BATIDA TÜRK DÜŞMANLIĞI KORKU PSİKOLOJİSİYLE BESLENİYOR
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, geçmişte batı Hristiyanları ve devletlerini müşterek bir Türk düşmanlığında birleştirmek için Türk korkusu psikolojisinin biçilmiş bir kaftan olarak kullanıldığını belirtti.
Uluslararası Türklük Bilgisi Sempozyumu'nda düzenlenen oturumda ''Avrupa'da Türk İmajı'' konulu tebliğini sunan Prof. Dr. Özkan, Avrupalıların Türklere olumsuz bakışının yanı sıra çok olumlu bakış açısına da sahip olduğunu ifade etti.
BİZİ YANLIŞ TANIYORLAR
Avrupalıların Türk düşmanlığının altında siyasi gibi görünse bile dini hususlardan dolayı da bir husumet beslediklerini anlatan Prof. Dr. Özkan, Avrupalıların geçmişte Türkleri zalim, barbar ve vahşi olarak tanıtmalarının kendi açılarından makul olabileceğini belirterek, bu korku psikolojinin altında parçalanmış batı Hristiyanlarını ve devletlerini müşterek bir Türk düşmanlığında birleştirmenin biçilmiş bir kaftan olarak kullanıldığına dikkat çekti.
TÜRK DÜŞMANLIĞININ NEDENLERİ
Türk düşmanlığının nedeninin yok olmaya yüz tutmuş olan batı insanlarını birleştirerek ayakta tutma çabaları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, geçmişte batılıları tedirgin Türk imajı ve korkusunun kıta Avrupa'sı ve Akdeniz'e bakan geniş coğrafyasında ''Türk'ten Haberler'' isimli bir bültenin çıkmasına yol açtığını vurgulayarak, şunları söyledi: ''Bu düzenli postalar sayesinde Avrupa, Türk'ün attığı her adımı yakından izliyor, ayağını denk alıyordu. Şimdi ise özellikle Avrupa üniversitelerinde Türkiye ve Türk dünyasıyla ilgili atılan her adım, alınan her nefes sayısı takip ediliyor. Bu geçmişten gelen bir alışkanlıktır.''
TÜRK SÖZÜNDEN NE ANLAŞILIYOR?
Türk sözünden sadece dar anlamıyla Osmanlı uyruklu kişi değil Müslüman kişi olarak da anlaşıldığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, geçmişte Avrupa'daki olumlu Türk imajı hakkında yapılan yorum ve yazılardan da örnekler verdi.
Doç. Dr. İbrahim Yılmaz'da sunduğu tebliğde ''Arap Edebiyatında Türkler'' konusunda bilgi verdi. Türk imajının Arap edebiyatında genelde iyi olduğunu kaydeden Dr. Yılmaz, ''1916 yılından sonra batılıların telkiniyle Arap edebiyatında Türk düşmanlığı bulunan eserler artmıştır'' diye konuştu.