ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Muş’ta kar altında evlat nöbeti
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
Erzurum TDP öğrencilerle buluştu
İl Jandarmadan krizlere müdahale tatbikatı
İl Jandarmadan krizlere müdahale tatbikatı
HABERLER>EĞİTİM
27 Haziran 2009 Cumartesi - 06:36

“Bıyıkoğlu yüreğimizde yaşıyor”

Samet ÖZÜNAL/Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nin ithaf edildiği, Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu , Atatürk Üniversitesi’nde ilklere imza atan bir rektör olarak gönüllerde yaşıyor. 1969 yılında Rektörlüğe atanan Prof. Dr. Bıyıkoğlu’nun, görev başında kaldığı 7 yıl boyunca yaptığı hizmetler, hala dilden dile dolaşıyor.

“Bıyıkoğlu yüreğimizde yaşıyor”

 Bu yıl 6’ıncısı yapılan Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nin ithaf edildiği, Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun, Atatürk Üniversitesi’nde ilklere imza atan bir rektör olduğu öğrenildi. 17 Ekim 1969 yılında Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun, görev başında kaldığı 7 yıl boyunca yaptığı hizmetler, bugün bile dilden dile dolaşıyor.
A.Ü. CAMİSİNİ YAPAN REKTÖR
ABD ve Almanya’da yaptığı araştırmalarla adını bilim dünyasına duyuran Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, Erzurum’dan yurt dışına ilk kez akademisyen gönderen rektör ünvanını alırken, çeşitli baskılara rağmen Üniversite Camii’nin yaptırılması da, yine Bıyıkoğlu dönemine rastlıyor. Başarılı bir Ziraat Mühendisi olan Bıyıkoğlu’nun, Ziraat Fakültesi’nde görev yaptığı dönemde, derslerinin büyük bir bölümünü köylerde, öğrencileri ve çiftçilerle birlikte işlediği aktarılırken, rektörlüğü döneminde ise, “Köy-Üniversite İşbirliği” projesini uygulayarak, bilimin kapılarını tarım ve hayvancılık sektörlerine açtığı kaydedildi.
YURT DIŞINA AKADEMİSYEN GÖNDEREN İLK REKTÖR, OLDU…
Rektörlerin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanarak atandığı dönemlerde, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr Kemal Bıyıkoğlu, Türkiye’de ‘özerk üniversite sistemi’ne geçişle birlikte seçilen ilk rektör oldu. 17 Ekim 1969 yılında Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne seçilen Bıyıkoğlu, bu görevinden önce Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanlığı ve bir süre de, İşletme Fakültesi Dekanlığı yaptı. Atatürk Üniversitesi’nin şekillenmesinde önemli bir payı bulunan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, Erzurum’dan yurt dışına akademisyen gönderen ‘ilk rektör’ olurken, Cumhuriyet’in 50’inci kuruluş yıldönümüne ait bütün yayınların da, yine Bıyıkoğlu döneminde kazanıldığı bildirildi.
ÜNİVERSİTENİN KAPILARINI HALKA AÇTI
Atatürk Üniversitesi’nin, yerleşkesi içine kapanıp kalması yerine, halka inmesi ve bilimin paylaşılması gerektiği görüşünü savunan Rektör Bıyıkoğlu, Atatürk’ün; “Köylü, milletin efendisidir.” sözünden hareketle, “Köy-Üniversite İşbirliği” projesini ortaya koydu. Üniversitenin kapılarını çiftçiye açan Prof. Dr. Bıyıkoğlu, Ziraat Fakültesi’nde verilen eğitimlerde uygulamaya daha çok ağırlık verilmesini sağlayarak, öğrencileri köylüyle, köylüyü de, bilimle buluşturdu. Üniversitede birçok fakülte, yüksekokul ve enstitü kurulmasında önemli atılımları bulunan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, ‘üniversite yerleşkesine cami yaptırma’ fikrini, Türkiye’nin gündemine getiren ilk rektör oldu.
Erzurum Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yaptırılan caminin hem fikir babası, hem de temelini atan isim olan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, caminin temel atma törenine, Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’ı da çağırdı. Dini değerlere olan bağlılığının yanında, milliyetçi ve vatanperver özellikleriyle tanınan Bıyıkoğlu’nun dönemi, bugün bile dilden dile dolaşıyor.
ARAS, BIYIKOĞLU’NU ANLATTI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun rektörlük görevini yürüttüğü dönem için, “Atatürk Üniversitesi’nin Yükselme Dönemi” yakıştırmasında bulunurken, Bıyıkoğlu ile ilgili çarpıcı aktarımlarda da bulunuyor.
Prof. Dr. Aras, Bıyıkoğlu dönemi için şöyle diyor: “…Yükselme devrinde idare Merhum Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu'nun şefkatli ve becerikli ellerine geçti. Gençti, enerjikti, öz be öz Anadolu çocuğuydu, tüm kalıbıyla mertlik, yiğitlik abidesiydi. Tüm şimşekleri göğüsleyerek ilk olarak imam Hatipleri Üniversiteye almıştı. Yine ilk olarak “İslamî İlimler” isminde bir Fakülte kurdu. Hocamız, köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir gezerek halkı aydınlatıyordu. Üniversite Camii, Halıcılık Enstitüsü O’nun zamanında kurulmuştu. Hatta Caminin temeli atılırken devrin Bayındırlık Bakanının; ‘Temele mani olunuz’ şeklindeki telkinini görmezlikten gelme cesaretini göstermişti. Kurmuş olduğu Yetiştiriciler Birliği ile Bölgede Esmer İsviçre (montofon) sığır ırkını yaygınlaştırmıştı. Şiddetli tenkitlere aldırmadan Doğu Anadolu Liselerinden mezun olup ilk üç dereceye girenleri Üniversiteye imtihansız almıştı. Böylece çokça hemşerimizin doktor olduğunu bilirim…”  
KONUKÇU: MERHUM HOCAMIZ, ERZURUM İÇİN ÇOK ÇABALADI
Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu ile ilgili görüşlerini aktaran bir başka öğretim üyesi ise, tanınmış tarih profesörü Enver Konukçu oldu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, “O, her şeyini Erzurum ve Atatürk Üniversitesi için verdi.” dediği Merhum Prof. Dr. Bıyıkoğlu hakkında şunları söyledi: “Eski Rektörümüz Kemal Bıyıkoğlu, üstün bir insandı. her şeyini Erzurum ve Üniversite için verdi. Özerk üniversiteyi bize kazandıran, kendisidir. ŞU anda sosyal hayat içinde gördüğümüz herkes onun eseridir. O olmasa idi, biz buralara adım bile atamazdık. Büyük bir bilim kadrosu yetiştirmiştir. Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum. Üniversite yerleşkesi içerisinde bu büyük insanın unutulmaması için bir birime adının verilmesi ve adına bir heykel yapılması, en büyük arzumuzdur. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nin, Merhum hocamızın anısına düzenlenmesi de, büyük bir vefa örneğidir.”  
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tec Dağlı 27 Haziran 2009 Cumartesi 09:45

