BU İLGİSİZLİK NİYE?
Erzurum'da, 1050 köy muhtarına mektup yazarak köylerin kültürel envanterinin çıkarılmasını isteyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, yalnızca 1 köyde görevli tarım danışmanından cevap alabildi.
Öztürk, yaptığı açıklamada, ilin kültürel envanterini ortaya çıkarmak amacıyla ön çalışma olarak geçen yıl bin 50 köy muhtarına yazdığı mektupta köylerin kültürel değerleri hakkında kendilerine yazılı bilgi gönderilmesini talep ettiğini söyledi.
Köylerin gelenek ve görenekleri, seyirlik oyunları, batıl inanışları, tarihi ve turistik yerleri, mani, şiir, türkü, hikaye ve efsaneleri gibi kültürel değerleri metin halinde hazırlanarak müdürlüklerine gönderilmesini isteyen Öztürk, talebine yalnızca Olur İlçesi'ne bağlı Ormanağzı Köyü'nden cevap geldiğini anlattı.
İLİN KÜLTÜREL ENVANTERİ ÇIKARILACAK
Öztürk, ilin kültürel envanterini tam anlamıyla ortaya çıkarmak istediklerini, bunun için köy muhtarlıklarından istedikleri bilgilerin bu çalışma için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Bin 50 köyden yalnızca birinden cevap gelmesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını dile getiren Öztürk, şöyle konuştu:
''Mektup gönderdiğimiz muhtarların önemli bir kısmının istediğimiz bilgileri bize göndereceklerini ümit etmiştik. 1050 mektuptan 3-5 tanesi adrese ulaşmadan geri geldi, diğerlerinin tamamı adrese teslim edildi, ama yalnızca 1 köyden cevap alabildik. Bize cevap yazan kişinin ise köyün tarım danışmanlığını yapan bir ziraat mühendisi olduğunu öğrendik.''
KÖYÜN KÜLTÜREL ENVANTERİNİ ÇIKARDI
Öztürk, köy muhtarlarına mektup gönderdikten 3 ay sonra Olur'un Ormanağzı Köyü'nde görevli tarım danışmanı Özlem Kızıloğlu'nun, vatandaşların desteğiyle köyün gelenek ve görenekleri, batıl inançları, önemli şahsiyetleri ve eserleri hakkında bilgileri derleyerek bir dosya halinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne gönderdiğini bildirdi.
Kızıloğlu'nun köyün tarihi, coğrafi konumu, nüfus yapısı ve ekonomisi hakkında da bilgiler verdiğini anlatan Öztürk, bu çalışmada köyün yetiştirdiği halk ozanlarından Aşık Halil'in Kurtuluş Savaşı döneminde yazmış olduğu şiir ve kasidelerin ön plana çıktığını ifade etti.
TARIM DANIŞMANI ENVANTER ÇIKARDI
Öztürk, Aşık Halil'in Osmanlı_Rus Savaşı döneminde, Rus askerlerinden kaçan ve muhacirlikten dönen köy halkının yaşadıklarını dile getirdiği eserleri de Kızıloğlu'nun çalışmasında bulmanın mümkün olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Mevcut kaynakların sınırlı olması nedeniyle, bölgenin kültürel envanterini çıkarmak için yapılacak alan taramaların yetersiz kalacağını düşünecek olursak, Ormanağzı Köyü'nde olduğu gibi yapılacak bu çalışmaların ne derece önemli olduğu daha kolay anlaşılabilir. Kızıloğlu'nun çalışmasında, birçok soyut kültürel varlık amatörce de olsa ortaya çıkarılmıştır. Bu kültürel varlıkları, daha sonra sağlıklı bir çalışmayla yeniden düzenleyerek kayıt altına alacağız.''