//ÖĞRENCİLERE EĞİTİM
Beraberinde getirdiği görsel materyaller eşliğinde öğrencilere önemli uyarılarda bulunan Bünyamin Akbulut, depremden korunabilmek için sağlıklı yapılaşmanın en önemli faktör olduğunu vurgulayarak, “Şili’deki depremde yeni yapılmış çok sayıda bina enkaz yığınına dönerken, 1985 yılında yapılan binaların yıkılmadığını gördük. Demek oluyor ki, depremden dolayı meydana gelen can ve mal kayıplarında yapılaşma büyük rol oynuyor.” dedi. Akbulut, yerleşim alanlarının dolayısıyla nüfusun çoğunluğunun deprem bölgesinde bulunmasının, çarpık yapılaşma ve toplumun bu konuda yeterli bilince ve bilgiye sahip olmamasının, Türkiye’de meydana gelen depremlerde can ve mal kaybının büyük boyutlarda olmasına sebep olduğunu kaydetti.
//DEPREMDEN KORUNMA YOLLARI
Bir depremden en az zararla kurtulmak için kişilerin deprem eğitimi almasının çok önemli olduğunu vurgulayan AKUT Erzurum Temsilcisi Bünyamin Akbulut, depremden en az zararla kurtulabilmenin ön koşulunun, depreme ve onun meydana getirebileceği zararlara hazırlıklı olmak ve gerekli önlemleri önceden almak olduğunu belirtti. Akbulut, “Toplumumuz ne kadar hazırlıklı olursa; yaşanacak acılar da o kadar azalır. Doğal afetler konusunda bilgili ve hazırlıklı olmak, toplumlar açısından hayati bir konudur. Afete hazırlık konusunda toplumumuzda çok ciddi eksiklikler, hatta ölümcül yanlış bilgiler bulunuyor.” diye konuştu.
//DEPREM ÇANTASI HAYATA TUTUNABİLMEK İÇİN ÖNEMLİ…
Deprem için alınması gereken önlemlerden ikincisi ve yine en önemlisinin, evlerde sağlık ya da deprem çantası bulundurulması olduğunu dile getiren AKUT Temsilcisi Akbulut, bu çantada, su, bidon, battaniye, kuru gıda, pil, fener ve düdük bulundurulmasının şart olduğunu ifade etti. BU araç ve gereçlerin yaşama bağlanma ve umut demek olduğunu belirten Akbulut, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle iç içe yaşamak durumunda olduğunu, bu nedenle de bilinçli olmanın büyük bir gereklilik halini aldığını söyledi.
//AKUT OPERASYONLARI
Konuşmasında AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgiler de aktaran Bünyamin Akbulut, Gölcük depreminin ardından kurulan AKUT’un, bugüne kadar bin 25 operasyona katıldığını, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında meydana gelen deprem ve sel gibi doğal afetlerin hemen ardından ilgili bölgelere ulaştığını vurgulayarak, Haiti ve Şili’nin de bu bölgelere dahil olduğunu anlattı. AKUT’un, arama ve kurtarma çalışmaları dışında toplumun eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi yönünde de faaliyetler gösterdiğini kaydeden Akbulut, “Erzurum’da binicilik eğitimleri, dağcılık ve tırmanış eğitimleri, huzur evlerini ziyaretler ve yardımlar, hayatı idame eğitimleri, kaya tırmanışı ve kampçılık eğitimi, kayak eğitimi gibi birçok etkinlik gerçekleştirdik. Çalışmalarımız bundan sonra da tüm hızıyla devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından Edebiyat Fakültesi’nde AKUT’un görev aldığı bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarından kesitlerin bulunduğu fotoğraf sergisi açıldı.