltihaplanmasının geldiğini belirtti. Girgin, “Halkımız maalesef böbrek konusunda çok ihmalkar davranıyor. Böbreklerinde herhangi bir ağrı olmadan ya da idrarının rengindeki değişikliği fark etmeden hiç kimse hastaneye gelip, böbreklerinin sağlık durumunu kontrol ettirmiyor. Halbuki erkenden konulacak tanı ve teşhis, hele hele böbrek gibi çok önemli bir organı kurtarma şansını artıracaktır. Bu nedenle halkımızın böbrekler konusunda çok daha duyarlı olmasını istiyoruz.” dedi.