//2009 GIDA YILIYDI
Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Güvenilir gıda kavramı bilincinin geliştirilmesi için 2009 yılını “Gıda Yılı” olarak ilan edildiğini hatırlatarak, yürütülen çalışmalar çerçevesinde “174 Alo Gıda Hattı”nın kurulduğunu kaydetti. “Alo Gıda 174 Hattı” ile artık tüketicilerin de, gıda denetimlerinde etkin rol oynamaya başladıklarını anlatan Erdoğan, “Kampanya çerçevesinde oluşturulan “Alo Gıda 174 Hattı”nda 7 gün 24 saat, gıda ve gıda ile temas eden malzemelere ilişkin olarak gelen her türlü ihbar, şikayet ile ilgili tüm sorunlara yönelik çözümler üretiliyor. Çağrı merkezine gelen şikâyetler kayıt altına alınarak veri tabanı oluşturuluyor ve böylece gıda risk haritası çıkarılıyor.” dedi. Şubat ayında kurulan “174 Alo Gıda Hattı”na, Erzurum’da şu ana kadar 99 şikayetin ulaştığını ve bu şikayetlerden 92 tanesinin cezai işlemle sonuçlandırıldığını açıklayan Erdoğan, 7 şikayetin ise, değerlendirilme sürecinin devam ettiğini söyledi. Bu işlemlerden 10’unun, idari para cezası, 6’sının imalattan men ve geriye kalan 76’sının da, çeşitli yaptırımlara neticelendirildiğini vurgulayan Erdoğan, marketlerde hazır kıyma satışına yönelik şikayetlerin, sıralamada başı çektiğini söyledi.
//SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
Alo Gıda Hattı ile gıda ürünlerinin satıldığı market, lokanta ve bakkal gibi yerlerdeki şikayetlerin anında ilgili mercilere iletildiğini anlatan Erdoğan, sitemin çalışma şeklini ise, şöyle aktardı: “Tüketiciden gelen şikayetler çağrı hattında toplandıktan sonra ilgili birime elektronik ortamda yapılıyor ve şikayetler denetim ekiplerine yönlendiriliyor. Yapılan tüm işlemlerde merkezi arayan kişi hakkındaki bilgiler gizli tutuluyor. Başvuru sonucunu, gıda hattını tekrar arayarak ya da verilecek başvuru numarası ile www.tarim.gov.tr ve www.alo174.gov.tr adreslerinden öğrenmek mümkün. Bakanlığımız, bu kampanya ile tüketicilerin gıda denetim hizmetinde aktif rol almasını, sağlığa zararlı gıda ürünlerinin önüne geçerek halk sağlığının korunmasını, haksız rekabet ve kayıt dışı üretimin önlenmesini, bakanlığın yetki ve çalışmaları hakkında topluma bilgi verilmesini amaçlıyor. Böylece her bir tüketicimiz, aynı zamanda birer denetçi olarak görev yapıyor.”