ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un Kültür ve Turizm verileri paylaşıldı
Erzurum’un Kültür ve Turizm verileri paylaşıldı
Öncü’den istihdam değerlendirmesi
Öncü’den istihdam değerlendirmesi
Emniyetten sanal devriye
Emniyetten sanal devriye
Meteorolojiden Erzurum için kar uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için kar uyarısı
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
HABERLER>GUNCEL
24 Ekim 2009 Cumartesi - 04:10

Anadolu, Türk Mührünü taşıyor

Anadolu Selçuklu figür dünyasında çift başlı kartal figürünün ayrı bir öneminin olduğu bildirildi. Korkusuzluğu, cesareti ve kararlılığı sembolize eden çift başlı kartal figürü, Erzurum’daki Selçuklu eserlerinde de göze çarparken, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Yurttaş, çift başlı kartal figürünün, Türk medeniyet mührü anlamını taşıdığını,Çift başlı kartal figürünün, Konya’da, Diyarbakır’da, Urfa’da, Divriği’nde ve Niğde’de bulunan çok sayıda tarihi eserde de bulunduğunu vurguladı.

Anadolu, Türk Mührünü taşıyor

Anadolu Selçuklu figür dünyasında çift başlı kartal figürünün ayrı bir öneminin olduğu bildirildi. Korkusuzluğu, cesareti ve kararlılığı sembolize eden çift başlı kartal figürü, Erzurum’daki Selçuklu eserlerinde de göze çarparken, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, çift başlı kartal figürünün, bir medeniyet mührü anlamını taşıdığını söyledi.
//YURTTAŞ’TAN DEĞERLENDİRME
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Selçuklu İmparatorluğu’nun mührü anlamına gelen çift başlı kartal figürünün, taşıdığı anlam itibariyle de önemli olduğunu belirtti. Selçuklu eseri olan kale, saray, medrese, cami ve türbe gibi sivil mimari eserlerinde, çift başlı kartal figürünü görmenin mümkün olduğunu vurgulayan Yurttaş, Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese ile Yakutiye Medresesi’nin, bunun en güzel örneklerini teşkil ettiğini kaydetti.
“SEMBOLLERLE TÜRK MEDENİYETİ
Kuş ve kartal figürleriyle ilgili zengin ve çok girift semboller dünyasını, çeşitli şekillerde yorumlamanın mümkün olduğunu anlatan Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, öncelikle Avrasya hayvan stilinde, İslam dünyasında ve Selçuk sanatında yaygın olan kuş ve kartalların, mitoloji ve inanışlar açısından izahının yapılması gerektiğini ifade etti. Yurttaş, “Bazı hallerde çok girift olan bu sembollerden hangisinin ağır bastığını söylemek güçtür. Stilini Avrasya hayvan üslubundan alan kuş ve kartallar kanımızca semboller bakımından da aynı kaynaklara dayanır. Eski Orta Asya ve Türk mitolojisinde, Şaman kültünde kuş ve kartalla ilgili inanışlara göz atarsak Selçuk örneklerini açıklamamız kolaylaşır.” dedi.
//ÇİFT BAŞLI KARTAL FİGÜRÜ
Yakut Türklerinde en korkunç andın kartal adına içildiğini belirten Yurttaş, o dönemlerde Kartal adına yalan yere yemin edenin, ocağının söneceğine inanıldığını anlatarak, “Yakut Türkü, evinin etrafında kartal görürse ona et ziyafeti vermeği borç bilir. Yakut'lardan biri yanlışlıkla kartal öldürürse, Şaman çağırarak gömdürür. Bu inanışlar kartalın Türklerde kutsal sayıldığını gösterir.” diye konuştu. Kartalın, Orta Asya Türk'lerinde koruyucu ruh kabul edildiği bilgisini veren Yurttaş, “Savaşanların koruyucu ruhu sayıldığından silahlarda çok kullanılırdı. Kartallı tuğ, asa kudret ve asalet sembolü olarak Orta Asya'da çok yaygındı. Yakut Türk'leri göğün üst katında kapı bekçileri olarak efsanevi bir çift başlı kartal bulunduğuna inanmaktaydılar.” dedi. 
Selçuklularda ise cami, kale, saray ve han gibi yapılarda çok zaman en göze batan yerde çift başlı kartal figürünün bulunduğunu dile getiren Yurttaş, “Çift başlı kartal, nazarlık, tılsım koruyucu unsur, kudret, kuvvet sembolü olarak kullanılmıştır. Bu figürle yapıların içi kötülüklerden, fena ruhlardan, kötü düşüncelerden korunmak istenmiş olabilir. Kalelerde kartallar hem şehri müdafaa eden koruyucu ruh, hem de şehre düşman, kötülük girmesini önleyecek bir nazarlık tılsımdır. Saraylarda yine koruyucu unsur ve asalet sembolüdür.” ifadelerini kullandı.  
//ANADOLU’DA TÜRK MÜHRÜ
Çift başlı kartal figürünün, Konya’da, Diyarbakır’da, Urfa’da, Divriği’nde ve Niğde’de bulunan çok sayıda tarihi eserde de bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, “Erzurum’da ise çift başlı kartal figürünün bütün ihtişamıyla görülebileceği eserlerin başında Yakutiye Medresesi ile Çifte Minareli Medrese gelmektedir. Bunun yanında çift başlı kartal figürü, günümüzde Erzurum’daki çeşitli spor kulüpleri ve sivil toplum kuruluşlarının logoları ya da amblemleri şeklinde de kullanılmaktadır. Ayrıca üniversitemizin girişinde de, devasa bir çift başlı kartal heykeli bulunmaktadır. Yani çift başlı kartal figürü, bir medeniyet mührü ve nişanesidir.” dedi. 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye’de demokrasi dersi
Aziziye Eğitim Kurumları, İlköğretim bölümünde okul meclisi başkanlığı ...
Yoksullar için “Umut” çoğaldı
Umut Derneği Erzurum’daki ikinci şubesini Yıldızkent’te açtı. Açılışa ...
Yüreğimizi yaktılar
İstanbul'da açıklama yapan şehit aileleri, PKK'lıların teslim olmasını ...
 
Görme Engellilere yeni dernek
Erzurum’da görme engellilere yönelik olarak hizmet vermek amacıyla yeni ...
Redevco açıldı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Redevco Alışveriş Merkezi'nin açılışında ...
Şehitlerin kemiklerini sızlattılar
İHA/ Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse, Habur Sınır Kapısı'nda ...
 
Okullarda güvenlik sorunu yok
Vali Yardımcısı Mehmet Gök başkanlığı toplanan İl Yürütme Kurulu , okullarda ...
Aziziye EBAP'da marka olacak
Erzurum’un Aziziye ilçesinde eğitim seferberliği başlatıldı. Eğitimde ...
Aziziye için Kurumsal işbirliği
İlçenin gelişimi, değişimi ve dönüşümü noktasında tüm kurum ve kuruluşlardan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva