Bayer Erzurum’u anlattı
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, dün köşesinde Erzurum’u anlattı. Erzurum’da 2011 Kış Olimpiyatları sürecini okuyucuyla paylaşan Bayer, 2011 olimpiyatlarının sadece Erzurum’un değil bölgenin umudu olduğu söyledi
'OLİMPİYAT ŞEHRİ' HEYECAN İÇİNDEErzurum'un dün düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümüydü. Bir başka coşkuyla kutlandı bu yılki tören...
Bunun nedeni de 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın Erzurum'da yapılacağından doğan 'umut'tu. Doğunun yoksulluktan, geri kalmışlıktan kurtulma heyecanıydı. 400 bin nüfuslu Erzurum artık bir 'Olimpiyat Kenti' olarak bir canlılık kazanmaya başlamıştı şimdiden. Beklentiler büyük... Günlük gelip giden uçak sayısı şimdiden 8'e kadar yükselmiş, Palandöken'deki (kar 70-80 santim) otellere gelen yerli ve yabancı turist sayısı artmıştı. Pistler her zamankinden daha dolu; hava da batıdaki gibi güneşli...
İstanbul'un 'Üç Göl Havzası Belediyeler Birliği' (Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Terkos gölleri), Erzurum'a ilk katkı sağlayan örgüt oldu. Dört yıl sonra yapılacak oyunların 'hazırlanma ve düzenleme' çalışmalarına öncülük etmek üzere hafta sonunda Polat Renaissance Otel'de 'Kent ve Kültür' etkinlikleri düzenledi. Erzurumlu olan birlik başkanı ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı'nın katkı sağladığı etkinliklerde Dr. İlhami Fındıkçı ve Yard. Doç. Ahmet Ertek "Yerel Değerlerden Küresel Liderliğe', Doç. Mehmet Çelik 'Doğu-Batı Sentezi ve Kültürel Etkileşim' konularına ilişkin ilginç konuşmalar yaptılar. Kentin çarpık yapılaşması, trafik-otoparkı, kanalizasyonu, çevre düzeni, hava kirliliği sorunları ile can güvenliği için büyük tehlike arz eden saçaklardaki buzlar masaya yatırıldı. Erzurum'un, Olimpiyat oyunları için önce bu konudaki yatırımlara yönelmesi gerekiyor. Yatırım sadece çimento ve şeker fabrikası değil.
İyi ki, Erzurum'da 1950'lerde kurulan ve 41 bin öğrencinin okuduğu Atatürk Üniversitesi var; bu 'yatırımın' öncüsü olacak.
ZİHNİYET DEVRİMİ
Dadaşlar, sahipsizliğini kırmak istiyor ancak bir 'zihniyet devrimi'ni de yaşamaları şart. Bu çaba ile Erzurum ve Doğu ancak böyle ayağa kalkabilir, geleceğe taşınabilir. Yoksa, bazı belediye başkanlarının yaptığı gibi şadırvandan 'şerbet' akıtılarak, kendisini kırmızı halılarla karşılatarak, nikâh kıydığı gençlere '32 farzı' sorarak, dağ eteklerine villa yaptırarak değil...
Ankara'dan para beklentisine girerek değil. Bölgesel çekim merkezi olabilmek için çok çalışmak gerekiyor.
PALANDÖKEN'DE NELER YAPILACAK
DÜNYA Üniversite Sporları Federasyonu (FİSU) Başkanı Amerikalı George Killian'a (eski dünya basketbol federasyonu başkanı), 2011'deki oyunların yatırımları için ilk başta 200 trilyonluk bütçe öngörülüyor. Bu yatırımlar 350 trilyona kadar çıkabilir, deniliyor.
Erzurum'da bir yetkili bize "Bu yatırımlar aynı coşku ve ilgiyle sürerse bunu 1 katrilyon diye telaffuz edebiliriz. Erzurum aynen, Antalya'nın yazı gibi bir cazibe merkezi olabilir" dedi.
Organizasyon hazırlıkları programının altı ay içinde şekillendirilmesi gerekiyor. Federasyon, yatırımların 100 km'lik bir alanı geçmemesini istiyor. Böyle büyük bir organizasyon için dağın Konaklı bölgesi de kış sporlarına açılacak. Yeni pistler açılacak, liftler, tribünler, otoparklar, lokanta ve kafeler kurulacak.
SUNİ KAR DA ÜRETİLECEK
Dağdaki beş otelin dışında bu yeni bölgede 5 bin yatak kapasiteli otel yatırımı yapılacak. İlk etaptaki 8 otelin yapımı için gerekli alanlar özel sektöre tahsis edilecek. Bu yatırımların 150 milyon dolar tutması bekleniyor. Her kamu kurumu kendi yatırım alanlarında görevlendirilecek. Örneğin, spor tesislerini Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, 2000 kişilik barınma yurtlarını Kredi ve Yurtlar Kurumu yapacak. Çünkü en az 2 bin sporcunun gelmesi bekleniyor. En önemlisi bölgenin kayak haritaları çıkarılacak. 70 km uzunluğundaki Palandöken dağ grubu dünyada ender bulunan bir bölge; bütün zirveler koni şeklinde birleşebiliyor. Yerinin konumu ve hava akımı nedeniyle en hassas yatırım 'atlama pisti' sayılıyor. Bu konudaki hava ölçümlerinin alınması en az bir yıl sürecek. Hava sıcaklığının -2'nin üzerine çıkması durumunda önlem olarak suni kar üretim tesisi kurulacak; bir tesisin bedeli en az 300-500 bin dolar arasında... Kayak pistlerinin bakımı ve kar yetersizliğine karşı adedi 350 bin Euro'dan başlayan aygıtlardan da en az 8 adet alınması gerekiyor. Suni kar için gerekli suyun temin edilmesi amacıyla da Palandöken'deki bir göletten başka en az iki göletin daha yapılması projelendirilecek.
Bilindiği gibi uluslararası yarışmalarda sadece kayılmıyor; kış sporlarının çeşitli dalları bulunuyor. Bu nedenle Türkiye'de kurulu Kayak Federasyonu, Buz Hokeyi Federasyonu, Buz Pateni ve yeni oluşturulacak Curling Federasyonu'nu 8 dalda 34 farklı (kadın-erkek) yarışma programlayacak.
GAZETECİLERE İNGİLİZCE
Erzurum'daki oyunlara 8 bin gazetecinin akredite olması düşünülüyor. Yerel medyada çalışan 50 gazeteciye Halk Eğitim'de İngilizce kursları verilmeye başlanmış. Erzurum'un yerli insanının kayak sporunu uluslararası standartta öğrenmesi için gençlerin seçimi yapılmaya başlanmış... Yerel kulüplerin önemli sorunu, spor malzemesinin temini olduğu anlaşılıyor. (Sponsorlar yok mu?)
Türkiye'nin, bu dalda hiçbir uluslararası başarısı olmadığı için gençlerin yetiştirilmesi amacıyla Atatürk Üniversitesi görevlendirilmiş. Gerekirse yabancı antrenörler getirilecek.
Erzurum'a 2001'de 100 bin kişinin gelmesi hesap ediliyor. Erzurum Havaalanı yeni yapıldığı için 2 bin kapasitelik yolcu kapasitesi bunu şimdilik karşılayabilecek. 2018'deki hedef ise 500 bin turist...
Türkiye'de kayak sporunu ilk başlatan Erzurumlu Asım Kurt'u saygı ile anmak gerekiyor.