Aydın, Çanakkale ve Bitlis’ten getirilen toprak kap, küp, testi, çanak, çiçeklik ve tandırları iş yerinde pazarlayan Yapıcı, sebze fiyatlarının düşmesinin, güveç satışlarını ise doğrudan etkilediğini söyledi.
//ERZURUM’DA GÜVEÇ İLGİSİ
İnsanların piknik alanlarında yemek yapmak için kullandıkları güveç kaplarını sattığını anlatan Adem Yapıcı, “Bu mevsimde en çok sattığım toprak cinsi kaplar arasında güveç ilk sırada geliyor. Bu da, sebze fiyatlarının düşmesinden kaynaklanıyor. Günlük 10-15 civarında güveç kabı satıyorum. 8-10 TL arasında pazarladığım her bir toprak kapta kazancım yaklaşık 2 TL oluyor.” dedi.
Erzurum’un bölge illerine oranla en çok güveç kabı tükettiğine dikkati çeken Yapıcı, “Erzurum’dan aynı zamanda bölgedeki bazı illerden de sipariş alıyoruz. Ancak bölgemizde toprak kaplara gösterilen ilgi Erzurum’da gösterilen ilgi kadar değil. Erzurum halkı, toprak kaplara büyük ilgi gösteriyor. Muhtemelen her 3 evden 2’sinde güveç kap bulunuyor.” diye konuştu.
//HEDİYELİK EŞYA OLDU
Adem Yapıcı, “Güveç yemek kabı kültürünün her ilde bulunmadığını, bu yüzden Erzurum’a dışarıdan gelen misafirler bile giderken yanlarında güveç kaplarla geri dönüyorlar. Bu kapların satışları biraz da yaza endeksli olduğu için en yoğun dönemi yaz mevsimlerinde yaşıyoruz. Yazın kazandığımız parayı ise, mecburen kışın kullanıyoruz.” dedi.
Erzurum’da en büyük eksiğin toprak kap imal edilmemesi olduğunu vurgulayan Yapıcı, amatör de olsa bu işle mutlaka uğraşılması gerektiğini, özellikle kuzey ilçelerdeki toprak yapısının güvenç yapımında kullanılabileceğini ifade etti.
Erzurum’da bu işin yürütülmesi halinde oldukça geniş bir kesime hizmet vereceğini anlatan Yapıcı, “Benle beraber bu işe girebilecek birkaç kişi bulsam, en kısa zamanda bir atölye kurar, kendi ürünümüzü kendimiz üretiriz. Ama sorun şu ki, bir araya gelemiyoruz.” dedi.