Erzurumlu,şehrine ve kendisine hizmet yapanla rı asla ve asla unutmaz.Bu,dua almış olan bu şehrin insanlarının bir özelliğidir.Zaten bu, Dadaş olmanın en önemli özelliğidir. Dadaş, kendisine yapılan iyiliği ve iyilik yapanları her zaman yad eder.Kesinlikle nankörlük yap maz.Her şeyin hakkını verir.Bu vesile ile, merhum Rektörümüz PROF.DR.KEMÂL BIYIKOĞLU HOCAMIZI RAHMETLE anıyor,ruhu şâd olsun diyor makamının cennet olmasını niyaz ediyor,yata yata usanmamasını diliyorum.Bıraktığı eserler ve yetiştirdiği öğrencileri sayesinde,amel defteri zaten hep açık kalacak,devamlı sevap yazılacak.Rahmetli Hocamızın bu çalışmaları nın da üniversitemiz akademisyenlerine örnek olmasını temenni ediyorum.İnşâallah O'nu ken dilerine rehber alırlar da bu şehri ve insan larını bu olumsuz durumdan kurtarırlar.Yan gelip yata yata saltanatlarını sürdürmezler. Akıllarını başlarına alıp proje,bilim,bilişim üretip bu halkın refah seviyesinin yükselmesi ne katkıda bulunurlar.Hoşça kalın.Selam

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KPSS hafta sonu yapılacak
Lisans düzeyinde sadece A grubu ve öğretmenlik kadroları için yapılacak ...
A.Ü’de Eğitim Zirvesi
Atatürk Üniversitesi’nde yapılan toplantıda TÜSİAD’ın Türkiye’deki Yüksek ...
Helal olsun…
Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli yüksek öğretim kurumlarından olan Malatya ...
 
Mezuniyet coşkusu sürüyor
Erzurum Atatürk üniversitesi, Malatya 100. yıl, Kars Kafkas, Bitlis Eren ...
Erzurum 2012’ye kaldı
MEB, okul öncesi zorunlu eğitim projesinden Erzurum ancak 2012-2013 eğitim ...
Yaz Kuran Kursları başladı
GHA/Okulların tatile girmesiyle birlikte ilköğretim okulu öğrencileri ...
 
“Genç hekimler iş başında”
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan 39. Dönem genç doktorlar ...
Tiyatro eğitimin ayrılmaz parçası
Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, “Erzurum’da 2008-2009 eğitim öğretim yılına, ...
‘Güneş’, öğrenciler için doğacak
Gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel etkinliklerle, Erzurum’u ‘marka kent’ ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva