Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Kürkçüoğlu, “Tek taraflı barış, kalıcı barış değildir.” dedi.
ERZURUM gazetesi
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Kürkçüoğlu, “Tek taraflı barış, kalıcı barış değildir.” dedi.
ALICAN KAPISI SORUNU
Türkiye ile Ermenistan arasındaki Alican Sınır Kapısı’nın açılma tartışmalarını değerlendiren Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Erol Kürkçüoğlu, “Bölgenin ekonomi kalkınmasında Alican Sınır Kapısı’nın açılması şart, ancak tek taraflı barış, kalıcı barış değildir “ dedi.
ERMENİSTAN İYİ NİYETLİ DEĞİL
Türkiye’nin Ermenistan’la iyi ilişki kurmak istediğini anlatan Doç. Dr. Kürkçüoğlu, “Ermenistan’da Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyorsa, samimi olmalı. Bugün sözde soykırım iddialarının arkasında Ermenistan hükümeti bulunmaktadır. Kars anlaşmasına rağmen Ermenistan’ın, Türkiye’nin doğu topraklarının batı Ermenistan olarak göstermesi, bu ülkenin iyi niyetli olmadığını göstermektedir. Bu da iyi komşuluk ilişkisi ile bağdaşmaz.” dedi. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, diğer taraftan Azerbaycan’a ait toprakların yüzde 25’inin Ermenistan’ın işgali altında olduğunu anlatarak, “Kapı öncelikle dosta açılır. Dağlık Karabağ’dan Ermenistan’ın çekilmesi gerekir. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın daveti üzerine Cumhurbaşkanımız Gül, maç davetini kabul ederek Ermenistan’a gitti. Sarkisyan’ın bu sıcak ilişkiyi göz ardı etmemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
KÜRKÇÜKOĞLU: BARIŞ BİZİM ASIRLARA DAYANAN BİR MİRASIMIZ
Ülkeler arasında barışın, tarihin hiçbir döneminde tek taraflı olmadığını dile getiren Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Kürkçüoğlu, iki tarafın ortak bir paydada buluşmayacağı bir uzlaşmanın adına kesinlikle barış denilemeyeceğini ifade etti.
İLK ADIMI BİZ ATTIK
Doç. Dr. Kürkçüoğlu, “Biz üzüm bağımızı vererek ilk adımımızı attık . Yaklaşımımız iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde oldu. Aynı yaklaşımı Ermenistan da bekliyoruz. Barış tek taraflı olmaz, barış iki taraflı olur. Bölgede barışın gelmesi noktasında Ermenistan’a bu konuda büyük görev düşmektedir. Biz barışçı bir politika ile üzerimize düşen misyonu yerine getirdik. Çünkü bu bizim tarihimizin getirmiş olduğu mirastır. Barış, iki tarafın ortak anlaşması noktasında imzalanır. Ama bugün iki ülke arasında soykırım meselesi, Ermenistan’ın Türkiye’nin topraklarını kendi sınırları içinde göstermesi hoş değil. Türkiye, Ermenistan’dan barışçıl yaklaşım bekliyor. Tek taraflı barış kalıcı barış değildir.” şeklinde konuştu.