BAKAN AKDAĞ AA’YI ZİYARET ETTİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Hekimlerin tam gün çalışmasıyla ilgili kararımız, vatandaşların işini kolaylaştırmak, hekimlerin işini kolaylaştırmak ve itibarlarını yükseltmek için alacağımız bir karar olacak'' dedi.
Anadolu Ajansı Erzurum Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Sağlık Bakanı Akdağ, Bölge Müdürü Muhammet İspirli'den AA'nın çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Daha sonra sağlık konusunda açıklamalarda bulunan Akdağ, hekimlerin tam gün çalışmalarıyla ilgi aldıkları kararın bazı kesimler tarafından eleştirildiğini ifade etti. Akdağ, ''Bu, vatandaşlarımızın işini kolaylaştırmak, hekimlerimizin işini kolaylaştırmak ve itibarlarını yükseltmek için alacağımız bir karar olacak. Bazıları büyük bir haksızlık yaparak bizim sağlığı piyasalaştırmak, özelleştireceğimizden bahsediyorlar. Sağlığı özelleştirsek, kamu hizmeti olarak zayıflatmayı düşünseydik böyle bir karar alır mıydık'' diye konuştu.
TAM ZAMANLI ÇALIŞMA ZAMANI
Hekimlerin yüzde 62'sinin tam zamanlı çalıştığını ve bu çalışma sistemine gönüllü olarak geçtiklerini anlatan Akdağ, şunları söyledi: ''Tam zamanlı çalışma konusunda biz artık zamanın geldiğini inanıyoruz. Hekimlerimizinden büyük çoğunluğunun yapılan ek ödemelerle aldıkları maaşlar ile çalışmaktan mutlu olduklarını biliyoruz. Bunun devamını arzu ediyorlar. Ülke geliştikte, zenginleştikçe hekimlerimizin de kazançları artacak.''
ÖZEL HASTANELERDE ALINAN FARK
Bazı özel sağlık kuruluşlarının hizmet verirken sosyal güvenlik çatısı altındaki vatandaşlardan ek ücret almalarını doğru bulmadığını anlatan Akdağ, bununla ilgili çalışma yaptıklarını belirtti. Tam zamanlı çalışmaya geçişle birlikte bu meseleyi de çözmek zorunda olduklarını kaydeden Akdağ, ''Hepsi almıyor ama bir kısımın aldığı farkları çözmek zorundayız'' dedi.
Tam zamanlı çalışmaya geçişte bir geçiş sürecine müsaade edeceklerini anlatan Akdağ, hekimlere karar vermeleri için 3 ile 6 ay arasında bir zaman tanıyacaklarını söyledi.
HEKİM İHTİYACI
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'de Türkiye'nin 200 bin hekime ihtiyaç duyacağını belirten Akdağ, şunları söyledi: ''Ülkemizde 2023'lü yıllarda vatandaşların hekimlerin karşısına gitme sayısı muhtemelen 450 milyonu bulacak. Şu anda bir vatandaşımız yılda ortalama 5 defa hekime başvuruyor. Sağlık hizmeti almak kolaylaşınca, şehirleşme arttıkça hekime müracaat sayısı da artar. 5 yıl önce bu rakam 3 civarındaydı. Önümüzdeki yıllarda 6-7'ye çıkacağını biliyoruz.
2023'de bir kişinin hekime başvuru sayısı 7'ye çıkarsa, nüfusumuz 80 milyon olursa hasta başvuru sayısı 560 milyon olur. Her yıl hekim sayımız 2 bin artıyor. Bu hızla 2023'de hekim sayısı 130 bine ulaşmış olacak. Hekimler arasında klinikisyen olmayanları ve o gün muayene yapacak hekimleri çıkarsak muayene yapan hekim sayısı 65 bin olur diye hesaplıyoruz. Buna göre bir hekime günde 42 hasta düşecek. Olması gereken 20 hastadır. Halkımıza daha iyi sağlık hizmeti vermemiz için hekim sayımızın en az 200 bine ulaşması lazım.''
Türk Tabipler Birliği'nin ''eskimiş lafları kullandığını'' ifade eden Akdağ, Türkiye'nin 2023'e kadar çok daha zengin olacağını belirterek, ''Türkiye o tarihte 70 bin ilave hekime bugünün rakamına ayda 5 bin dolar ödese bugünkü parayla 4 milyar YTL eder. Biz 2023'de bu kadar ek parayı sağlık sistemine ilave olarak aktaramayacak ülke miyiz? 2023'de çok daha zengin bir ülke olacağız'' dedi.