İlki Antalya'da gerçekleştirilen Aile Çalıştayı'nın ikincisi Edirne'de başladı. Çalıştaylar daha sonra Bursa, Nevşehir, Kastamonu, Trabzon, Denizli, Mardin, Malatya, Erzurum ve Konya'da yapılacak. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, medyanın eş seçiminde etkin rol almaya başladığını söyledi.
Devlet Bakanı Kavaf, Edirne'de başlayan, Erzurum’da da gerçekleştirilecek olan Türkiye'deki aile sorunlarının ele alındığı 'Aile Çalıştayı' toplantısına katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Kavaf, eş seçiminin zamana ve toplumsal faktörlere bağlı olarak değişiklikler gösterdiğini anlattı.
//EŞ SEÇİMİ
Bilgi ve teknolojinin gelişimine bağlı olarak eş seçimi tarzının yeniden formüle edildiğini vurgulan Bakan Kavaf, "Evlilik kutsal bir müessesedir. Evliliği tesis etmek üzere insanları meşru zeminlerde bir araya getirmeyi, iyi niyetli bir yaklaşım olarak kabul etmek gerekir. Ancak bu bir araya getirme işini bir şov aracı haline getirme ve istismar etmek çok büyük sıkıntılar doğurabilir." dedi.
//MİZAÇ VE KİŞİLİK HARİTASI
Kişilerin her birisinin bir mizaç ve kişilik haritası bulunduğunu anlatan Kavaf, "Bu haritaların tahribatı ve evlilik kurumunun bir aracı olarak kullanılması toplumsal sermayemizi derinden etkileyecek bir durumdur." uyarısını yaptı. İnsan hayatının en önemli dönüm noktalarından birisinin eş seçimi olduğuna dikkat çeken Kavaf, evlilikte başarı ve mutluluğun eş seçiminin iyi ve dikkatli yapılmasına bağlı olduğunu kaydetti.
//AİLENİN ÖNEMİ
Kavaf, medyanın seslendiği kesimlerin genişliği yanında aileyi odak olarak sunduğu yapımları göz önüne alındığında, aile bireylerini eğitme ve kültürlendirme süreçlerinde medyanın bir kamusal sorumluluk anlayışı içerisinde hareket etmesinin önemini daha da fazla ortaya çıkardığını ifade etti.
Kavaf, özellikle televizyonların aile odaklı bir iletişim aracı olarak bütün aileler için temel tutum, değer ve kamusal konulara ilişkin benzer görüşleri sürekli üretip sunan ve böylece ailelerin sosyo-ekonomik şekillenmelerinde önemli bir işlev gören araç konumunda olduğunu açıkladı. Kavaf, aileye dönük kamusal yarar odaklı yayınlarda olumluya çevrilebilecek bu işlevin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Çalıştayların tamamlanmasının ardından Ankara'da bir 'Tarama Toplantısı' yapılacak. Toplantıda, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Türkiye'nin 'aile sorunları haritası' çıkarılacak. Oluşturulacak veri tabanı sayesinde de, ilerleyen yıllarda hangi sorunlarda nasıl bir değişim meydana geldiği kolaylıkla ortaya çıkarılabilecek. 'Aile sorunları haritası' 2011 yılında gerçekleştirilecek 'Türk Aile Yapısı' araştırmasına da alt yapı olacak.
//TÜRKİYE'NİN AİLE SORUNLARI HARİTASI ÇIKARTILACAK
Türkiye genelini temsilen aralarında Erzurum’un da bulunduğu 11 ilde yapılacak çalıştaylarda aile kurumunun gün geçtikçe artan ve şekil değiştiren sorunlarını yerinde tespit etmek ve yerel sorunlara yerel çözümler üretmek hedefleniyor.
Aile politikalarına veri elde etmek, yerel aktörlerin aile sorunlarına yönelik farkındalığını artırmak, yerel düzeyde sosyal yapının güçlendirilmesine katkı sağlamak, ailelerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve sosyal destekleri tespit etmek de çalıştayın hedefleri arasında.
//"ÇALIŞTAYLAR AİLE ODAKLI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAK"
Ailenin toplum ile birey arasındaki bağı sağlayan, bireyin sosyalleşmesinde, kimlik kazanmasında, değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında en temel kurum olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Kavaf, "Aile çalıştayları ülkemizin aile odaklı sorunlarına çözüm üretilmesinde ve kurumlar arasında etkin bir işbirliği sağlanmasında çok önemli bir misyonu yerine getireceğine inanıyorum." dedi.
Türk toplumunun tarih boyunca aile değerlerine verdiği önemle gelişmesini sürdürdüğünü ve kültürel kimliğini korumayı başardığını hatırlatan Bakan Kavaf, "Sahip olduğumuz aile değerleri milli birlik ve beraberliğimizin de teminatıdır. Bizim kültürümüzde aile, derin ve kuşatıcı bir kurum olarak toplum hayatının temeli haline gelmiştir." diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerde sanayileşmeyle birlikte yaşanan değişimler ve ailenin fonksiyonlarını diğer kurumlara devretmesinin aile kurumunu tehdit ettiğine dikkat çeken Bakan Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyadaki başarılı deneyimler de göstermektedir ki ailelerin sorun çözme kabiliyeti arttıkça kamunun sosyal hizmet ve yardım yükü azalmaktadır. Sadece devletin yapabilecekleriyle değil; sivil toplumun da gücünü birleştirmesiyle aile değerlerine destek vermesi gerekiyor. Topluma dönük hizmet üreten herkes, aile değerlerine, ailenin güçlenmesine ne kadar katkıda bulunduğuna bakmakla mükelleftir. Ailenin bizim için vazgeçilmez tek önceliği olduğu inancıyla bu alanda kalıcı çözümlere ulaşmak için herkese önemli görevler düşüyor. İnanıyorum ki bu çalışma, aile değerleri üzerine kafa yoran, toplumsal kaygı ve sorumluluk taşıyan herkese yol gösterici olacaktır."
ERZURUM ÇALIŞTAY’A HAZIRLANIYOR
İlki Antalya'da yapılan aile çalıştaylarını Edirne'den sonra Bursa, Nevşehir, Kastamonu, Trabzon, Denizli, Mardin, Malatya, Erzurum ve Konya takip edecek. İllerdeki çalıştaylara üniversite temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, il milli eğitim müdürleri, il özel idaresi genel sekreteri, il müftüsü, kent konseyi üyeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, barolar birliği ile kolluk kuvvetleri temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra en az 2 iki aileden bireyler de katılacak. Toplantılar, sosyal sorunlar, eğitim, ekonomi, hukuk, nüfus ve sağlık başlıkları altında gerçekleştirilecek.
İnceleme ve değerlendirme çalışmalarının ardından Ankara'da bir tarama toplantısı yapılacak ve kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Türkiye'nin 'aile sorunları haritası' çıkarılacak.
Oluşturulacak veri tabanı sayesinde de ilerleyen yıllarda hangi sorunlarda nasıl bir değişim meydana geldiği kolaylıkla ortaya çıkarılabilecek. "aile sorunları haritası" 2011 yılında gerçekleştirilecek 'Türk Aile Yapısı' araştırmasına da alt yapı olacak.