Bu yıl 6’ıncısı yapılan Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nin ithaf edildiği, Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun, Atatürk Üniversitesi’nde ilklere imza atan bir rektör olduğu öğrenildi. 17 Ekim 1969 yılında Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun, görev başında kaldığı 7 yıl boyunca yaptığı hizmetler, bugün bile dilden dile dolaşıyor.
A.Ü. CAMİSİNİ YAPAN REKTÖR
ABD ve Almanya’da yaptığı araştırmalarla adını bilim dünyasına duyuran Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, Erzurum’dan yurt dışına ilk kez akademisyen gönderen rektör ünvanını alırken, çeşitli baskılara rağmen Üniversite Camii’nin yaptırılması da, yine Bıyıkoğlu dönemine rastlıyor. Başarılı bir Ziraat Mühendisi olan Bıyıkoğlu’nun, Ziraat Fakültesi’nde görev yaptığı dönemde, derslerinin büyük bir bölümünü köylerde, öğrencileri ve çiftçilerle birlikte işlediği aktarılırken, rektörlüğü döneminde ise, “Köy-Üniversite İşbirliği” projesini uygulayarak, bilimin kapılarını tarım ve hayvancılık sektörlerine açtığı kaydedildi.
YURT DIŞINA AKADEMİSYEN GÖNDEREN İLK REKTÖR, OLDU…
Rektörlerin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanarak atandığı dönemlerde, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr Kemal Bıyıkoğlu, Türkiye’de ‘özerk üniversite sistemi’ne geçişle birlikte seçilen ilk rektör oldu. 17 Ekim 1969 yılında Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne seçilen Bıyıkoğlu, bu görevinden önce Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanlığı ve bir süre de, İşletme Fakültesi Dekanlığı yaptı. Atatürk Üniversitesi’nin şekillenmesinde önemli bir payı bulunan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, Erzurum’dan yurt dışına akademisyen gönderen ‘ilk rektör’ olurken, Cumhuriyet’in 50’inci kuruluş yıldönümüne ait bütün yayınların da, yine Bıyıkoğlu döneminde kazanıldığı bildirildi.
ÜNİVERSİTENİN KAPILARINI HALKA AÇTI
Atatürk Üniversitesi’nin, yerleşkesi içine kapanıp kalması yerine, halka inmesi ve bilimin paylaşılması gerektiği görüşünü savunan Rektör Bıyıkoğlu, Atatürk’ün; “Köylü, milletin efendisidir.” sözünden hareketle, “Köy-Üniversite İşbirliği” projesini ortaya koydu. Üniversitenin kapılarını çiftçiye açan Prof. Dr. Bıyıkoğlu, Ziraat Fakültesi’nde verilen eğitimlerde uygulamaya daha çok ağırlık verilmesini sağlayarak, öğrencileri köylüyle, köylüyü de, bilimle buluşturdu. Üniversitede birçok fakülte, yüksekokul ve enstitü kurulmasında önemli atılımları bulunan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, ‘üniversite yerleşkesine cami yaptırma’ fikrini, Türkiye’nin gündemine getiren ilk rektör oldu.
Erzurum Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yaptırılan caminin hem fikir babası, hem de temelini atan isim olan Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu, caminin temel atma törenine, Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’ı da çağırdı. Dini değerlere olan bağlılığının yanında, milliyetçi ve vatanperver özellikleriyle tanınan Bıyıkoğlu’nun dönemi, bugün bile dilden dile dolaşıyor.
ARAS, BIYIKOĞLU’NU ANLATTI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu’nun rektörlük görevini yürüttüğü dönem için, “Atatürk Üniversitesi’nin Yükselme Dönemi” yakıştırmasında bulunurken, Bıyıkoğlu ile ilgili çarpıcı aktarımlarda da bulunuyor.
Prof. Dr. Aras, Bıyıkoğlu dönemi için şöyle diyor: “…Yükselme devrinde idare Merhum Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu'nun şefkatli ve becerikli ellerine geçti. Gençti, enerjikti, öz be öz Anadolu çocuğuydu, tüm kalıbıyla mertlik, yiğitlik abidesiydi. Tüm şimşekleri göğüsleyerek ilk olarak imam Hatipleri Üniversiteye almıştı. Yine ilk olarak “İslamî İlimler” isminde bir Fakülte kurdu. Hocamız, köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir gezerek halkı aydınlatıyordu. Üniversite Camii, Halıcılık Enstitüsü O’nun zamanında kurulmuştu. Hatta Caminin temeli atılırken devrin Bayındırlık Bakanının; ‘Temele mani olunuz’ şeklindeki telkinini görmezlikten gelme cesaretini göstermişti. Kurmuş olduğu Yetiştiriciler Birliği ile Bölgede Esmer İsviçre (montofon) sığır ırkını yaygınlaştırmıştı. Şiddetli tenkitlere aldırmadan Doğu Anadolu Liselerinden mezun olup ilk üç dereceye girenleri Üniversiteye imtihansız almıştı. Böylece çokça hemşerimizin doktor olduğunu bilirim…”
KONUKÇU: MERHUM HOCAMIZ, ERZURUM İÇİN ÇOK ÇABALADI
Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu ile ilgili görüşlerini aktaran bir başka öğretim üyesi ise, tanınmış tarih profesörü Enver Konukçu oldu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, “O, her şeyini Erzurum ve Atatürk Üniversitesi için verdi.” dediği Merhum Prof. Dr. Bıyıkoğlu hakkında şunları söyledi: “Eski Rektörümüz Kemal Bıyıkoğlu, üstün bir insandı. her şeyini Erzurum ve Üniversite için verdi. Özerk üniversiteyi bize kazandıran, kendisidir. ŞU anda sosyal hayat içinde gördüğümüz herkes onun eseridir. O olmasa idi, biz buralara adım bile atamazdık. Büyük bir bilim kadrosu yetiştirmiştir. Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum. Üniversite yerleşkesi içerisinde bu büyük insanın unutulmaması için bir birime adının verilmesi ve adına bir heykel yapılması, en büyük arzumuzdur. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nin, Merhum hocamızın anısına düzenlenmesi de, büyük bir vefa örneğidir.”